Ořechoví rohlíčci
Když už potřetí v jednom dni na mě vyskočily na instagramu rohlíččci s ořechovým korpuskem a čokoládovou vlnkou nahoře, vzpomněla jsem si, že jsme je doma také pekli. Zavolala jsem mamince o recept a rovnou se zeptala na máslový krém, který dělá její kamarádka. Moje maminka ho neumí, ale já bych ho ráda zkusila. Obyčejné našlehané máslo s přidaným uvařeným pudingem a kakaem nebo pikaem jsem nechtěla, protože mě nechutná a nikdy ani nechutnal. Našlehat do krému vajíčka s cukrem nad párou nebude snad tak těžké, jak se mojí mamce zdá. Tak jsem se do toho pustila a i přesto, že neholduji čokoládě, jsem se pak s chutí pustila i do hotových rohlíčků. Musím přece ochutnat, co jsem upekla.
Ořechoví rohlíčci
......................................
250 g mletých vlašských ořechů
200 g cukru moučka
50 g hladké mouky
1 žloutek
1 celé vejce
krém:
2 vejce
100 g cukru krystalu
250 g másla
2 lžíce kakaa
na dokončení: čokoládová poleva
Ze surovin vypracujte těsto, nechte odpočinout v chladu cca půl hodiny, z těsta poté vyválejte plát silný 5 mm, lehce si vál nebo podložku posypte moukou, těsto se rádo během vyvalování přilepuje. Vykrajovátkem ve tvaru rohlíčku (hladkého či vroubkovatého) vykrajujte rohlíčky a ty pokládejte na plech vyložený pečičím papírem. Pečte v předem nahřáté troubě na 160 °C do růžova.
Příprava krému:
Změklé máslo vyšlehejte, odložte stranou.
Do hrnce nalijte vodu, na hrnec posaďte misku, měla by sedět těsně, aby okolo neunikala pára, dno misky by se nemělo dotýkat vody. Do misky dejte cukr a vejce a nad párou ušlehejte šlehačem hustý pevný světle žlutý krém. Bude to trvat minimálně 15 minut. Plamen či teplotu plotýnky regulujte tak, ať voda v hrnci příliš nevře, abyste místo nadýchané pěny neměli vařená sladká vajíčka. Vyšlehaný krém nechte zchladnout a poté po částech spolu s kakaem zašlehejte do připraveného našlehaného másla.
Krém naneste na vychladlé rohlíčky pomocí cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou. Takto připravné rohlíčky nechte zchladnout, zaneste třeba ven, na balkon, či terasu. Rohlíčky s vychlazeným krémem namáčejte v rozpuštěné čokoládové polevě. Poleva by neměla být příliš horká. Hotové rohlíčky skladujte v suchu a hlavně chladu, aby se čokoládový krém a poleva nerozpouštěli.