Kroksunkrok k žemlovce
Zase jsem neodolala a koupila ho. Časopis plný podzimního pečení a vaření. Nakynutí šneci nacpaní až k prasknutí strouhanými jablky, dozlatova vybarvení na mně neodolatelně koukali z titulní stránky. Vypadali natolik luxusně, že jsem si řekla: "Tyhle musím rozhodně vyzkoušet!"
Pracovala jsem přesně podle návodu. Vyválela vykynuté těsto, potřela máslem, posypala cukrem se skořicí a navrstvila nastrouhaná jablíčka. Pak jsem vše pečlivě a pevně stočila do rolády. Jenže opačně, z té delší strany, což nebylo zrovna ideální a krájet kolečka také nebylo vůbec jednoduché. Na tuhle operaci to chce nůž ostrý jako břitva a ne žádné tupé pižlátko.
Jak jsem se soustředila na krájení koleček, která se kolečkům rozhodně nepodobala, nějak jsem si nevšimla, že z rolády vytéká ven jablková šťáva. Teče tenkým čůrkem ze stolu dolů a já v té sladké lepkavé šťávě šlapu. Sem a tam, tam a sem, jako když tančíte sambu. Pohyby nohou kopírovaly úkony rukou, ukrojit kolečko, vložit do formy, krok vpřed, krok vzad. Ajejej! Zjistila jsem to až ve chvíli, kdy se mi pantofle začaly přilepovat k dlažbě a vydávaly takové tiché zvuky, takové slabounké mlask, mlask. Až budou všechny ty šišaté tvary ve formě a v troubě, budu umývat nejen pracovní stůl, ale i zem a podrážky mých panfotlí. Takové šneky mně byl teda fakt čert dlužen.
Šneci z kynutého těsta s jablky
............................
těsto:
500 g hladké mouky
1 lžička soli
300 ml mléka
1 vejce
120 g másla
30 g čerstvého droždí
50 g cukru
náplň:
máslo na potření
4 středně velká jablka
vanilkový cukr
mletá skořice
vejce na potření
Do vlažného mléka (stačí 150 ml) přidejte lžičku cukru z uvedeného celkového množství, rozdrobte do něj kvasnice a nechte na teplém místě, přikryté vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, promíchejte se solí, cukrem, přidejte rozpuštěné máslo, vejce, zbytek mléka a vzešlý kvásek i s mlékem a vypracujte hladké těsto. Pod utěrkou nechte těsto při pokojové teplotě kynout asi 60 minut, během kynutí těsto 2 x vařečkou propracujte.
Z vykynutého těsta vyválejte obdélník, těsto by mělo být vysoké 0,5 cm. Potřete ho rozpuštěným máslem, posypte vanilkovým cukrem a skořicí, po celé ploše těsta rozprostřete nahrubo nastrouhaná jablka. Máte-li rádi jemně ostřejší chuť, posypte mletým zázvorem či kardamomen. Milovníci rozinek si je rovněž mohou přidat. Poté těsto zarolujte jako roládu a krájejte z ní kolečka široká asi 2 cm.
Skládejte je vedle sebe do kulaté formy vymazané máslem. Potřete je rozpuštěným máslem a nechte je přikryté ještě 10 minut kynout. Před vložením do trouby potřete rozšlehaným vajíčkem. Nevejdou-li se vám všechna nakrájená kolečka do formy, můžete ta zbylá upéct samostatně v malých kulatých zapékacích mističkách.
Pečte v předehřáté troubě na 180 °C dozlatova.
Časopisový tip na konec:
Hotové šneky můžete před podáváním přelít domácím karamelem.
Jupí, to bude balada! Ale kde je nějaký návod? V časopise chyběl, takže malá improvizace. V hlubší pánvi jsem roztavila na karamal asi 100 g cukru krupice, přidala 40 g másla pokojové teploty a opatrně jsem přilila asi 80 ml smetany (nejméně 30%) a karamelová omáčka byla na světě.
Pozor, karamel je velmi horký, přidáte-li studené máslo a studenou smetanu, bude to neskutečně prskat a karamel se srazí v jednu obrovskou nerozmíchatelnou hroudu. Proto je nutné mít máslo pokojové teploty a smetanu nejlépe ohřátou, horkou a do karamelu ji přilévejte velice opatrně tenkým pramínkem, po částech a stále míchejte.
Jablíčkový šneci nádherně voněli, karamel jemně doplnil jablečnoskořicovou chuť a můj muž tenhle moučník, aniž by ho ochutnal, označil za žemlovku deluxe. Tím zpečetil její osud, děti ohrnuly nosíky a kdyby nepřišla na návštěvu babička s dědečkem, byla bych se musela přihlásit na kurz samby, abych všechny ty nakynuté jablkové šneky vytancovala, kdybych je byla bývala sama sníst musela.
Kdyby chyby, prostě tančete, jezte jablíčka a mějte krásný podzim.