Pudinkový šnek
Už jste si někdy koupili pudinkový šnek v nějakém větším marketu či supermarketu? Já ano. Většinou pokaždé, když jedu sama na větší nákup do většího města. Poté, co naskládám nákup do kufru auta a zasednu za volant, vyndám ho nedočkavě z pytlíku a opatrně se snažím ukusovat sousta během jízdy tak, abych si moc nenadrobila do klína a také na sedačku v autě. Tenhle šnek je totiž taková moje rychlá záchrana, akutní přísun energie, sice funguje jen krátkodobě, leč v této chvíli velmi účinně. Vždycky mě totiž při těch nákupech nějak záhadně vyhládne a taková hladová maminka... No, co si budem povídat ... vrčící dobrman vztekle pobíhající za plotem je proti ní mírumilovné koťátko.
Ale zpátky ke šnekům, tehle šnek z obchodu sice není nijak výrazný ani prvotřídní, že by si z něj chuťové buňky sedaly bůhví jak na zadek, ale pro krátkodobou záchranu rodinného štěstí zcela postačí. Rozluštit z jakého těsta je upečen, se mi zatím nepodařilo. Jako by to bylo na poloviční cestě od těsta plundrového k listovému a naopak. Nezastupitelnou roli hrají přidané rozinky, a ty já můžu. Pudinkové náplně je uvnitř v některých kouscích pomálu, tak vyhledávám ty, kde se jí zdá opticky býti více. Tento prohřešek pekařským řetezcům tohoto typu s přimhouřeným okem promíjím, ale u řemeslnné pekárny nebo domácí výroby je tohle zcela neodpustitelné.
Kynutý šnek s pudinkovou náplní a rozinkami
......................................................................
250 g hladké mouky
125 ml mléka
10 g čerstvého droždí
2 lžíce cukru
50 g másla
2 žloutky
špetka soli
strouhaná citron. kůra
1 vanilkový pudink
300 ml mléka
2 lžíce cukru
rum
rozinky
Uvařte vanilkový pudink a nechte jej vychladnout, tak že na jeho hladinu položte potravin.folii, aby se neutvořil škraloup. Poté ke zchladlému pudinku přilijte trochu rumu a lehce prošlehejte tyčovým mixérem.
Do mísy prosejte mouku, uprostřed utvořte důlek, dejte cukr, přilijte teplé mléko, rozdrobte do něj kvasnice a nechte vzejít kvásek.
Přidejte žloutky, rozpuštěné máslo, sůl, citron.kůru a vypracujte hladké pružné nelepivé těsto.
Mísu přikryjte čistou utěrkou a nechte těsto v pokojové teplotě vykynout, až zdvojnásobí svůj objem, trvá to asi tak hodinu, během kynutí těsto jednou promíchám.
Z vykynutého těsta vyválejte na vále obdélník, potřete jej pudinkovou náplní, posypte rozinkami a srolujte jako roládu. Ostrým nožem krájejte kolečka silná asi 2 cm, pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem. Kolečka potřete zbylým bílkem a pečte v troubě nahřáté na 180 °C dozlatova.