Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Blog

Blog s názvem "paní Růžičková" je originální směs příběhů, kde se na jednom místě mísí chutě, vůně, příběhy a zápletky uvařené životem s mužem dokonalým a čtyřmi dětmi, kořeněné cestováním a lehce slazené vzpomínkami. Vznikají tak recepty na dobrou náladu, které umí zasytit nejen žaludek, ale i mysl.

Nechte se nenuceně vést a inspirovat a rozhodně to nedělejte s prázdným žaludkem.

Nejnovější články

Sladké pečení
Vyměnit jablka ve štrůdlu za hrušky je velice příjemná změna. Hrušky jsou přímo stvořeny pro podzimní hřejivé a hravé variace s kořením, experimentovat lze od klasické skořice až po perníkové koření, extravagantní kardamom či jemně štiplavý zázvor. Hrušky si dobře rozumí jak s mletými mandlemi, tak
Zelenina
27.09.2022
Zelenina
Letos bylo tolik hub a hříbků v lese, že sami skákali do košíků a my si pak už jen vybírali, které kousky vezmeme a které tam necháme. A i když jsme si říkali, že půjdeme domů, nešlo z lesa odejít. Rčení "Kdo uteče, ten vyhraje!" platilo v této situací víc než kdy jindy. A doma nanovo. Houby se na n
Maso na talíři
Občas zařazuji do našeho jídelníčku krůtí maso. Jenže krůtí prsa jsou podle mého muže suchá a on by rád takové křehké masíčko jako mají ve vietnamských restauracích. Možná je to maso křupavé, na můj vkus ale děsně slané. Domnívám se, že tyhle kousky masa jsou předem naložené v nějakém zkřehčovacím p
Polívkárna
20.09.2022
Polívkárna
Letošní houbová sezóna není vůbec na houby. Je v plném proudu a spokojení houbaři proudí z lesa s vrchovatými košíky a radostně se usmívají nad svými nálezy, úlovky i trofejemi. Dokonce i notoričtí hledači, kteří většinou odcházeli z lesa s prázdnou, se nyní vrací nadšení a s plnou náloží. Šťastní j
Sladké pečení
Kdo by si myslel, že upéct malé mini štrůdlíky, dá víc práce jak jeden velký štrůdl, tak opak je pravdou. Příprava není vůbec složitější, pracnější a ani o moc delší. Vtip je totiž v tom, že tu jednu velkou zamotanou nohavici jednoduše rozkrájíte na menší kousky. Ty jsou po upečení roztomilejší a
Polívkárna
30.08.2022
Polívkárna
Když děti odrostou a v týdnu se o jejich polední stravu postarají školská zařízení, vaříte pak oběd jen pro dva. V ten okamžik si můžete dovolit přidat na ostrosti, pikantnosti nebo dokonce lehce experimentovat. Doba batolecích polévek s minimálním obsahem soli, žádnou špetkou ostrého koření, za
Sladké pečení
Mám ráda recepty, které fungují. A kdo by taky neměl, že? Přesto občas bezhlavě skočím po nevyzkoušeném receptu, ať už z časopisu nebo internetu, uchvácená přiloženou fotkou, naivně ošálená a přesvědčená, že moje dílo bude vypadat přinejmenším stejně, ne-li lépe. No, někdy to spíš nedopadne než dopa
Sladké pečení
Vraceli jsme se navečer ze Safari a cestou na chalupu, kde jsem byli ubytovaní, jsem z okna auta rentgenovala lesní porost, zda neuvidím nějaké borůvčí. Nenápadně, skoro šeptem, ale tak, aby řidič dobře slyšel, jsem pronesla, že v tomhle Krkonošském podhůří by mohly touto dobou zrát borůvky. Přece j
Polívkárna
03.07.2022
Polívkárna
Jsem polívková! Ach ano, mám ráda polívky a oběd bez polívky ... to bych si připadala jako obutá neobutá, najezená nenajezená. A navíc jsem ještě k tomu zdědila po dědečkovi zvláštní vlastnost. Polívka musí být horká! Dědeček rád srkal ze lžíce horkou polívku, ještě se z ní kouřilo a on už si na ní
Sladké pečení
Bublanina je stejná klasika české kuchyně třeba jako bábovka. Na tento sladký dokonalý hit léta existuje spousta receptů, od rychlých hrníčkových, kdy se jednoduše zamíchá těsto a doslova se nalije na plech, až po třená a piškotová těsta. V podstatě by se dalo říct, co bublanina, to originál, ale je
Kynuté těsto
21.06.2022
Kynuté těsto
Čím víc pronikám do tajů kynutého těsta, tím víc mám pocit, že mu nerozumím. Kromě jisté formy terapie, kterou při dotýkání se a hnětení hladkého pružného těsta přijímám a která přináší blahodárný pocit klidu a uvolnění je na druhé straně obava, že se tato alchymie nemusí podařit. To vám je pořád ta
Sladké pečení
Rebarbora je taková moje gastrokámoška už od dětství. Co se napeklo a snědlo u nás doma kynutých štrůdlů a koláčů přes letní období. A není vyjímkou, že rebarbora byla součástí mého venkovního dětského vaření včetně listů, které není radno konzumovati. Článků a receptů s rebarborou mám na blogu již
Sladké pečení
Můj wish list nebo také bych mohla použít výraz must have, prostě seznam toho, co bych chtěla a chci upéct a uvařit se nebezpečně nafukuje do obřích rozměrů a místo toho, abych si odškrtávala provedené, přibývají další a další nové. Navíc sezónnost některých surovin ke zmenšení onoho seznamu vů
Sladké pečení
O tom, že nejkošatější rebarboru mívala moje babička na zahradě pod starou velkou jabloní, jsem už napsala. O tom, že nejlepší kynutý táč s rebarborou a drobenkou peče moje maminka, jsem se už také zmiňovala.
Polívkárna
09.05.2022
Polívkárna
Jedno dopoledne jsem nám k práci zapnula zpravodajskou stanici v dobré víře, býti více v obraze a pustit k nám do kuchyně více informací než je naše běžná denní dávka. Skóre by se tak s poněkud zpravodajsky slabšími dny vyrovnalo a náš život by opět vesele plynul dál. Když jsem však už po osmé slyše
Sladké pečení
Když jsem upekla svůj první cheesecake, připadala jsem si jako bych objevila Ameriku. Jeho název v nás sice evokuje americký původ, přitom kořeny cheesecaků se datují k roku 2000 př.n.l. a stopy vedou na řecký ostrov Samos, kde byly nalezeny formy na jeho výrobu. 
Pečivo
28.04.2022
Pečivo
Prrrrr, šlus, konec s nakupováním kuchařek! Police v knihovně se nebezpečně plní a zas na tak výhodnou investici, která by měla zajistit lepší budoucnost mým dětem a popř. později i jejich dětem, to podle složení jednotlivých kousků nevidím. Žádná Rettigová v kožené vazbě mezi nimi není. Ale kdo ví,
Víno a jídlo
25.04.2022
Víno a jídlo
Zadáte-li do vyhledávacího okýnka slovo Mokrý pes, nevyskočí na vás termíny koncertů hudební kapely, nýbrž recept na jablečný dort. Poprvé jsem se s tímto legračně pojmenovaným dortem setkala u své kamarádky z Břeclavska. Jde o nepečený dort, jehož základní surovinou jsou jablka, která se v podobě j
Pečivo
23.04.2022
Pečivo
Říká se, že dubnové počasí bývá bláznivé. Ale co předvádí letos, to je víc než jízda na horské dráze. Jeden den vytahuji ze skříně již zazimované zimní boty a bundy a přesvědčuji staršího syna, že je víc než nutné, aby nasekal třísky a nanosil dřevo ke krbu. Za pár dní ty zimní bundy uklízím zase zp
Velikonoce
15.04.2022
Velikonoce
První láska je už z podstaty toho, že je první, krásná, zvláštní, neopakovatelná. Může být pevná a stálá na celý život, ale také může zmizet a vypařit se jako pára nad hrncem. Vzpomínky na ni pak zůstanou všelijaké, mohou přinášet rozmanité pocity od těch příjemně mrazivě šimrajících v břiše až po t
Kynuté těsto
10.04.2022
Kynuté těsto
Inspirace je všude kolem nás, jen je třeba mít oči otevřené dokořán. Zkusili jste někdy dát klasickým hranatým buchtám, takovým těm, co se vyskládají jedna vedle druhé na plech, jiný tvar? Co třeba buclatý a kulatý? Vložit je do muffinových důlků a místo klasických náplní ukrýt uvnitř nutelu nebo va
Velikonoce
08.04.2022
Velikonoce
Těm, co nesympatizují s kynutým těstem, by se mohl líbit následující recept z tvarohového těsta. A nemyslím tím jen ty, kteří se s kynutým těstem bojí pracovat, ale i ty, co ho nejí. I takoví jedinci se mezi námi najdou a není to jen kvůli tomu, aby si udrželi štíhlou figuru.
Velikonoce
05.04.2022
Velikonoce
Velikonoce jsou jedny z nejdůležitějších křesťanských svátků, ale zároveň svátky jara, které s chutí slaví spousta lidí bez ohledu na vyznání. Je s nimi spojena spousta krásných zvyků a tradic. Neodmyslitelně k nim patří i tradiční Velikonoční dobroty a jednou z nich je třeba mazanec.
Polívkárna
02.04.2022
Polívkárna
Poté, co se v mém životě objevil můj muž, začali se v mém jídelníčku nenápadně objevovat i nové potraviny, suroviny a dokonce celá nová jídla. Většinou to byly suroviny, o nichž jsem měla tušení, že existují, ale znala jsem je jen teoreticky z knih, časopisů nebo pořadů o vaření a z regálů obchodů,
Víno a jídlo
27.03.2022
Víno a jídlo
Bude to tak dva tři roky zpátky, co mně kamarádka nabídla krůtu z domácího chovu. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá, jen jsem poprosila o nějakou menší. Slíbila, že se pro mě pokusí vzít tu nejmenší, co bude k mání a pak zavolala, že krůta má osmnáct kilo. Snažila jsem se nevypadat vyděšeně,
Sladké pečení
Dřív jsem nahnědlé banány, které už nikdo nechtěl jíst, strkala do mrazáku s dobrým úmyslem, že je pak časem někdy použiju do banánového koktejlu nebo rozmixuju s jogurtem dětem ke svačině. Nebo zmrzlé se smetanou mixnu a budu se tvářit, že je to ta nejlepší zmrzlina, kterou jsme kdy jedli. Pokaždé
Pečivo
21.02.2022
Pečivo
Poprvé jsem byla opatrnější, s pivem jsem to nepřeháněla a držela se raději spodní hranice. Byly sice hutnější, ale přesto krásně křupavé. Chtěla jsem je mít jako ze supermarketu. A opravdu, na celých devadesát procent se těm pivním rohlíkům z Lídlu podobaly.
Kynuté těsto
16.02.2022
Kynuté těsto
Masopustu se v našich končinách říká Vostatky a k nim kromě tradičního průvodu maškar a masek po dědine s muzikou a kromě bujarého veselí při večerní zábavě, jenž končí pochováním basy, neodmyslitelně patří koblížky. Smažené, voňavé, nadýchané, cukrované, s marmeládou či povidlím uvnitř. Nebudeme si
Sladké pečení
Když se řekne slovo kaštany, spoustě z nás vyběhnou před očima rozpustilá roztodivná zvířátka s nožkama a rožkama ze sirek nebo párátek. Výroba takových kaštanových tvorečků zabaví na pár chvil nejen děti. Při procházce lesem, parkem či přímo kaštanovou alejí nás pak tyto rezavohnědé, lesklé,
Sladké pečení
Čokoládový tříbarevný dort si od své doby vzniku získal u nás doma takovou popularitu, že jsem neváhala a vzala ho rovnou
Kynuté těsto
05.02.2022
Kynuté těsto
Ořechová srdíčka nepatří mezi složité pečivo, u kterých byste chytali infarktové záchvaty. Patříte-li mezi ranní ptáčata, nezdráhejte se zadělat těsto, jakmile opustíte teplo svojí postele. Na opětovné zahřátí organismu bude ještě příležitost.
