Na kousky
Kdo by si myslel, že upéct malé mini štrůdlíky, dá víc práce jak jeden velký štrůdl, tak opak je pravdou. Příprava není vůbec složitější, pracnější a ani o moc delší. Vtip je totiž v tom, že tu jednu velkou zamotanou nohavici jednoduše rozkrájíte na menší kousky. Ty jsou po upečení roztomilejší a zároveň snadno utajíte, kolik jste jich snědli. Chcete-li je darovat, vypadají lépe než kus ukrojeného štrůdlu. Náplně lze libovolně dle chuti a zvyklostí měnit a nikde není psáno, že musí být pokaždé sladká.
Díky zakysané smetaně, která se přidává do těsta, jsou záviny jemné a nadýchané. Se samotným těstem se velice dobře pracuje. A protože mám vyzkoušeno, že langoše se zakysankou v těstě jsou po usmažení křehčí, nadýchanější a chutnější, při objevení tohoto receptu, jsem neváhala a rovnou jsem si stránku z časopisu vytrhla. Autorkou receptu je paní Ludmila Gottwaldová a snad nebude proti, když si sem recept uložím, abych ho nemusela pokaždé pracně hledat. Někdy si připadám jak Němcová s Erbenem, jen místo pohádek sbírám recepty.
Mini záviny
............................
500 g hladké mouky
6 g soli
75 g krupicového cukru
100 g zakysané smetany
180-200 ml mléka
21 g čerstvého droždí
1 žloutek
75 g másla pokojové teploty
Ve vlažném mléce (asi 100 ml z celkového množství) rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. V míse promíchejte mouku se solí a cukrem, přidejte zakysanou smetanu, žloutek, zbytek mléka, vzešlý kvásek a vše společně promíchejte. Po částech do těsta zapracujte kousky másla, pokračujte v hnětení až je těsto lesklé, hladké a nechytá se mísy. Celou práci za vás hravě zvládne robot hnětacím hákem.
Na konci pak těsto ještě ručně dohnětu na vále a vrátím zpět do mísy, kterou čistou utěrkou zakryji a nechám těsto v pokojové teplotě kynout. Tomuhle těstu to bude trvat podle teplotních podmínek u vás doma 45 minut až hodinu. Jednoduše musí těsto zdvojnásobit objem.
Po vykynutí těsto propracujte na vále, rozdělte na poloviny, z každé utvořte kouli a nechte 5-10 minut odpočívat. Z každé koule pak vyválejte obdélník, potřete náplní a srolujte do závinu. Ten pak rozkrájejte na menší kousky (z každého závinu bude asi 8 kousků). Malé štrůdlíky pokládejte na plech vyložený pečícím paírem, nahoře je můžete ozdobně naříznout a nechte kynout ještě dalších 15-30 minut. Před vložením do trouby potřete každý kousek bílkem.
Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 15-20 minut nebo dokud nezezlátnou.
Náplně jsou uvedeny na celé množství těsta pro jednodruhový štrůdl. Pokud chcete mít ořechové i makové, použijte jen poloviční dávku surovin na každou náplň.
Maková náplň:
200 g mletého máku
300 ml mléka
1 vanilkový cukr
80 g cukru krupice nebo dle chuti
strouhaná citronová kůra
30 g másla
V kastrůlku promíchejte všechny ingredience a za stálého míchání povařte 15 minut, náplň zhoustne, neměla by být tekutá.
Ořechová náplň:
200 g mletých vlašských ořechů
80 ml mléka
1 vanilkový cukr
2 lžíce strouhanky
80 g cukru krupice nebo dle chuti
strouhaná citronová kůra
Pro voňavější kořenitější chuť můžete přidat mletý kardamom.
Mleté ořechy smíchejte s ostatními ingrediencemi, zalejte horkým mlékem, promíchejte a nechte směs odstát. Směs by neměla být příliš řídká, v případě potřeby přidejte trochu strouhanky.