Zelné rohlíky
Kdo mě zná osobně nebo třeba jen ze sociálních sítí, ví nebo se dovtípil, že se svým mužem trávím dvacetčtyřihodin denně třistapětašedesátdní v roce. A tak není divu, že po společné týdenní dovolené, na kterou jsme vyrazili jen ve dvou, kdy jsem se těšila, jak si odpočinu od starostí všedních dnů, jsem po návratu potřebovala ještě jednu alespoň krátkou kratinkou dovolenou. Jenom pro sebe. Na zotavení. Na to abych si oddechla, možná i vydechla. Byť si svého muže vážím a jsem s ním ráda, někdy bych uvítala, kdyby tu svou pusu na chvíli zavřel. Možná i on byl rád, aniž by si to nějak více uvědomoval, že jsem na víkend odjela. "Až se vrátím, budeme si vzácnější." pomyslela jsem si a nasedla do auta.
A pak si mojí přítomnosti plnými doušky užívali moji rodiče a já si zase užívala péče svojí maminky. Těch čtyřicet let se najednou vypařilo a já byla zase malá holka sedící ráno u stolu v kuchyni, s hrníčkem kakaa a s rohlíkem namazaným máslem, na dvoře kdákaly slepice a sluneční paprsky zvědavě nakukovaly do místnosti. A přitom jsem zase jako velká holka listovala v nové knížce, kuchařce, kterou jsem si nedávno koupila. V hrníčku nebylo kakao, ale káva s mlíkem a na můj dotaz, jestli má mamka doma lněné semínko, překvapivě odpověděla, že ano. Můj nápad tak mohl získat skutečné rozměry.
Na chvíli jsem se ještě zasnila a před očima jsem viděla bleděmodrá pole. Dlouhé štíhlé vysoké stonky lnu se jemně povívaly ve větru a drobné modré kvítky se třepotaly tak lehce jako vážky nad vodní hladinou. A pak koncem léta ty stonky změnily barvu ze zelené na zlatavou a způsobně ležely posekané v pruzích na poli. To byly prázdniny na Vysočině. Tehdy mě vůbec nenapadlo, že by se lněné semínko také jedlo. Znala jsem len jenom jako textilní surovinu díky malému pohádkovému krtečkovi a pak ještě ze školy, kdy nám paní učitelka přírodopisu ukazovala pár semínek nalepených v jakémsi kulatém skleněném kukátku a v lahvičce trochu tmavého lněného oleje.
Jak moc je lněné semínko zdraví prospěšné jsem se dočetla až později. Už v dávných dobách byl len považován za lék i velmi výživnou potravinu. Obsahuje vitamíny skupiny B a E, omega-3 mastné kyseliny, vlákninu a proteiny, je zdrojem minerálů. Ale aby semínko naším tělem neprošlo jen tak a předalo nám opravdu všechny svoje cenné látky, musíme nejdříve narušit pevný obal semínka. Nejjednodušší je semínka umlít třeba v mlýnku na kávu. Nemelte si ale semínka do zásoby, mohly by delším skladováním žluknout. Raději umelte čerstvě vždy jen to množství, které spotřebujete. Zdravotní využití lněných semínek je poměrně široké, lněná semínka se využívají také v kosmetice a v neposlední řadě se semínka uplatní i v kuchyni, jak ve slaných tak sladkých pokrmech
Křupavé nadýchané rohlíky nejsou ze zelí ani nejsou zelené, jak by mohl nadpis napovídat, jsou jednoduše se lnem, ze lnu a úspěch měly nejen u mých rodičů, ale i u sousedů. Pár jsem jich totiž vyměnila s tetou sousedovou za kus křenu. Ale o tom až někdy příště.
Lněné rohlíky
................................................
500 g hladké mouky
20 g mletého lněného semínka
30 g změklého sádla
50 g bílého jogurtu
2 lžičky soli
210 g vody
1 lžička cukru
15 g čerstvého droždí
Do mísy prosejte mouku, uprostřed udělejte důlek, nalijte do něj část vlažné vody, přisypte cukr, rozdrobte čerstvé droždí, zakryjte mísu utěrkou a nechte vzejít kvásek. Lněné semínko pomelte třeba v mlýnku na kávu.
Poté do mísy přidejte ostatní suroviny, zbytek vody a vařečkou vypracujte měkké těsto. Nechte je zakryté v pokojové teplotě kynout 45-60 minut. Těsto během kynutí jednou prohnětu.
Vykynuté těsto rozdělte na dvanáct kousků (celé těsto zvážím, pak sumu vydělím počtem kusů tj.12 a pak rozvažuji jednotlivé kousky, mají tak každý stejnou váhu). Z každého kousku utvořte bochánek a nechte 5 minut odpočinout, půjdou vám pak lépe vyválet.
Z každého bochánku vyválejte tvar podobný trojúhelníku.
Od širší strany rolujte těsto pomocí dlaní směrem do středu, jako roládku.
Takto srolovaný rohlík ještě jemně lehce v rukách vyválejte na podložce, upraví se tak celkový tvar a přitom upravíte a zakulatíte konce.
Srolované rohlíky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je, aby neoschly a nechte odpočívat 30 - 40 minut. Vykynuté rohlíky postříkejte vodou, můžete posypat celými lněnými semínky. Pro kropení rohlíků se mně osvědčil obyčejný rozprašovač vody jako se používá na kytky.
Pečte v toubě nahřáté na 230 °C asi 15 minut.
zdroj:
Hrátky s těstem Iva Trhoňová
https://www.zdravyzivot.com/blog/lnena-seminka-poklad-plny-zivin
https://www.spektrumzdravi.cz/recepty-a-jidlo/lnene-seminko-a-lneny-olej-dokonale-vycisti-telo-musite-s-nimi-ale-spravne-zachazet