Sladké pečení
Když jsem koncem srpna vyhrála online kurz od SweetFlow na legendární klasiku mezi všemi dorty, byla jsem radostí bez sebe. Sacher dort jsem chtěla už dávnou zkusit upéct, ale pořád jsem se tomu nějak vyhýbala. Možná podvědomě z obavy, že nebudu-li mít dobrý recept, nebude pak ani v
Zelenina
28.01.2022
Zelenina
Tak jsem ho načapala! Poletoval tak lehce, tak nevinně, bílá křidélka se mihotala v odpoledním slunci a přitom bez okolků drze koketoval s těmi naivními zelenými kudrnatými listy. Ty se mu ve své mladé nevědomosti doslova nabízely, netušíce, co je po této milostné hře čeká. Nemilosrdně jsem plácla
Víno a jídlo
29.12.2021
Víno a jídlo
Gougerés {gužér} pocházejí z Burgundska. Obvykle se vyrábí z tvrdých sýrů, jako je gruyère, parmezán nebo comté, ale můžete použít i jiné sýry, můžete si hrát a připravovat si je zcela podle sebe.
Vánoční cukroví
Když už potřetí v jednom dni na mě vyskočily na instagramu rohlíččci s ořechovým korpuskem a čokoládovou vlnkou nahoře, vzpomněla jsem si, že jsme je doma také pekli. Zavolala jsem mamince o recept a rovnou se zeptala na máslový krém, který dělá její kamarádka.
Vánoční cukroví
Když na jaře přišla první zásilka vína z vinařství Plačkových a děti zvědavě nahlížely, copak to v té krabici mám, oznámil jim pak tatínek během oběda, že tohle je poslední jídlo, na kterém si pochutnaly, neboť od teď bude prý v každém jídle víno.
Vánoční cukroví
Sladké placičky s oříšky, medem a datlemi mají původ z arabského světa, podle názvu se můžeme klidně domnívat, že pochází z Maroka, ale my jsme si je tady v té naší zemičce dávno přizpůsobily k obrazu svému, tedy spíše k chuti své.
Pečivo
14.12.2021
Pečivo
Když je vám český rybníček inspirací krapet malý, začnete brousit ve vodách zahraničních. Je třeba roztáhnout pořádně ruce, aby se dalo dobře plavat a abyste vylovili ten správný recept mezi spoustou rozličné havěti a všude pletoucího se planktonu,
Vánoční cukroví
Linecké cukroví trošku v jiném složení surovin než je běžně známé. Pro nás doma ale tak neznámé zase není. Recept opět pochází z repertoáru naší prababičky a do těsta se přidává kromě mouky solamyl. Cukroví je potom takové odlehčené, křehčí než to klasické linecké.
Vánoční cukroví
Malá čokoládová kolečka plněná meruňkovou marmeládou tak nějak suplují Sacher dort, který již delší dobu čeká na mém seznamu dobrot, které chci upéct. Jenže čokoládové zákusky, dorty a moučníky nejsou zrovna moji oblíbenci, a tak mě nepohání žádná motivace ani chuť se do dortu pouštět. Vždycky ho př
Maso na talíři
Jak já z duše nenávidím čtení návodů a receptů, o to víc, jsou-li pak dlouhé. A tak se stalo, že jsem zapomněla na sůl, na pepř a až byl pekáč v troubě jsem si všimla toho vývaru, co jsem tři dny před tím táhla skoro přes tři hodiny. Ale zpátky na startovní čáru.
Vánoční cukroví
Další vánoční cukroví z receptů naší noveské prababičky. Dovolila jsem si změnit polevu a máslový krém, základní těsto zůstato stejné. Na polevu jsem zvolila mix dvou čokolád - mléčné a hořké, kdy mléčné byl větší poměr, tmavá hořká měla dobarvovací úlohu. Samotná mléčná se mně zdála býti světlá a
Sladký špajz
11.11.2021
Sladký špajz
Nechce-li se vám stále hlídat zásoby koření, abyste měli doma po ruce dostatek hřebíčku a skořice, připravte si do svařeného vína sladký karamelový kořeněný sirup. Stačí pak přidat pár lžic sirupu do vína a lahodný nápoj je v mžiku hotový.
Bramborová kapitola
Podle mě je důležité mít základ. Slušný pevný základ, na kterém se dá stavět. A neplatí to jen ve stavebnictví, ale tak celkově kolem dokola, v životě a že je tenhle blog o receptech a příbězích, tak to platí také v kuchyni. S dobrým základem jde pak všechno skoro samo. Můžete si dovolit lecos
Sladké pečení
Jenom trouba prý nedokáže koupit jablka. Hned na první pohled a následně první dotek lze poznat, zda je jablíčko uvnitř pevné, křupavé a šťavnaté a my máme doma  pořád jen samá moučnatá nešťavnatá jablka vhodná tak pro ovce na svačinu.
Víno a jídlo
29.09.2021
Víno a jídlo
Já rád játra, ty rád játra, on rád játra a někdo rád játra vůbec nemá. Snad pro tu svoji jedinečnou, nezaměnitelnou, zvláštní a typickou chuť i konzistenci. Taková vepřová játra na cibulce s rýží nebo játrová omáčka s houskovým knedlíkem, to byl postrach školního jídelníčku.
Sladké pečení
V týdnu mně přistála na mobil fotka s popisem Zázvorová bábovka s jablky a karamelovou polevou a pod ní vzkaz: "Ahoj, vymysli recept"! Na moment jsem se zarazila. To mám tedy vážně dobrý rating u svých kamarádek, když po mně žádají recepty podle obrázku.
Sladký špajz
20.09.2021
Sladký špajz
Občas se mně někdo pochlubí, jakou zajímavou, parádní či neobvyklou příchuť a kombinaci marmelády ochutnal nebo uvařil. Mile se na něho směju, pochválím a jen tak pro sebe si pomyslím: “Tohle mám už dávno za sebou.” Ne že bych získala titul marmeládová královna nebo měla nos nahoru, ale nějaké ty ho
Kynuté těsto
03.09.2021
Kynuté těsto
Zase jsem neodolala a koupila ho. Časopis plný podzimního pečení a vaření. Nakynutí šneci nacpaní až k prasknutí strouhanými jablky, dozlatova vybarvení na mně neodolatelně koukali z titulní stránky. Vypadali natolik luxusně, že jsem si řekla: "Tyhle musím rozhodně vyzkoušet!"
Pečivo
31.08.2021
Pečivo
Chcete-li vystřelit báječné bagety, které nebudou tvrdé jako broky ani nebudou pouhou fikcí a ocenění získáte od svých strávníků, je třeba mít správný recept. Moje první pokusy o bagety byly jako výstřely z Henryovky.
Sladké pečení
Lesní ostružiny mají více chuťových a zdraví prospěšných látek než vyšlechtěné zahradní odrůdy. Ty zase mají ale větší a šťavnatější plody, jsou hned po ruce na zahrádce, ovšem už samotná procházka po lese je ozdravná a prospěšná duši, mysli a žaludku. A navíc se vracíte se skvělým sladkým voňavým
Víno a jídlo
16.08.2021
Víno a jídlo
Při předávání hudebních cen Grammy i během Wimbledonských cupů tečou bublinky proudem, ovšem tenhle článek nebude ani tak o hudbě a sportu, jako spíš o šumících bublinkách. Když jsem ochutnala bílé perlivé “Solarko”, byla jsem z něj nadšená. Ale to jen do doby než jsem ochutnala to druhé perlivé,
Pečivo
12.07.2021
Pečivo
Kdo mě zná osobně nebo třeba jen ze sociálních sítí, ví nebo se dovtípil, že se svým mužem trávím dvacetčtyřihodin denně třistapětašedesátdní v roce. A tak není divu, že po společné týdenní dovolené, na kterou jsme vyrazili jen ve dvou, kdy jsem se těšila, jak si odpočinu od starostí všedních dnů,
Víno a jídlo
01.07.2021
Víno a jídlo
Když jsme s paní Hankou po telefonu řešily, jaké víno, do jakého pokrmu použít, zmínila se o solárku.  “Jak tohle proboha souvisí s naším vařením?” problesklo mně hlavou. Že by to snad ve vinařské hantýrce znamenaly nějaké letní práce ve vinohradu? Jako že s motyčkou v ruce nebo tak něco?
Pečivo
24.06.2021
Pečivo
I mistr tesař se občas utne. Po asi pátém nepovedeném pokusu o noční zadělávání chleba, kdy ráno z trouby vytáhnete místo krásně nadýchaného buclatého bochánku, neodolatelně vonícího s tiše praskající kůrkou do svěžího probouzejícícho se rána, placku ani ne tak podobnou italské focacci, jako spíše
Víno a jídlo
31.05.2021
Víno a jídlo
Tak jako například ekonomové a finančníci se každé ráno neošidí o pravidelný přísun zpráv a informací z hospodářských novin či ekonomických listů, tak my, co se pohybujeme v oblasti gastronomické a nebo jen prostě a jednoduše máme rádi dobré jídlo, víme, co se kde šustne a nic nám neunikne.
Sladké pečení
Neplánovaná služební cesta mého muže může nečekaně narušit plány, které si nosím v hlavě. Ale jak se říká, pokud nejde o život..Mnohdy se pak z takové pracovní cesty vyklube pěkný výlet a po návratu domů jsem spokojená, že jsem na tu cestu nastoupila. Tentokrát jsem měla v plánu připravit čokoládový
Pečivo
15.05.2021
Pečivo
Vymyslela jsem si takový projekt, zatím je ve fázi plánování a příprav. A protože se nemají plány, nápady, sny, prostě radši nic prozrazovat dopředu, aby se něco nepokazilo, nemůžu vám v tuto chvíli říct víc než jen to, že si sem, na blog, odložím recept na dalamánky. A proč zrovna dalamánky?
Víno a jídlo
26.04.2021
Víno a jídlo
Buď už stárnu a moje mozkové buňky nenápadně vypovídají službu nebo začínají lenivět. Možná jen na přeskáčku odpočívají, aby se tolik neunavily a nebo se jen prachobyčejně ulívají a nevěnují se své práci na tolik dostatečně, aby mě to maximálně pálilo. Možná jsem pořád takový kuchařský amatér, který
Pečivo
20.04.2021
Pečivo
Potrhlá, praštěná, podivná i pitomá, pro někoho možná, pardon za ten výraz, pos..ná doba spoustě věcem a činnostem nepřeje. Zato, troufám si říct, že přeje pečení a vaření,  tomu domácímu. Každý den obdivuji fotky nádherných kváskových chlebů na instagramu. A že jsou to mnohdy dílka až umělecká.
