Houby s octem
Letos bylo tolik hub a hříbků v lese, že sami skákali do košíků a my si pak už jen vybírali, které kousky vezmeme a které tam necháme. A i když jsme si říkali, že půjdeme domů, nešlo z lesa odejít. Rčení "Kdo uteče, ten vyhraje!" platilo v této situací víc než kdy jindy. A doma nanovo. Houby se na nás valily se všech stran. Sice již nakrájené a sušička byla narvaná k prasknutí, jenže žádný strávník naobzoru. Žádný nadšený sběrač nenašel odvahu sníst aspoň kousek houbičky v lahodném houbovém pokrmu.
A v ten okamžik jsem si řekla, sama tohle množství sníst nedokážu, tak dost sušení, bylo dobré zpracovat ty houby a hříbky i jinak a začala jsem hledat recept na nějaké naložené houby v octu.
Naložené houby
................................
různé druhy jedlých hub
Nálev:
0,25 l octa
0,75 l vody
20 g soli
50 g cukru
7 tabletek sacharinu
1 bobkový list
1 hřebíček
5 kuliček nového koření
15 kuliček pepře
1,5 lžičky hořčičného semínka
0,5 lžičky koriandru
Očištěné houby opláchněte, malé nechte vcelku, větší rozkrojte na velikost, která vám vyhovuje a povařte houby 10 - 15 minut v osolené vodě.
Ingredience na nálev dejte do hrnce, povařte 5 minut a nechte stát.
Předvařené a okapané houby plňte do skleniček. Můžete přidat dle libosti cibuli, mrkev, papriku, feferonku. Zalejte nálevem, koření můžete rovnoměrně rozdělit do skleniček.
Sterilujte 25 minut při teplotě 100 °C.