Cereální
Říká se, že dubnové počasí bývá bláznivé. Ale co předvádí letos, to je víc než jízda na horské dráze. Jeden den vytahuji ze skříně již zazimované zimní boty a bundy a přesvědčuji staršího syna, že je víc než nutné, aby nasekal třísky a nanosil dřevo ke krbu. Za pár dní ty zimní bundy uklízím zase zpět a oblékáme pro změnu trička s krátkým rukávem. Při pohledu na kalendář, kde se počet dnů blížících se k létu snižuje, roste naopak moje obava, že letos asi ani nezaseju.
Do dnešního sobotního rána jsme se ale probouzeli se slunečními paprsky. Plni elánu a naděje, že slunce vydrží do samého večera a žádný mrak, tam nahoře a ani tady u nás dole, nepřipluje, jsme se pustili s mužem do jarních zemědělských a zahradnických prací na naší zahradě. Občas jsem jen odskočila domů zkotrolovat maso do trouby a spoléhala na to, že podvečerní plánovaná cesta na bazén, zahrne i cestu přes obchod, kde si pořídím pečivo ke snídani. Poslední kousek chleba, co jsme doma měli, jsme totiž snědli na oběd k pečeným žebírkům.
Menší prostoj v pozdním odpoledni mě však nenechal v klidu. Hlavou se mi začala honit neposedná myšlenka. Upeču-li nějaké pečivo teď, nemusíme se zdržovat couráním po obchodě. Na kynuté těsto ale není zas tolik času. Chce to něco rychlého! V lednici mám kostku tvarohu, žádné velké plány jsem s ní neměla, bude tedy základním stavebním kamenem mého pečiva. Rychle jsem vyhledala recept, který jsem si kdysi dávno vytrhla z kalendáře doktora Etkera. Stále mám před očima tu fotografii dozlatova vypečených žemliček s kontrastním zdobením tmavě zelenými dýňovými semínky a drobnými světlými tečkami sezamu.
Žádné válení, tvarování či zaplétání! Pro tento okamžik jsem si tuhle výtvarku odpustila a v dlaních jednoduše ukoulela deset kuliček. Celá akce netrvala ani hodinu a ještě jsem stihla jednoduchou pomazánku z vařených vajíček. A když jsme se tak dobře najedli, unaveni po celodenní práci, uvelebili jsme se na gauči a naznali, že pro tentokrát tohle bude lepší relax než chlorovaná voda v městské vířivce.
Tvarohové cereální žemličky
.......................................................
250 g měkkého tvarohu v kostce
250 g hladké mouky (grahamové)
(nebo 200 g hladké pšeničné, 50 g žitné celozrnné)
1 lžička soli
7 g kypřicícho prášku do pečiva
1 vejce
100 g mléka
50 g oleje
1 vejce na potření
semínka na posypání
(dýňová, slunečnicová, seznam, celý kmín)
V mouce promíchejte sůl a prášek do pečiva, přidejte tvaroh, vajíčko, mléko a olej a vypracujte kompaktní těsto. Nejdříve vařečkou a pak dohnětejte rukama. Pokud se těsto příliš lepí, přidejte ještě trochu mouky.
Těsto rozdělte na 10 kousků, vytvarujte bochánky a ty pokládejte rovnou na plech vyložený pečičcím papírem. Bochánky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte semínky.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 20-30 minut, dle zkušeností s vaší troubou.