Marokánky
Sladké placičky s oříšky, medem, rozinkami a datlemi omočená v čokoládě mají původ v arabském světě. Podle názvu se ale můžeme klidně domnívat, že pochází z Maroka. Dokonce jsem objevila informace, že se do nich přidával hašiš. Tuhle informaci nemám potvrzenou ani ověřenou, může jít třeba zcela jen o nějaký propagační tah jak placičky více zviditelnit a zatraktivnit. Jenže ony samy o sobě jsou tak dobré, že snad ani žádnou reklamu nepotřebují. Kdo je má rád, ten si je dá a kdo, ten si jich ani nevšimne a my jsme si je tady v té naší zemičce dávno přizpůsobily k obrazu svému, tedy spíše k chuti své.
Receptů je mnoho, všechny však mají základ v uvařené sladké kašičce z mléka či smetany a mouky, pak už je na každém, jaké oříšky a ovoce si přidá.
Marokánky
............................
30 g hladké mouky
50 g mandlové mouky
150 g cukru krupice
250 ml smetany ke šlehání
120 g kandovaného ovoce
130 g různých ořechů
na dokončení: čokoládová poleva
Ořechy nasekejte nahrubo. Do kastrolku nalijte smetanu, přidejte cukr, obě mouky a povařte asi 5 minut. Měla by vzniknout hustší kašička. Nechte ji vychladnout a zamíchejte do ní ovoce a ořechy.
Plech vyložte pečicím papírem. Směs nabírejte lžičkou a pomocí druhé lžičky tvořte na plech malé hromádky, můžete je lžičkou mírně zplácnout, ale během pečení by se měly hrudky roztéct do stran, proto mezi hromádkami nechte dostatečné rozestupy.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 10-15 minut dozlatova.
Ve vodní lázni rozpusťte čokoládovou polevu a marokánky v ní z jedné strany namáčejte. Nechte čokoládu zatuhnout, marokánky pak skladujte v chladu a suchu.