Upečený
Masopustu se v našich končinách říká Vostatky a k nim kromě tradičního průvodu maškar a masek po dědine s muzikou a kromě bujarého veselí při večerní zábavě, jenž končí "pochováním basy", neodmyslitelně patří koblížky. Smažené, voňavé, nadýchané jako péřová peřina, pocukrované, s marmeládou či povidlím uvnitř. Nebudeme si nic nalhávat, nejlepší jsou čerstvé a ještě horké!
Co když ale nastane situace a koblížky si z jakýchkoliv důvodů nemůžeme usmažit? Nabízí se možnost koblížky jednoduše upéct v troubě. Sice se s těmi smaženými nemohou rovnat, o tom žádná, ale i tahle varianta je schůdná. Jen je potřeba mít vhodný recept na kynuté těsto, které bude po upečení jemné a skoro stejné jako to koblížkové, abyste pak nekousali do tuhých buchet a v puse nežmoulali a nepřevalovali hutné suché těsto.
Následující recept je z polských stránek mojewypieky. Naši polští sousedé mají koblížky ve velké oblibě, můžete se tu setkat s různými variacemi a že některé jsou vážně báječné, můžu jen potvrdit. Proto jsem neváhala recept vyzkoušet a nyní ho směle vpouštím do světa. Ať je pro vás stejnou inspirací, jako inspiroval mě.
Koblížky pečené v troubě
.......................................................
500 g hladké mouky
24 g čerstvých kvasnic
80 cukru krupice
250 ml mléka
3 žloutky (z velkých vajec)
1 vejce (malé)
50 g másla
10 g vanilkového cukru
nastrouhaná kůra z menšího citronu
velká špetka soli
2 lžíce rumu
na potření: máslo, rum
Část mléka z uvedeného množství ohřejte (asi 150ml), mělo by být vlažné, přidejte lžičku cukru, promíchejte a rozdrobte kvasnice. Přikryjete čistou utěrkou a nechte vzejít kvásek.
Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
Do mísy navažte mouku, cukr, přidejte sůl, citronovou kůru, promíchejte, přilijte zbytek mléka, kvásek, rozpuštěné máslo, žloutky a vajíčko a vymíchejte hladké nelepivé těsto. Vlastníte-li nějaký stroj, klidně přenechte tuto hnětací práci jemu. Uhnětené těsto v míse vytvarujte do bochánku, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout až zdvojnásobí svůj objem (trvá to asi 1 - 1,5 hodiny). Během kynutí těsto krátce 1 - 2 prohnětejte.
Formu na muffiny vyložte papírovými košíčky.
Z těsta lžící odkrajujte jednotlivé kousky (cca 55 g), mírně je zplácněte a dovnitř každé placičky dejte lžíci náplně (marmeláda, povidlí), okraje spojte, zamotejte a vytvarujeme kuličky, ty dávejte rovnou do formy na muffiny. Přikryjte je utěrkou a nechte na teplém místě znovu nakynout, dokud nezdvojnásobí svůj objem. Povrch koblížků před vložením do trouby jsem ničím nepotírala.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180ºC (spodní a horní ohřev) asi 13 - 15 minut, dokud na povrchu nezezlátnou. Po vytažení z trouby potřete povrch koblížků rozpuštěným máslem s rumem. Koblížky nechte ještě chvíli ve formě a poté přesuňte na mřížku.
Pečené koblížky zdobte polevou a kandovanou pomerančovou kůrou.
Cukrová poleva:
1 hrnek moučkového cukru
2 -3 lžíce horké vody
Cukr utřete s horkou vodou, množství surovin lze libovolně měnit.