Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Raženky

Prrrrr, šlus, konec s nakupováním kuchařek! Police v knihovně se nebezpečně plní a zas na tak výhodnou investici, která by měla zajistit bezstarostnou budoucnost mým dětem a popř. později i jejich dětem, to podle složení jednotlivých kousků nevidím. Žádná Rettigová v kožené vazbě mezi nimi není. Ale kdo ví, jestli nějaký z výtisků nebude jednou vzácným úlovkem do sbírky vášnivého sběratele knih.

A jak se člověk během života mění, mění se i jeho chutě a stravovací návyky. Rovněž gastronomie se stále posouvá dál a vyvíjí, a tak se bohužel najde v mé sbírce kuchařských knih pár kousků, které bych nyní nazvala doslova šlápnutím vedle. Za to tam mám poklady, pro které si velice ráda chodím, ráda se k nim vracím a listuji si v nich nejen pro potěchu oka, ale hlavně pro inspiraci. Mezi takové patří kniha od Ivy Trhoňové Ruce v mouce. Kapitolu s kváskem zatím přeskakuji, ale ze zbytku knihy jsem už několik receptů vyzkoušela a pečivo podle nich se u nás doma docela dobře zabydlelo.
Proto vás velice ráda seznámím s raženkami, snad nebude paní autorka proti. Upečené raženky jsou totiž příjemně nadýchané, mají tenkou křupavou kůrku a po upečení mizí nebezpečně rychle. Nemáte-li na jejich výrobu razničku, nezoufejte, stačí použít obyčejný rozkrajovač na jablka.

 

 

Domácí raženky
..............................

Suroviny na omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
125 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí

další suroviny:
200 g vody
30 g oleje
2 lžičky soli
100 g žitné mouky chlebové
275 g hladké mouky

Suroviny na omládek společně zamíchejte v míse,  vznike třídké těstíčko, mísu přikryjte a nechte těstíčko hodinu kynout.

K vykynutému omládku přidejte ostatní suroviny, zamíchejte těsto a nechte je opět přikryté v pokojové teplotě hodinu kynout. Během kynutí můžete těsto jednou či dvakrát promíchat.
 
Vykynuté těsto rozdělte na 10 - 12 stejně velkých dílů. Z každého utvořte bochánek, nechte pět minut odpočinout, pak je rukou zplácněte, poprašte jemně moukou a raznicí narazte aspoň do poloviny výšky těsta. Naraženou stranou dolů je pokládejte na plech vyložený pečičím papírem - během kynutí se raženky tolik nerozevírají. Výborné tvořítko na raženky má ve své nabídce tescoma a nemáte-li je, poslouží vám třeba kráječ na jablka.

Zapněte troubu na 210 *C. Raženky opatrně otočte, všechny najednou je na plechu oroste vodou (snadno to jde rozprašovačem na květiny) a dejte péct  do rozehřáté trouby asi 20 - 25 minut.


fotka horní - použila jsem tvořítko na raženky
fotka dolní - naraženo pomocí rozkrajovače jablek





 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz