Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Bramborová kapitola
  4. Knedlíkové surprajs

Knedlíkové surprajs

Podle mě je důležité mít základ. Slušný pevný základ, na kterém se dá stavět. A neplatí to jen ve stavebnictví, ale tak celkově kolem dokola i v životě. A že je tenhle můj blog o receptech a příbězích, tak to platí také v kuchyni. S dobrým základem jde pak všechno skoro samo. Můžete si dovolit lecos přisadit, dodat, dát prostor svému kreativnímu já a ani fantazírování se meze nekladou. Nebo naopak se můžete držet zcela při zemi a zůstat u základu, u osvědčené klasiky, nerušeně ponechat pokrmu  jeho přirozenou jednoduchou autentičnost. 
Za jeden takový základní stavební kámen, jeden z těch pevných bodů v naší české kuchyni považuji bramborové těsto. Jak se ho jednou naučíte, můžete si s ním hrát, kouzlit a vykouzlit spoustu pokrmů, kterými svoje strávníky okouzlíte hned u několika obědů či večeří. A když navíc ukryjete dovnitř knedlíků nějaké báječné překvapení, zapomenou na veškerou etiketu a blahem budou nahlas mlaskat.

 


Bramborové těsto jsem odkoukala doma v kuchyni, od babičky i maminky. Brambor jsmě měli vždycky plný sklep. Aby bylo dostatek pro nás a zároveň pro dva čuníky ve chlívku. Babička ketkovská vařila docela skromně a hlavně se s tím vařením nijak nezdržovala. Když se nad tím dnes zpětně zamýšlím, všechno do sebe zapadá, jako kolečka v hodinách. Jako malé holce mně tyhle souvisloti unikaly nebo spíš mě nenapadlo je spojovat. Babička totiž pracovala v kravíně. Odcházela tam brzy ráno a když se pak vracívala dopoledne kolem desáté domů, nebylo moc času na velké vyváření. Ve dvě odpoledne musela být zpátky u svých holek, jak kravkám říkala. Takže šup brambory do hrnce, ať je oběd v poledne na stole.
Svůj způsob přípravy bramborového těsta naučila moji maminku, která byla do té doby ze své rodiny zvyklá dělat bramborové těsto z brambr vařených ve slupce, nejlépe den předem. Babička v rámci urychlení celého procesu brambory oloupala, nakrájela na kostky a uvařila v osolené vodě. Zcezené brambory pak vysypala na vál, šťouchadlem je poštouchla na co nejmenší kousky, co šťouchadlo dovolilo a pak ten vál s bramborami dala na chodbičku ven vychladnout. To vám pak byly v těstě i malé kousíčky brambor a vy jste měli jistotu, že opravdu jíte bramborové těsto a ne nějakou práškovou náhražku. Vychladé brambory ještě trochu osolila, přidala vajíčko a přisypala hrubou mouku. Tu přidávala postupně dle potřeby. Tak nějak už měla konzistenci těsta v oku. Podle typu brambor, podle mouky, prostě ... aby těsto nebylo moc řídké ani hutné jako na dělové koule.

Co je ale hlavní, když pracujete s bramborovým těstem, musíte mít připravenou vroucí vodu v kastrolu. Voda musí na knedlíky čekat, ne naopak. S bramborovým těstem se musí pracovat svižně, delším stáním a čekáním řídne a kdybyste dlouho otáleli a čekali než voda v kastrolu začne vřít, pak by se vám nejspíš knedlíky rozvařily na kaši.

Z bramborového těsta babička nejčastěji vařila velké kulaté koule plněné škarkama nebo taštičky s povidlím. Ty sypala mletým mákem a cukrem, přelila je rozpuštěným sádlem a rozhodně jím nešetřila. Taštičky se v něm přímo topily. A nesmím zapomenout na zásadní večeři, někdy i oběd, ze zbylých bramborových knedlíků ať už prázdných či těch škvarkových. Knedlíky pokrájela na kostky, v kastrolku na sádle lehce opekla a zamíchala vajíčka. Kastrol postavila doprostřed stolu, každému nalila  do hrnku mléko nebo podmáslí, podala lžíce a řekla: "Sněz,co sniš."

 


Bramborové knedlíky s uzeným
.......................................

1 kg brambor
300 g hrubé mouky
rovná lžíce bramborového škrobu
2 vejce
špetka soli

uzené maso (krkovice)
cibule

Brambory uvařte ve slupce, ještě vlažné je oloupejte a nastrouhejte část najemno, část nahrubo. Brambory můžete uvařit i den předem. Než se pustíte do hnětení těsta, dejte si vařit vodu v hrnci. Voda by měla vždy čekat na knedlíky z bramborového těsta, ne naopak.
K nastrouhaným bramborám přidejte hrubou mouku, sůl, bramborový škrob, vajíčka a zpracujte do těsta. Těsto by nemělo být ani tuhé ani moc řídké, mouku proto přisypávejte postupně podle potřeby. Nenechávejte pak těsto dlouho stát, řídne a knedlíky by se rozvařily. 

 


Z těsta uválejte silnější váleček, rozkrájejte na stejně velké díly, z každého rukama uplácněte placičku, doprostřed dejte uzené maso orestované s cibulkou a placičku těsta spojte a zakoulejte v dlaních do kulatého knedlíku.
Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte 7- 8 - 10 minut podle velikosti. Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou z vody ven, dávejte je bokem do mísy a potřete povrch rozpuštěným sádlem nebo olejem, aby neosychaly. 

 


Vhodnou přílohou je zelí dochucené mírně dosladka
, skvěle ladí se slanou chutí uzeného a orestovaná cibulka, kterou navíc knedlíky posypete, je příjemný bonus a celý chuťový koncert tak  dotáhne k dokonalosti.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz