Mrkvovo - dýňový krém
Tahle polévka je sázka na jistotu. Nikdy s ní nešlápnete vedle. Základ má stejný a ve vaší režii je pouze to, v jakém množství přidáte další suroviny. Je tak zcela variabilní, pokaždé bude jiná, bude originální a pokaždé bude chutnat skvěle.
Pro malé strávníky uvařte jemnou krémovou polévku plnou zeleninové chuti a ty větší, mají-li rádi, pozvěte na pikantnější verzi, která bude mít říz. Experimentovat můžete třeba s kořením. Lehký nádech orientu získá polévka přidáním kari, koriandru, zázvoru nebo směsí koření jako je např. Garam Masála. Umocnit ostřejší chuť polévky lze přidáním nastrouhaného čerstvého zázvoru a česneku. Naopak sametovou jemnost polévce dodává smetana. Co takhle ji vyměnit za kokosové mléko?
Kostičky opečeného rohlíku, podávané k polévce, jsou nestárnoucí klasikou, ale taková opražená dýňová semínka budou velice příjemnou a navíc křupavou změnou. Na závěr si zkuste do polévky přidat pár kapek dýňového oleje. Budete velice mile překvapeni, jak tahle lahůdka pozvedne celou chuť polévky.
Mrkvovo- dýňový krém
...................................................
1 menší dýně hokkaido
1 středně velká cibule
2 středně velké mrkve
2 menší brambory
smetana 12 %
sůl, pepř
zeleninové koření do polévky
Dýni omyjte, rozpulte, dužinu se semínky odstraňte a dýni nakrájejte na kostky. Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno. Mrkev očistěte a nastrouhejte nahrubo. Brambory oloupejte a nakrájejte na drobné kostky.
Na oleji krátce orestujte nastrouhanou mrkev, přidejte cibuli a nechte ji zesklovatět. Přidejte nakrájené bramory a krátce orestujte, přidejte kousky dýně, zalijte vodou nebo vývarem, osolte, opepřete, přidejte zeleninové polévkové koření a vařte dokud brambory a dýně nebudou měkké.
Poté rozmixujte polévku dohladka, dle potřeby dochuťte solí a pepřem.