Kaštanový
Když se řekne slovo kaštany, spoustě z nás vyběhnou před očima rozpustilá roztodivná zvířátka s nožkama a rožkama ze sirek nebo párátek. Výroba takových kaštanových tvorečků zabaví na pár chvil nejen děti. Při procházce lesem, parkem či přímo kaštanovou alejí nás pak tyto rezavohnědé, lesklé, pravidelně oválné i nepravidelně šišaté kouličky samy intuitivně nabádají, abychom si aspoň dvě strčily do kapsy a v dlani si s nimi pohrávali, převalovali je a nebo jen tak tiskli v zavřené pěsti. Je to báječně uklidňující.
A když se řeknou jedlé kaštany? Co se vám vybaví, pominu-li čokoládovou tyčinku zářící na českém trhu již přes padesát let? Mně vánoční trhy a pouliční prodavači nabízející horké kaštany.
Vždycky mě lákalo je ochutnat. Samozřejmě že ty kaštany! A že by někteří prodejci možná stáli i za hřích, ale nikdy k ničemu nedošlo. Ani k té ochutnávce kaštanů. Pokaždé byl nablízku někdo, kdo tuhle mou chuť zničil slovy: “To není dobrý nápad!”
Dnes již můžu s klidným vědomím říkat, že se docela mýlil! Ale nikdy bych se to nedozvěděla, kdybych si nekoupila na výletě ve Vídni časopis s příhodným názvem Gusto.
No a tak nenápadně se zdravou dávkou zvědavosti připluly jedlé kaštany do mojí kuchyně. Stejně tak jako kdysi připluly na lodích cestovatelů, objevovatelů a mořeplavců z Blízkého východu, severní Afriky a Středomoří sem k nám do Evropy. Nejdříve jejich chuť a účinky okusili obyvatelé jižních zemí, Chorvatska a Itálie. Kaštany se nerozšířily jen jako plody poskytující obživu, ale rovnou celé sazenice - stromy.
Kaštany zasytí, jsou trvanlivé, mají vyšší energetickou hodnotu než brambory a třeba v horských vesnicích v oblasti jižních Alp byly základní potravinou, která pomáhala místním obyvatelům přežít dlouhé zimní období. Už staří Římané a Řekové tohle věděli a pěstovali kaštany, aby měli lidé především v dobách hladu, co jíst.
Za rozšíření jedlých kaštanů u nás vděčíme knížeti Auerspergovi, který v roce 1776 nechal kaštanovníky přivézt přímo z Itálie na své panství do Nasavrk na Chrudimsku. Na části zámecké zahrady založil sad kaštanovníků a dnes je tento unikátní sad "Kaštanka" zapsán na seznamu přírodních památek.
Dokonce v některých zemích se pořádají slavnosti jedlých kaštanů a já vás nyní zvu na malé kaštanové seznámení v podobě sladkého moučníku.
Kaštanový chlebíček
...........................................
4 vejce
250 g krystalového cukru
300 g rozpuštěného másla
270 g hladké mouky
2 lžičky sody
1 lžička mleté skořice
2 lžíce kakaa
Kaštanové pyré:
400 g předvařených kaštanů
200 ml mléka
50 g krystalového cukru
špetka mleté skořice
1 lžička vanilkového extraktu
Ganache:
150 g másla
100 g mléčné čoko polevy
50 g tmavé čoko polevy
Příprava kaštanů: ostrým nožem nařízněte špičku každého plodu, vložte je do hrnce, zalijte vodou, aby byly ponořené, zakryjte pokličkou a přiveďte k varu, vařte asi 15 minut. Děrovanou naběračnou vylovte jen tolik kaštanů, kolik stihnete oloupat. Dobře loupat jdou jen horké (pozor, horké kaštany jsou opravdu horké), protože jakmile vystydnou skořápka zase tvrdne. Odstraňujte i vnitřní slupku.
Předvařené kaštany dejte do kastrolu, přidejte mléko, cukr, mletou skořici, vanilkový extrakt a povařte asi 12 minut. Poté rozmixujte na pyré a nechte vychladnout.
Formu na chlebíček vymažte máslem, smíchejte trochu mouky s kakaem a vysypte vymazanou formu.
Vajíčka s cukrem ušlehejte do husté pěny, po částech jemným pramínek přilévejte rozpuštěné máslo. Poté již ručně metlou vmíchejte mouku smíchanou se sodou a mletou skořicí. Těsto rozdělte na poloviny, do jedné přimíchejte kakao, do druhé kaštanové pyré a těsta střídavě nalijte do formy. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 50 minut. Pro jistotu poveďte zkoušku špejlí, zapíchněte ji do středu těsta, bude-li po vytažení suchá, je upečeno. Upečený chlebíček nechte chvíli ve formě a pak vyklopte na mřížku a nechte vychladnout.
Ganache:
Do misky dejte obě čokolády.
V menším kastrůlku na mírném plameni nechte rozpustit máslo, zahřívejte a pěnu, která se začne tvořit, nesbírejte. Tato mléčná sušina působením tepla začne karamelizovat, neustále míchejte a máslo takto vařte cca 15 minut. Během chvilky máslo zhnědne a získá oříškovou vůni. To je okamžik, kdy přestat vařit a sundat kastrůlek z plotny. Ponecháte - li déle, bude máslo hořké.
Horké máslo přeceďte na čokoládu a dobře promíchejte, nechte v běžné pokojové teplotě vychladnout, občas zamíchejte až získá roztíratelnou konzistenci. Čokoládovou ganache naneste na chlebíček, zdobit můžete kaštany v karamelu, nebo posekaným kaštany a karamelovými ozdůbkami.