Knedlíkové surprajs
Podle mě je důležité mít základ. Slušný pevný základ, na kterém se dá stavět. A neplatí to jen ve stavebnictví, ale tak celkově kolem dokola i v životě. A že je tenhle můj blog o receptech a příbězích, tak to platí také v kuchyni. S dobrým základem jde pak všechno skoro samo. Můžete si dovolit lecos přisadit, dodat, dát prostor svému kreativnímu já a ani fantazírování se meze nekladou. Nebo naopak se můžete držet zcela při zemi a zůstat u základu, u osvědčené klasiky, nerušeně ponechat pokrmu jeho přirozenou jednoduchou autentičnost.
Za jeden takový základní stavební kámen, jeden z těch pevných bodů v naší české kuchyni považuji bramborové těsto. Jak se ho jednou naučíte, můžete si s ním hrát, kouzlit a vykouzlit spoustu pokrmů, kterými svoje strávníky okouzlíte hned u několika obědů či večeří. A když navíc ukryjete dovnitř knedlíků nějaké báječné překvapení, zapomenou na veškerou etiketu a blahem budou nahlas mlaskat.
Bramborové těsto jsem odkoukala doma v kuchyni, od babičky i maminky. Brambor jsmě měli vždycky plný sklep. Aby bylo dostatek pro nás a zároveň pro dva čuníky ve chlívku. Babička ketkovská vařila docela skromně a hlavně se s tím vařením nijak nezdržovala. Když se nad tím dnes zpětně zamýšlím, všechno do sebe zapadá, jako kolečka v hodinách. Jako malé holce mně tyhle souvisloti unikaly nebo spíš mě nenapadlo je spojovat. Babička totiž pracovala v kravíně. Odcházela tam brzy ráno a když se pak vracívala dopoledne kolem desáté domů, nebylo moc času na velké vyváření. Ve dvě odpoledne musela být zpátky u svých holek, jak kravkám říkala. Takže šup brambory do hrnce, ať je oběd v poledne na stole.
Svůj způsob přípravy bramborového těsta naučila moji maminku, která byla do té doby ze své rodiny zvyklá dělat bramborové těsto z brambr vařených ve slupce, nejlépe den předem. Babička v rámci urychlení celého procesu brambory oloupala, nakrájela na kostky a uvařila v osolené vodě. Zcezené brambory pak vysypala na vál, šťouchadlem je poštouchla na co nejmenší kousky, co šťouchadlo dovolilo a pak ten vál s bramborami dala na chodbičku ven vychladnout. To vám pak byly v těstě i malé kousíčky brambor a vy jste měli jistotu, že opravdu jíte bramborové těsto a ne nějakou práškovou náhražku. Vychladé brambory ještě trochu osolila, přidala vajíčko a přisypala hrubou mouku. Tu přidávala postupně dle potřeby. Tak nějak už měla konzistenci těsta v oku. Podle typu brambor, podle mouky, prostě ... aby těsto nebylo moc řídké ani hutné jako na dělové koule.
Co je ale hlavní, když pracujete s bramborovým těstem, musíte mít připravenou vroucí vodu v kastrolu. Voda musí na knedlíky čekat, ne naopak. S bramborovým těstem se musí pracovat svižně, delším stáním a čekáním řídne a kdybyste dlouho otáleli a čekali než voda v kastrolu začne vřít, pak by se vám nejspíš knedlíky rozvařily na kaši.
Z bramborového těsta babička nejčastěji vařila velké kulaté koule plněné škarkama nebo taštičky s povidlím. Ty sypala mletým mákem a cukrem, přelila je rozpuštěným sádlem a rozhodně jím nešetřila. Taštičky se v něm přímo topily. A nesmím zapomenout na zásadní večeři, někdy i oběd, ze zbylých bramborových knedlíků ať už prázdných či těch škvarkových. Knedlíky pokrájela na kostky, v kastrolku na sádle lehce opekla a zamíchala vajíčka. Kastrol postavila doprostřed stolu, každému nalila do hrnku mléko nebo podmáslí, podala lžíce a řekla: "Sněz,co sniš."
Bramborové knedlíky s uzeným
.......................................
1 kg brambor
300 g hrubé mouky
rovná lžíce bramborového škrobu
2 vejce
špetka soli
uzené maso (krkovice)
cibule
Brambory uvařte ve slupce, ještě vlažné je oloupejte a nastrouhejte část najemno, část nahrubo. Brambory můžete uvařit i den předem. Než se pustíte do hnětení těsta, dejte si vařit vodu v hrnci. Voda by měla vždy čekat na knedlíky z bramborového těsta, ne naopak.
K nastrouhaným bramborám přidejte hrubou mouku, sůl, bramborový škrob, vajíčka a zpracujte do těsta. Těsto by nemělo být ani tuhé ani moc řídké, mouku proto přisypávejte postupně podle potřeby. Nenechávejte pak těsto dlouho stát, řídne a knedlíky by se rozvařily.
Z těsta uválejte silnější váleček, rozkrájejte na stejně velké díly, z každého rukama uplácněte placičku, doprostřed dejte uzené maso orestované s cibulkou a placičku těsta spojte a zakoulejte v dlaních do kulatého knedlíku.
Knedlíky vkládejte do vroucí vody a vařte 7- 8 - 10 minut podle velikosti. Uvařené knedlíky vylovte děrovanou naběračkou z vody ven, dávejte je bokem do mísy a potřete povrch rozpuštěným sádlem nebo olejem, aby neosychaly.
Vhodnou přílohou je zelí dochucené mírně dosladka, skvěle ladí se slanou chutí uzeného a orestovaná cibulka, kterou navíc knedlíky posypete, je příjemný bonus a celý chuťový koncert tak dotáhne k dokonalosti.