Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Na kousky

Kdo by si myslel, že upéct malé mini štrůdlíky, dá víc práce jak jeden velký štrůdl, tak opak je pravdou. Příprava není vůbec složitější, pracnější a ani o moc delší. Vtip je totiž v tom, že tu jednu velkou zamotanou nohavici jednoduše rozkrájíte na menší kousky. Ty jsou po upečení roztomilejší a zároveň snadno utajíte, kolik jste jich snědli. Chcete-li je darovat, vypadají lépe než kus ukrojeného štrůdlu. Náplně lze libovolně dle chuti a zvyklostí měnit a nikde není psáno, že musí být pokaždé sladká. 

Díky zakysané smetaně, která se přidává do těsta, jsou záviny jemné a nadýchané. Se samotným těstem se velice dobře pracuje. A protože mám vyzkoušeno, že langoše se zakysankou v těstě jsou po usmažení křehčí, nadýchanější a chutnější, při objevení tohoto receptu, jsem neváhala a rovnou jsem si stránku z časopisu vytrhla. Autorkou receptu je paní Ludmila Gottwaldová a snad nebude proti, když si sem recept uložím, abych ho nemusela pokaždé pracně hledat. Někdy si připadám jak Němcová s Erbenem, jen místo pohádek sbírám recepty.


Mini záviny

............................

500 g hladké mouky
6 g soli
75 g krupicového cukru
100 g zakysané smetany
180-200 ml mléka
21 g čerstvého droždí
1 žloutek
75 g másla pokojové teploty

Ve vlažném mléce (asi 100 ml z celkového množství) rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se solí a cukrem, přidejte zakysanou smetanu, žloutek, zbytek mléka, vzešlý kvásek a vše společně promíchejte. Po částech do těsta zapracujte kousky másla, pokračujte v hnětení až je těsto lesklé, hladké a nechytá se mísy. Celou práci za vás hravě zvládne robot hnětacím hákem.
Na konci pak těsto ještě ručně dohnětu na vále a vrátím zpět do mísy, kterou čistou utěrkou zakryji a nechám těsto v pokojové teplotě kynout. Tomuhle těstu to bude trvat podle teplotních podmínek u vás doma 45 minut až hodinu. Jednoduše musí těsto zdvojnásobit objem.

Po vykynutí těsto propracujte na vále, rozdělte na poloviny, z každé utvořte kouli a nechte 5-10 minut odpočívat. Z každé koule pak vyválejte obdélník, potřete náplní a srolujte do závinu. Ten pak rozkrájejte na menší kousky (z každého závinu bude asi 8 kousků). Malé štrůdlíky pokládejte na plech vyložený pečícím paírem, nahoře je můžete ozdobně naříznout a nechte kynout ještě dalších 15-30 minut. Před vložením do trouby potřete každý kousek bílkem.

Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut nebo dokud nezezlátnou.

 

 

 

Náplně jsou uvedeny na celé množství těsta pro jednodruhový štrůdl. Pokud chcete mít ořechové i makové, použijte jen poloviční dávku surovin na každou náplň.

Maková náplň:

200 g mletého máku
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice nebo dle chuti
strouhaná citronová kůra
30 g másla

V kastrůlku promíchejte všechny ingredience a za stálého míchání povařte 15 minut, náplň zhoustne, neměla by být tekutá.


Ořechová náplň:

200 g mletých vlašských ořechů
80 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce strouhanky 
80 g cukru krupice nebo dle chuti
strouhaná citronová kůra
Pro voňavější kořenitější chuť můžete přidat mletý kardamom.

Mleté ořechy smíchejte s ostatními ingrediencemi, zalejte horkým mlékem, promíchejte a nechte směs odstát. Směs by neměla být příliš řídká, v případě potřeby přidejte trochu strouhanky.

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz