Venkovská rustikální bageta
Zkoušet péct stále dokola různé bagety a kroucené chleby je už asi můj koníček. Všechny, co už prošly mýma rukama a troubou, byly v ten daný okamžik dobré, ale ta dokonalá, jejíž představu nejen o chuti, ale i vzhledu nosím v hlavě, mně zatím uniká a takováhle bageta stále nepřichází. Ale nevzdávám to! Vím, že jednou se k ní určitě dopracuji. Při listování knihou od Romana Vaňka jsem narazila na recept na venkovskou rustikální bagetu, samozřejmě, že jsem ho nemohla nevyzkoušet.
Pro svou jednoduchost a rychlost si recept zapisuji sem na blog a určitě se tento recept dočká opakování a jistých modifikací, kdy do těsta přidám semínka či nakrájené olivy apod.
Venkovská rustikální bageta
...........................................................
recept na 3 ks
370 ml ledové vody
500 g hladké mouky
25 g crema di aceto balsamico
12 g čerstvého droždí
10 g soli
1 lžíce panenského olivového oleje
Pro dobrý výsledek je nutné dodržet pořadí surovin při míchání.
Vodu zchlaďte na 2 - 4 °C. (vodu jsem nalila do hrnku a dala na chvíli do mrazáku)
Do mísy robotu nalijte ledovou vodu, přidejte mouku, crema balsamico a míchejte pomalu 3 minuty.
(na míchání použijte nástavec typu "hák")
Do těsta rozdrobte kvasnice a míchejte pak 7 minut co nejrychleji. Vznikne lepkavé a mokré těsto.
Přidejte sůl a olej a míchejte další 3 minuty co nejrychleji.
Těsto je lepkavé, ale začne se oddělovat od stěny mísy. Umíchané těsto vložte do čisté mísy vytřené olejem, poprašte lehce moukou, zakryjte potravinářskou folií a nechte v pokojové teplotě kynout 2 hodiny.
Vál posypte hrubou moukou, vyklopte na něj těsto a jemně válečkem rozválejte na obdélník vysoký asi 5 cm. Rozválené těsto rozkrojte na 3 pruhy a pomoučenýma rukama přetočte oba konce pruhů těsta, vznike takový kroucený had. Zakroucené pruhy těsta položte na plech vyložený pečičím papírem, lehce poprašte hrubou moukou a přikryté čistou utěrkou nechte ještě dalších 30 minut kynout.
Troubu rozehřejte na 250 °C, rozprašovačem postříkejte stěny rozpálené trouby, ihned vložte plech s bagetami, aby nevyvětrala pára, která vznikla.
Pečte 2 minuty, poté stáhněte troubu na 200 °C a dopečte 20 minut do tmavohnědé barvy.
Upečené bagety nechte vychladnout na mřížce. Ideální je krájet bagety diagonálně pilkovým nožem.