Víno a jídlo
Dát si skleničku vína k jídlu nebo po jídle je zcela přirozená věc, ale zkusili jste někdy přidat víno do pokrmu během vaření? Víno má totiž úžasnou vlastnost, a to, že předá pokrmu své aroma a prohloubí tak ještě více jeho chuť. Vykouzlíte tak chutná jídla a ty tradiční získají nový aromatický vzhled. Na vaření je vhodné jakékoliv víno - červené, rosé nebo bílé, jen je třeba zvolit správný druh i množství. Rozhodně však nepoužívejte víno, které vám nechutná. Takovým vínem nic nevylepšíte a jídlo vám pak stejně chutnat nebude.
Nejnovější články

25.04.2022
Víno a jídlo
Zadáte-li do vyhledávacího okýnka slovo Mokrý pes, nevyskočí na vás termíny koncertů hudební kapely, nýbrž recept na jablečný dort. Poprvé jsem se s tímto legračně pojmenovaným dortem setkala u své kamarádky z Břeclavska. Jde o nepečený dort, jehož základní surovinou jsou jablka, která se v podobě j

27.03.2022
Víno a jídlo
Bude to tak dva tři roky zpátky, co mně kamarádka nabídla krůtu z domácího chovu. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá, jen jsem poprosila o nějakou menší. Slíbila, že se pro mě pokusí vzít tu nejmenší, co bude k mání a pak zavolala, že krůta má osmnáct kilo. Snažila jsem se nevypadat vyděšeně,

29.12.2021
Víno a jídlo
Gougerés {gužér} pocházejí z Burgundska. Obvykle se vyrábí z tvrdých sýrů, jako je gruyère, parmezán nebo comté, ale můžete použít i jiné sýry, můžete si hrát a připravovat si je zcela podle sebe.

29.09.2021
Víno a jídlo
Já rád játra, ty rád játra, on rád játra a někdo rád játra vůbec nemá. Snad pro tu svoji jedinečnou, nezaměnitelnou, zvláštní a typickou chuť i konzistenci.
Taková vepřová játra na cibulce s rýží nebo játrová omáčka s houskovým knedlíkem, to byl postrach školního jídelníčku.

16.08.2021
Víno a jídlo
Při předávání hudebních cen Grammy i během Wimbledonských cupů tečou bublinky proudem, ovšem tenhle článek nebude ani tak o hudbě a sportu, jako spíš o šumících bublinkách. Když jsem ochutnala bílé perlivé “Solarko”, byla jsem z něj nadšená. Ale to jen do doby než jsem ochutnala to druhé perlivé,

01.07.2021
Víno a jídlo
Když jsme s paní Hankou po telefonu řešily, jaké víno, do jakého pokrmu použít, zmínila se o solárku.
“Jak tohle proboha souvisí s naším vařením?” problesklo mně hlavou. Že by to snad ve vinařské hantýrce znamenaly nějaké letní práce ve vinohradu? Jako že s motyčkou v ruce nebo tak něco?

31.05.2021
Víno a jídlo
Tak jako například ekonomové a finančníci se každé ráno neošidí o pravidelný přísun zpráv a informací z hospodářských novin či ekonomických listů, tak my, co se pohybujeme v oblasti gastronomické a nebo jen prostě a jednoduše máme rádi dobré jídlo, víme, co se kde šustne a nic nám neunikne.

26.04.2021
Víno a jídlo
Buď už stárnu a moje mozkové buňky nenápadně vypovídají službu nebo začínají lenivět. Možná jen na přeskáčku odpočívají, aby se tolik neunavily a nebo se jen prachobyčejně ulívají a nevěnují se své práci na tolik dostatečně, aby mě to maximálně pálilo. Možná jsem pořád takový kuchařský amatér, který

11.04.2021
Víno a jídlo
Buchtičky se šodó. Kolikrát jsme tento výraz slyšeli, aniž bychom přesně věděli, co vlastně to šodó je a kde se vzalo. Tušila jsem, že to bude nějaká omáčka ze žloutků s alkoholem, možná vínem, jinak by se dávno tohle šodó podávalo na buchtičkách ve školních jídelnách místo tekutého světle žlutého p

09.04.2021
Víno a jídlo
S paní Hankou jsme se neseznámily náhodou, ačkoliv to na první pohled jako náhoda vypadalo. Za naším setkáním stalá totiž naše společná kamarádka, která setkání s tím nejčistším a nejsladším úmyslem zařídila. Ona totiž věděla, že paní Hanka ráda vaří a peče a že by se jí mohla líbit moje právě vydan

23.03.2020
Víno a jídlo
Dřevěná tabulka, kterou jsem si před pár lety pořídila jako designový doplněk do naší kuchyně, zažívá právě své nejlepší časy. Díky nebo kvůli nouzovému stavu, který momentálně v naší zemi panuje, je plně využita. Ale ne proto, abychom mohli našim dětem lépe a názorně vysvětlit třeba shodu podmětu