Hruškový tvarohový závin
Vyměnit jablka ve štrůdlu za hrušky je velice příjemná změna. Hrušky jsou přímo stvořeny pro podzimní hřejivé a hravé variace s kořením, experimentovat lze od klasické skořice až po perníkové koření, extravagantní kardamom či jemně štiplavý zázvor. Hrušky si dobře rozumí jak s mletými mandlemi, tak nasekanými vlašskými ořechy i rozinkami.
A když už jsme u těch změn, zkuste tvarohové těsto. Velice dobře se s ním pracuje, je tvárné, po upečení je první den krásně křupavé a druhý den vláčné a chuti náplně dokonale propojené.
Závin z tvarohového těsta
.....................................
200 g másla
200 g hladké mouky
250 g měkkého tvarohu
hrušky
mleté mandle
nasekané vlašské ořechy
cukr, vanilkový cukr
perníkové koření
strouhaná citronová kůra
rozinky
Máslo, tvaroh a mouku zpracujte do hladkého těsto, dle potřeby přisypejte mouku. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici odpočívat asi 30 minut.
Hrušky oloupejte, vykrojte jadřince a nakrájejte na tenké plátky nebo nastrouhejte nahrubo.
Odpočinuté těsto rozdělte na poloviny, z každé vyválejte obdélník, vál podsypávejte lehce moukou, těsto se při válení přilepuje. Doprostřed těsta naneste mleté mandle, na ně hrušky, pocukrujte, posypte kořením, rozinkami, nasekanými ořechy a citron. kůrou. Po obou stranách nařežte těsto šikmo na proužky a jeden po druhém střídavě překládejte, konce zastrčte dospod.
Záviny přeneste opatrně na plech vyložený pečicím papírem, potřete je rozšlehaným vajíčkem a pečte v předem nahřáté troubě na 190 °C asi 30-35 minut, dokud nezezlátnou.