Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Třešňová s mákem

Třešňová s mákem

Bublanina je stejná klasika české kuchyně třeba jako bábovka. Na tento sladký dokonalý hit léta existuje spousta receptů, od rychlých hrníčkových, kdy se jednoduše zamíchá těsto a doslova se nalije na plech, až po třená a piškotová těsta. V podstatě by se dalo říct, co bublanina, to originál, ale jedno však mají tyto bublaniny společné. Jsou nadýchané a ovoce, kolem kerého těsto doslova probublá na povrch, lze měnit dle chuti a sezóny. Vzniká tak úžasný prázdninový moučník, na který se těší malí i velcí.

Ovšem i tenhle zdánlivě obyčejný, všemi oblíbený a milovaný moučník, dokáže své strávníky rozdělit na dva tábory. Přitom jde o takovou prkotinu! A to, zda třešně do bublaniny vypeckovávat či nikoliv. Jedni jsou zásadně pro to, aby se třešně vypeckovávali a těm druhým naopak pecky vůbec nevadí a záměrně nechávají třešně vcelku, neboť se nechtějí ochudit o ten zážitek, kdy si můžou  pecku dokonale ožužlat a vyplivnout. Vždyť ani na stromě nerostou třešně bez pecek! A kdo nezažil střílečku s třešňovými peckami na stromě a pod stromem, jako by nikdy nebyl dítětem. 

Nová verze bublaniny s přidaným nemletým mákem posouvá hranice bublanin zase o kousek dál. Něžné nenápadné křupnutí makových zrníček příjemně osvěží skvělou atmosféru letního dne.  

 

 

Třešňová bublanina
...................................
250 g polohrubé mouky
6 lžic nemletého máku
2 lžičky prášku do pečiva
4 vejce
150 g moučkového cukru
100 ml oleje
100 ml smetany
strouhaná citronová kůra 
třešně 

 

Vajíčka, smetana a olej by měli mít pokojovou teplotu.
Plech vymažete sádlem (máslem) a vysypejte polohrubou moukou
Žloutky vyšlehejte s cukrem do světlé pěny. Mouku promíchejte s mákem, práškem do pečiva a strouhanou citronovou kůrou. Z bílků ušlehejte sníh. Do našlehané žloutkové pěny pomalu přilévejte olej se smetanou a přisypávejte promíchané sypké ingredience, nakonec šetrně vmíchejte sníh z bílků.
Těsto rozetřete na plech, třešně pokládejte jednu vedle druhé a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi půl hodiny. Proveďte raději test špejlí, vyjde-li po vytažení suchá, je upečeno.
Pro chuťově dokonalejší verzi obalte třešně před pečením v nastrouhaném marcipánu.

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz