Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Pivní

Poprvé jsem byla opatrnější, s pivem jsem to nepřeháněla a držela se raději spodní hranice. Byly sice hutnější, ale přesto křupavé, obzvláště na krajích. Chtěla jsem je mít jako ze supermarketu. A opravdu, na celých devadesát procent se těm pivním rohlíkům z Lídlu podobaly.
U druhého pokusu jsem upustila od sešněrované opatrnosti, která tak nějak přirozeně jde ruku v ruce se zkoušením nových receptů a volně s lehkostí míchala těsto. Proč nezkusit dát to těsta toho piva víc? Proč během kynutí nepromíchat těsto vícekrát? Odpověďmi na tyto otázky byly činy a v samé rozvernosti jsem ty zamotané rohlíky nechala na plechu neplánovaně kynout o trochu déle. Z trouby jsem pak nevytáhla ty supermarketové pivní rohlíky, ale rohlíky konzistenčně úplně jiné.
Peříčkově jemné těsto narušovalo jen křupání krystalků soli, které mě společně s kořenitou až štiplavěpikantní chutí kmínu přenesli o pár desítek let zpátky. Kdo by si pomyslel, že dvě tři obyčejná rohlíková sousta zafungují jako kouzelný stroj času.

 


Po úzkém zatočeném schodišti, jehož jediným zábradlím byla zeď se silným už tehdy dosti ohmataným lanem ukotveným v kovových okách, se vyšlo do patra a pak kratičkou chodbou přímo rovně do vysokých bílých dveří.
Dědečkova kancelář voněla tak zvláštně a přitom autenticky kancelářsky. Tužkami, papírem, razítkovací barvou, nábytkem, jekorem, kávou a dědečkovou kolínskou. Vonělo tam snad i ořezávátko na tužky včetně drobných pilinek dřeva a tuhy, které padali do malé nádobky ve spodní části ořezávátka. Točit kličkou, velkou tak akorát pro malé holčičí ručky, bylo tak zábavné. Leknutím jsem sebou trhla pokaždé, když se z vedlejší místnůstky ozvalo strašidelné zaburácení. Bylo to klapání dálnopisu a dědeček mě láskyplně ujišťoval, že se není čeho bát. Přesto ten obludný stroj, co vypadal jako mandl, vyplivující nikoliv vyžehlené prádlo, ale potisknutý papír, nijak přátelsky nevypadal. V rohu kanceláře se nenápadně krčila dvě křesla. Jedno s vybouleným naducaným sedákem, do kterého se při dosednutí zaboříte málem až po uši a tajně doufáte, že vás následně nevystřelí ke stropu. Druhé křeslo bylo čtveraté s poduškou tak tenkou a uprostřed prosezenou, že vás přepadaly obavy, zda popruh pod ní je dost pevný, abyste se nepropadli na zem a nezůstali zachycení jako mamut v hluboké jámě.

Většinou jsem sedávala u velkého pracovního stolu naproti dědečkovi a když jsem nerazítkovala prázdný list papíru, tak jsem si malovala. Dědeček si nachystal svačinu - vlašák nebo ševcovský či feferenkový salát a k němu křupavé čerstvé slaňáky. Mně podal taky jeden. Ne slaňák, ale rohlík zahnutý jako podkůvku. Ivančické rohlik! To vám byl tehdy rohlík!
Pro ty čerstvé, křupavé a ještě teplé rohlíky se chodilo přímo do malé pekárny (dnes je z pekárny optika) a nebo do potravin, které bývaly na konci náměstí, tam kde je dnes lékárna. 

Ne nadarmo se říká, že v jídle jsou vzpomínky!

 


Pivní rohlíky

.......................................
170 g hladké mouky
130 g polohrubé mouky
1,5 lžičky soli
20 g sádla
150 - 170 ml piva
10 g čerstvých kvasnic
1 lžička cukru

Do mísy navažte obě mouky, uprostřed utvořte důlek, nalijte pivo, přidejte cukr a rozdrobte kvasnice, přidejte sůl, sádlo a vymíchejte těsto. V pokojové teplotě je nechte přikryté čistou utěrkou nakynout, cca hodinu.
Vykynuté těsto rozdělte na 6 stejně velkých dílů, každý propracujte a utvořte z něj bochánek. Bochánky nechte přikryté odpočinout asi 10 minut. Poté každý bochánek vyválejte do tvaru trojúhelníku a srolujte do rohlíku, ten pak ještě na podložce či válu rukama vyválejte, mírně tlačte směrem do stran, aby byl rohlík tenčí.


Vyválené rohlíky pokládejte na plech vyložený pečičím papírem a přikryté nechte znovu nakynout.
Před pečením potřete rohlíky rozšlehaným vajíčkem, posypte kmínem a hrubou solí.


Rohlíky pečte v předem nahřáté troubě na 220 °C asi 10-13 minut nebo dokud nezezlátnou.

recept je z knihy Ruce v mouce od Ivy Trhoňové

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz