Mazánci
Velikonoce jsou jedny z nejdůležitějších křesťanských svátků, ale zároveň svátky jara, které s chutí slaví spousta lidí bez ohledu na vyznání. Je s nimi spojena spousta krásných zvyků a tradic. Neodmyslitelně k nim patří i tradiční Velikonoční dobroty a jednou z nich je třeba mazanec.
Nejstarší české kuchařské předpisy na mazanec pocházejí z 15. - 16. století. Původ mazance můžeme najít v historii anglosaských, ale i jiných evropských zemí, kde se již před přijetím křesťanství dělávaly sladké kynuté bochánky, oslavující bohyni jara.
Mazance se pekly ve tvaru bochníku chleba, aby připomínaly "boží dárek", proto se jim také někdy říká bochánky. Nahoře je hospodyňky nařízly do tvaru kříže v upomínku na Ježíše. Každý člen rodiny i hospodářství pak musel dostat svůj díl a v bohatších rodinách se pekly malé mazanečky pro každého zvlášť.
Mazance se pekly na Bílou sobotu, aby jej o Velikonoční neděli mohly hospodyňky vzít s sebou do kostela na ranní mši k posvěcení – svatému pomazání. Odtud následně vzniklo pojmenování pomazanec nebo také mazanec.
Velikonoční mini mazance
..................................................
350 g hladké mouky
50 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
špetka soli
85 g rozpuštěného másla
150 ml mléka
20 g čerstvého droždí
3 žloutky
citronová kůra
rozinky, plátky mandlí
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte droždí a nechte vzejít kvásek.
Do mísy prosejte mouku, přidejte cukr, vanilkový cukr, strouhanou citronovou kůru, sůl, rozinky, přilijte rozpuštěné vychladlé máslo, žloutky a kvásek. Rozinky, mandle a citronovou kůru nevážím, dávám podle oka. Kdo nemá rád, nedává.
Větší vařečkou nebo v robotu vymíchejte hladké těsto, nemělo by se lepit na stěny mísy. Zakryjte utěrkou a nechte 60 minut kynout na teplém místě.
Vykynuté těsto vyklopte na vál a rozdělte na stejně velké díly. Z každého utvořte bochánek a rovnou je pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Zakryjte bochánky čistou utěrkou a nechte je na teplém místě cca 90 minut kynout nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem. Dávejte pozor na průvan a chlad, který kynutému těstu v tomto případě nesvědčí.
Troubu předehřejte na 160 °C. Než mazanečky vložíte do trouby, celé je po povrchu potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte plátky mandlí nebo perlovým cukrem. Pečte pozvolna asi 45 minut.
Jestli jsou upečené uvnitř, zjistíte vpichem špejle. Jestli potřebují ještě dopéct a nahoře jsou už zlatohnědé, zakryjte je alobalem a dopečte.