Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Mokrý pes

Zadáte-li do vyhledávacího okýnka slovo Mokrý pes, nevyskočí na vás termíny koncertů hudební kapely, nýbrž recept na jablečný dort. Poprvé jsem se s tímto legračně pojmenovaným dortem setkala u své kamarádky z Břeclavska. Jde o nepečený dort, jehož základní surovinou jsou jablka, která se v podobě jablečného pudingu střídavě vrství s piškoty a teprve ztuhlý a zchladlý se krájí a zdobí šlehačkou. Jak dort ke svému názvu přišel netuším. Že by snad strouhaná jablíčka připomínala srst zmoklého pejska? Původ názvu tedy nechám raději na fantazii každého z vás, zato v rodině mé kamarádky v tom mají jasno, říkají mu tak totiž odjakživa. Dort asi nebude ale žádná novinka ani tajný rodinný recept, když ho zná i strýček Gúgl.
Nemáte-li dost odvahy pro tuhle dortovou verzi, vyzkoušejte jablečný puding v nevšedním spojení s bílým vínem, kořením a lehkým citronovým nádechem na vrstvě křehkého těsta.  

 


Pro někoho patří jablka mezi obyčejné všední ovoce, pro někoho mohou být zase naopak neobyčejně vděčná surovina. Jablka jsou běžně dostupná po celý rok a že je nejlepší zakousnout se do čerstvého šťavnatého plodu, není pochyb. Ale co když jablkům v syrovému stavu zrovna moc neholdujete? Pak je tu tepelná úprava a pro tu jsou jablíčka jako stvořená. Navíc jsou v této podobě velice variabilní, hravá a chuťově je lze ladit dle období, kdy po nich sáhneme.
Podzimní kombinace pak voní skořicí, hřebíčkem či badyánem a s kynutým nebo listovým těstem tvoří pomale nerozlučnou dvojici. Ani ve společnosti různých druhů mas či jatýrek se jablka necítí nekomfortně. V zimních chladných měsících vás spolu s čerstvým zázvorem ohromí mírně štiplavou pikantní chutí a máte-li raději hřejivé tóny, sladké a sametové, zavděčí se vám kombince s vanilkou. S přicházejícím jarem se jablečné kompozice odlehčují a o společnost si říkají bílá svěží vína. K vaření nemusíme použít jen čerstvá jablka, výborně je zastoupí jejich tekutá forma v podobě ciderů a moštů a pak už je jen malý krůček k zajímavému spojení jablíček s vínem.

 

 


Jablečný koláč s vínem

..............................................

Těsto:
220 g hladké mouky
140 g másla
60 g cukru krupice
4 polévkové lžíce vody
1 polévková lžíce octa
lžička kypřicího prášku do pečiva

Náplň:
3 - 4  větší jablka
300 ml suchého bílého vína 
300 ml jablečného džusu nebo moštu

2 vanilkové pudinky 
50 g krupicového cukru

1 vanilkový cukr
nastrouhaná citronová kůra

plátky mandlí na posypání 
pro podzimní verzi - čerstvý nebo mletý sušený zázvor, mletá skořice nebo badyán

 

Ze surovin vypracujte těsto a nechte je 30 minut odpočinout v ledničce. Dno dortové formy (průměr 23 cm) vymažte máslem nebo vyložte pečicím papírem. Troubu předehřejte na 200 °C. 
Z poloviny těsta vyválejte kolo, vložte na dno formy a na několika místech propíchněte těsto vidličkou. Pečte asi 15 minut, pak vyndejte z trouby. 

Mezi tím, co se peče dno koláče, oloupejte jablka, odstraňte jádřince, jablka nakrájejte na malé kousíčky a dejte je do hrnce. Přidejte cukry, strouhanou citronovou kůru, koření, přilijte víno a jablečný džus. Trochu džusu odlijte do hrníčku a rozmíchejte v něm pudinkové prášky. Jablka přiveďte k varu, krátce poduste a vlijte rozmíchaný puding, stále míchejte. Jakmile jablečná směs zhoustne, povařte cca 3 minuty. Jablečný puding nechte vychladnout.

Okraje formy, s předpečeným dnem koláče, vymažte máslem a z druhé poloviny těsta vytvarujte okraje, vysoké asi 4,5 cm. Jablečný puding přesuňte do formy, posypte plátky mandlí a pečte v troubě na 170 °C asi 40 minut. 
Okraje koláče tvarujte až po předpečení dna, vysoký okraj by se během pečení mohl sesunout po stěnách formy dolů.

 

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz