Miletínské modlitbičky
O existenci Miletínských modlitbiček jsem měla jen lehké povědomí. V tom, že jsou původem z města Miletína v Podkrkonoší, jak jejich název sám napovídá, jsem se nemýlila. Tušila jsem, že by mohly mít něco společného s perníkovým těstem a tvarem připomínat knížečky. Poprvé jsem se s nimi setkala a také je ochutnala letos v létě na výletě v Kyselce nedaleko Karlových Varů. A tehdy v létě jsem se rozhodla, že tahle podkrkonošská sladká knížečka bude součástí našich letošních Vánoc.
Jak jsem již napověděla, tyhle perníkové obdélníčky opravdu pochází z města Miletína. Na nápad vyrábět modlitbičky tam přišel v roce 1864 perníkář a pekař Josef Erben a skutečně inspirací pro vytvoření této sladkosti byla modlitební knížka. Malá kapesní knížka v pevné a odolné vazbě, často s uzavíratelným kováním, s ozdobným křížkem na přední straně. O osudu těchto Miletínských modlitbiček nemá smysl se rozepisovat, již bylo dosti článků o nich napsáno. Ostatně mají podobný příběh jako spousta dalších našich tradičních a krajových specialit. Důležité je, že i přes všechny milé i nemilé zásahy, která jim každá doba přinesla, tu přetrvávají dodnes. Recept na modlitbičky se stále vyvíjí a mění podle chutí pekařů i strávníků, ale ten originální miletínský erbenovský včetně celého výrobního procesu a složení ingrediencí je firemním tajemstvím.
Než jsem upekla svoje první modlitbičky, nastudovala jsem si několik receptů a pak si z nich vytvořila jeden vlastní. Doufám, že vám také zachutná a že jsem vás inspirovala k rozšíření povědomí o této sladké dobrůtce.
Teď už jen sehnat menší obdélníčkové vykrajovátko. To, které jsem použila, je z vykrajovátek ze sady na karty a přijde mně krapet velké.
Miletínské modlitbičky
.........................................
250 g hladké mouky
250 g hladké špaldové mouky
100 g cukru moučka
1 lžička jedlé sody
2 lžičky perníkového koření
100 g másla
200 g tekutého medu
1 vejce
Všechny suché ingredience spolu promíchejte, přidejte med, vejce, změklé máslo nakrájené na menší kostky a vše zpracujte do hladkého kompaktního těsta. Těsto zabalte do potravinářské folie a nechte v lednici odpočinout nejlépe do druhého dne.
Těsto můžete uhňácat rukama, můžete je také umíchat v robotu, jakmile se suroviny spojí, dohněťte těsto ještě ručně.
Z odpočinutého těsta vyválejte placku silnou asi 4-5 mm a vykrajujte obdélníčky. Ty pokládejte na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C (dolní a horní ohřev, ne horkovzduch). Ze zbylých odkrojků si upečte placku, kterou pak použijete do náplně.
Náplň:
120 g strouhaného perníku
80 g mletých ořechů
1 lžička mleté skořice
1 lžička strouhané citronové kůry
3 lžíce medu
120 g marmelády
50 g kandované pomeranč.kůry
30 g rozinek
2 lžíce rumu
Všechny ingredience smíchejte dohromady a vzniklou nádivkou slepujte vždy dva obdélníčky k sobě.
Poleva:
100 g moučkového cukru
1-2 lžíce horké vody
lžička rumu
loupané mandle na ozdobu
Cukr umíchejte s vodou, přidejte rum a míchejte tak dlouho až bude poleva hustá, lesklá a hladká. Polevou natírejte horní stranu slepených modlitbiček a zdobte půlkami mandlí.