Víno a jídlo
11.04.2021
Víno a jídlo
Buchtičky se šodó. Kolikrát jsme tento výraz slyšeli, aniž bychom přesně věděli, co vlastně to šodó je a kde se vzalo. Tušila jsem, že to bude nějaká omáčka ze žloutků s alkoholem, možná vínem, jinak by se dávno tohle šodó podávalo na buchtičkách ve školních jídelnách místo tekutého světle žlutého p
Víno a jídlo
09.04.2021
Víno a jídlo
S paní Hankou jsme se neseznámily náhodou, ačkoliv to na první pohled jako náhoda vypadalo. Za naším setkáním stalá totiž naše společná kamarádka, která setkání s tím nejčistším a nejsladším úmyslem zařídila. Ona totiž věděla, že paní Hanka ráda vaří a peče a že by se jí mohla líbit moje právě vydan
Sladké pečení
Leckdy jednoduchým skoro obyčejným moučníkem můžeme oslnit svoje hosty víc než složitým rafinovaným zákuskem, který vyžaduje delší čas přípravy a nebo také jistou dávku zručnosti. Máme-li však na přípravu necelou hodinu, není pak vůbec možné uvažovat o nějakém výtvarném umění či jiné cukrářské kreat
Sladké pečení
Moji cheesecakeové přibývají jako bondovky a aby se něco povedlo, musí se něco nepovést. Tahle fiškuntálie se mně občas povede a mít tak doma chlívek a v něm prasátko, mělo by za chvilku díky mým experimentům a občasné zbrklosti jateční váhu. To si takhle jeden čtvrteční podvečer, rovnou z koupelny
Polívkárna
11.03.2021
Polívkárna
V posledních dnech a týdnech připomíná moje vaření volnomyšlenkářskou cestovatelku kolem světa než kuchařku pevnou v kramflecích, věrnou klasikám své země. Stalo se tak po jedné vášnivé rozpravě s mým mužem během jízdy v autě. Diskuze nenápadně přešla do monologu, kdy vy nemůžete, byť po tom blázniv
Sladké pečení
V pořadí třetí verze cheesecaku vznikla, jak jinak, opět zcela náhodně. Na začátku února jsem totiž objevila zapomenutou dózu plnou vánočních perníčků. A že inspirace je nakažlivá  v každé roční době, vzpomněla jsem si na vánoční cheesecake jedné mladinké blogerky. Zapomenutí perníčci tak byli uchrá
Sladké pečení
Cosi mě zašimralo do nosu. Neznámá a přitom podvědomě známá vůně probudila moje spící chuťové pohárky. Byla příjemná, byla jemně sladká. V jakémsi polospánku nebo poloprobuzení jsem polkla na prázdno a nosem zavětřila jako šelma číhající na kořist. Zavrtěla jsem se pod peřinou a ještě jednou a znovu
Bramborová kapitola
Sláva bramborám, jejichž cesta do našich kuchyní nebyla zrovna nijak jednoduchá. Tento poklad získali od andských indiánů španělští conquistadoři a v roce 1536 je přivezli na španělský dvůr. Poté začala slavná cesta brambor po klášterech, královských a šlechtických dvorech celé Evropy. A že to nebyl
Sladké pečení
Poté, co jsem ho přinesla domů, zůstal ležet celé dopoledne nečinně na kuchyňském stole, odpoledne jsem ho přenesla v dobrém úmyslu na sedačku a tam tiše setrval až do večera. Takhle tam čekal trpělivě celou noc a celý následující den. Nikdo si ho stále nevšímal. Přenesla jsem ho tedy do ložnice na
Polívkárna
24.01.2021
Polívkárna
Aniž bych kdy tušila, že jednou budeme mít společné příjmení, zajímaly mně ty malé zelené, kulaté i šišaté kouličky už když jsem byla malá holka. Jejich název je až něžně roztomilý. Možná že za to můžou dvě rýmující se, uším lahodně znějící, slova. Navzdory jejich neobvykle zvláštní chuti, jsem měla
Kynuté těsto
16.01.2021
Kynuté těsto
Ve frontě u pokladny lze někdy vyslechnout zajímavé rozhovory i neméně zajímavé informace, které byste třeba jen tak někde neslyšeli. Když už tam tak stojíte a fronta se jen líně sune kupředu, máte dostatek času vyslechnout rozhovor dvou dam stojících před vámi. Snažíte se tvářit, co nejvíc nepřítom
Polívkárna
30.12.2020
Polívkárna
Každý si ze své rodiny neseme zvyky, návyky i zlozvyky a ty se pak snažíme v dobré víře a míře aplikovat ve své zcela nově vytvořené rodině. Jenže ten stejný počin má chuť provádět i náš protějšek, který si rovněž přinesl svoje zvyky, návyky a zlozvyky. A to pak jeden, většinou ten povahy klidnější,
Vánoční cukroví
Čajové pečivo, jako jsou tyhle mandlové koláčky, nemusí být nutně vánočním cukrovím. Můžeme si je upéct kdykoliv během roku, když budeme mít chuť na nějaké malé sladké sušenkové křoupání. 
Vánoční cukroví
Recept na kolečka slepovaná nutellou, zdobená bílou čokoládou a sekanými pistáciemi objevila moje maminka v nějakém časopise ještě v době, kdy sehnat nesolené přírodní pistácie nebylo vůbec lehké. Tyhle malé zelené oříšky nebyly tehdy běžně v obchodech a díky tomu, že náš tatínek jezdil pracovně po
Vánoční cukroví
Arašídová kolečka se slaným karamelem - recept na ně jsem objevila náhodou na blogu Víkendové pečení, stačilo si přečíst nadpis a byla to láska na první pohled. Kdo by odolal slanému karamelu? Ještě k tomu ve spojení s arašídovými sušenkami? O tom, že ho vyzkouším, jsem nepřemýšlela ani minutu.
Vánoční cukroví
Išelské dortíčky - tohle cukrovíčko se u nás doma peče odjakživa, co si pamatuju, jenže jsem je nikdy nejedla. Ta velká dávka čokolády mě odrazovala, i přesto že horní poleva, kterou maminka měla vždycky tak nádherně lesklou, lákala k ochutnání. Letos jsem si řekla, že prababiččin recept vyzkouším v
Vánoční cukroví
Kdo by neznal vánoční plněné ořechy, tradiční cukroví, které nechybí na stole ve většině domácností. Babiččin starý recept jsem trochu pozměnila a ořechy naplnila griliášovým krémem. Na první pohled se jeho příprava zdá složitá, ale jakmile olíznete hotový krém, rázem na složitou přípravu zapomenete
Vánoční cukroví
Karamelové burizonové kuličky jsou letošním nováčkem na našem vánočním stole. Děti si vzpomněly, že je u někoho kdysi jedly a jestli bych jim je neudělala. Proč ne. Po jejich výrobě jsem ovšem konstatovala, že tohle je to nejupatlanější, nejulepenější a nejsladší cukroví, co znám.
Vánoční cukroví
Kde vzaly tyhle tyčinky svůj název? Možná jsou tyčinky pařížské právě pro tu svou nadýchanou bílou polevu připomínající šlehačkové věžičky baziliky Sacré - Coeur v Paříži. 
Vánoční cukroví
Pro milovníky kávy je toto ideální vánoční cukroví. Je křehké, plněné máslovým krémem a opravdu chutná po kávě. Je třeba ovšem přidávat do těsta i krému kávu mletou zrnkovou, s rozpustnou kávou docílíte spíš slabého kapučína.
Článků na stránku 90180270

Novinky z našeho blogu

Hruškový tvarohový závin
Hruškový tvarohový závin
Vyměnit jablka ve štrůdlu za hrušky je velice příjemná změna. Hrušky jsou přímo stvořeny pro podzimní hřejivé a hravé variace s kořením, experimentova... číst celé
Houby s octem
27.09.2022 Zelenina
Houby s octem
Letos bylo tolik hub a hříbků v lese, že sami skákali do košíků a my si pak už jen vybírali, které kousky vezmeme a které tam necháme. A i když jsme s... číst celé
Kari rýže s krůtím masem
Kari rýže s krůtím masem
Občas zařazuji do našeho jídelníčku krůtí maso. Jenže krůtí prsa jsou podle mého muže suchá a on by rád takové křehké masíčko jako mají ve vietnamskýc... číst celé
Víno na houby
20.09.2022 Polívkárna
Víno na houby
Letošní houbová sezóna není vůbec na houby. Je v plném proudu a spokojení houbaři proudí z lesa s vrchovatými košíky a radostně se usmívají nad svými ... číst celé
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz