Pomerančová marmeláda
Recept na pomerančovou marmeládu je úvodním receptem mého letošního kalendáře s názvem Rok ve spíži, ačkoliv jsem tuto marmeládu uvařila již loni. Abych se držela konceptu a myšlenky používat sezónní suroviny, nenapadl mě pro leden příhodnější recept než marmeláda z červených pomerančů, jejichž sezóna právě během zimních měsíců vrcholí. V lednu není tak velký výběr čerstvých surovin, které by se daly zavařit či sterilovat, jak tomu bývá v létě a na podzim, pominu-li vepřové produkty z domácích zabijaček, které naopak bývají v zimě velmi běžné. Jenomže zabijačkové speciality nejsou zrovna můj šálek kávy.
Zato sicilské pomeranče, to je jiná písnička. Milovníci citrusů je prý považují za nejlepší dezertní pomeranče na světě. Existují tři hlavní odrůdy: Tarocco, Sanguinello a Moro. Tarocco je nejsladší a je bez jadérek. Moro je zas nejtmavší a s výraznou lehce nakyslou chutí, v níž někteří cítí i závan malin.
Pokud byste ale tyto pomeranče vysadili kdekoliv jinde, nebudou červené. Za červenou barvu dužiny může střídání chladných nocí a žhavých slunečných dní na Sicílii a také půda na svazích sopky Etny. A že se všechno dá lehce svádět na rozmary počasí, nelze tedy garantovat ani to, že každý kus bude vždy uvnitř červený. Nicméně i přesto, že dužina má světlejší barvu, zůstává chuť stále jedinečná.
Loni jsem na ty rudé, krvavě zbarvené pomeranče neměla štěstí, a tak je kalendářová verze marmelády oranžová. Na chuti jí to ale vůbec nic neubírá. Letos jsem natrefila na odrůdu Moro a marmeládu navíc vytunila o šťávu ze sladkých sicilských mandarinek klementinek. Obojí jsem pořídila v Carlini v Brně a příště přiberu do party ještě pár citronů.
Kůra těchto citrusů není ošetřená voskem ani chemickými prostředky, proto je skvělým, elegantním a chutným elementem v marmeládě. Kůru, kterou nevyužijete do marmelády, nevyhazujte. Jako kandovaná je pak neskutečně dobrá. Ale o tom zas někdy příště.
Pomerančovo - mandarinková marmeláda
.............................................................
1 litr šťávy z pomerančů a mandarinek
(dužina není na škodu)
400 - 500 g třtinového cukru
8-10 g citrusového pektinu
1/4 lžičky kyseliny citronové
Pomocí škrabky oloupejte kůru z jednoho omytého pomeranče, jen oranžovou část, bílá je hořká. Kůru nakrájejte na tenké proužky a 10 minut povařte ve vodě. Sceďte, dejte znovu vařit do nové čisté vody a tuhle proceduru opakujte ještě 2x.
Pomeranče a mandarinky odšťavněte.
Jelikož se u nás doma nenajde žádný elektrický pomocník na tuhle práci, využívám starý klasický skleněný lis na citrusy a pěkně poctivě ručně z každého rozpůleného pomeranče a mandarinky krouživými pohyby vymačkávám šťávu. Nakonec ještě lžičkou vyškrábnu dužinu, je-li nějaká k mání. Pecičky a bílá vlákna odstraním, ty do marmelády nepatří. Ve finále jsem na litr hmoty spotřebovala asi 6 - 7 pomerančů a stejné množství mandarinek.
Pomerančovo mandarinkovou šťávu povařte v kastrolu 10 minut. Pektin promíchejte ve 100 g cukru (z celkového množství) a přisypejte do povařené šťávy, dobře promíchejte, přiveďte k varu a vařte 2 minuty. Přisypte zbytek cukru, promíchejte a opět přiveďte k varu. Vařte 8-10 minut. Během vaření odebírejte z marmelády pěnu, která se během varu vytváří.
Před koncem vaření (asi 3 minuty) přidejte do marmelády povařenou pomerančovou kůru a kyselinu citronovou.
Ještě horkou marmeládu plňte do suchých nahřátých sklenic, zavřete pevně víčkem a na cca 10 minut otočte dnem vzhůru. Pak je obraťte zpět.
Pomerančovou marmeládu můžete obohatit nejen o pomerančovou kůru, ale také o kůru a dužinu z citronu. Množství záleží čistě na vás. Další zajímavým tipem je přidat do marmelády trochu skořice.