Raženky
Prrrrr, šlus, konec s nakupováním kuchařek! Police v knihovně se nebezpečně plní a zas na tak výhodnou investici, která by měla zajistit bezstarostnou budoucnost mým dětem a popř. později i jejich dětem, to podle složení jednotlivých kousků nevidím. Žádná Rettigová v kožené vazbě mezi nimi není. Ale kdo ví, jestli nějaký z výtisků nebude jednou vzácným úlovkem do sbírky vášnivého sběratele knih.
A jak se člověk během života mění, mění se i jeho chutě a stravovací návyky. Rovněž gastronomie se stále posouvá dál a vyvíjí, a tak se bohužel najde v mé sbírce kuchařských knih pár kousků, které bych nyní nazvala doslova šlápnutím vedle. Za to tam mám poklady, pro které si velice ráda chodím, ráda se k nim vracím a listuji si v nich nejen pro potěchu oka, ale hlavně pro inspiraci. Mezi takové patří kniha od Ivy Trhoňové Ruce v mouce. Kapitolu s kváskem zatím přeskakuji, ale ze zbytku knihy jsem už několik receptů vyzkoušela a pečivo podle nich se u nás doma docela dobře zabydlelo.
Proto vás velice ráda seznámím s raženkami, snad nebude paní autorka proti. Upečené raženky jsou totiž příjemně nadýchané, mají tenkou křupavou kůrku a po upečení mizí nebezpečně rychle. Nemáte-li na jejich výrobu razničku, nezoufejte, stačí použít obyčejný rozkrajovač na jablka.
Domácí raženky
..............................
Suroviny na omládek:
100 g vody
rovná lžička sladěnky
125 g hladké mouky
14 g čerstvého droždí
další suroviny:
200 g vody
30 g oleje
2 lžičky soli
100 g žitné mouky chlebové
275 g hladké mouky
Suroviny na omládek společně zamíchejte v míse, vznike třídké těstíčko, mísu přikryjte a nechte těstíčko hodinu kynout.
K vykynutému omládku přidejte ostatní suroviny, zamíchejte těsto a nechte je opět přikryté v pokojové teplotě hodinu kynout. Během kynutí můžete těsto jednou či dvakrát promíchat.
Vykynuté těsto rozdělte na 10 - 12 stejně velkých dílů. Z každého utvořte bochánek, nechte pět minut odpočinout, pak je rukou zplácněte, poprašte jemně moukou a raznicí narazte aspoň do poloviny výšky těsta. Naraženou stranou dolů je pokládejte na plech vyložený pečičím papírem - během kynutí se raženky tolik nerozevírají. Výborné tvořítko na raženky má ve své nabídce tescoma a nemáte-li je, poslouží vám třeba kráječ na jablka.
Zapněte troubu na 210 *C. Raženky opatrně otočte, všechny najednou je na plechu oroste vodou (snadno to jde rozprašovačem na květiny) a dejte péct do rozehřáté trouby asi 20 - 25 minut.
fotka horní - použila jsem tvořítko na raženky
fotka dolní - naraženo pomocí rozkrajovače jablek