Bílkový chlebíček
Do nejednoho vánočního cukroví patří zapracovat pouze žloutek a zbylé bílky se zatím kupí v ledničce, dokud je nepoužijeme na výrobu jiného cukroví, třeba pusinek, kokosek, makronek či štafetek. Zdá se, že skóre žloutek - bílek by se takto mohlo vyrovnat. Jenže ouha, po výrobě domácího vaječného likéru, zásoba bílků prudce stoupne a rázem jich máme k dispozici navíc hned deset. Nejjednodušší akcí, jak se jich zbavit, by bylo dát je k ledu, prostě zamrazit je na někdy příště. Mám však v zásobě jeden recept a skvělý tip, jak během chvilky upotřebit rovnou šest kousků.
Recept je rodinným pokladem předávaným z generace na generaci. Už moje prababička ho měla napsaný ve svém sešitku s recepty. I když nepochybuji o tom, že každá jeho uživatelka si jistě něco přidala či ubrala. Základ však zůstal beze změny. Tím je myšleno oněch, již zmíněných, šest bílků. Během jedné chvilky tak elegantně snížíte zásobu bílků v lednici a navíc získáte skvělý moučník nejen na vánoční hostinu. Dobrý je totiž i během roku k čaji nebo ke kafíčku.
Bílkový biskupský chlebíček
.........................................................
6 bílků
180 g cukru moučka
180 g hladké mouky
kandované ovoce, ořechy, rozinky
90 g másla
Máslo rozpusťte a nechte vychladnout. V mouce promíchejte cukr, kandované ovoce, rozinky a ořechy. Z bílků ušlehejte tuhý sníh a po částech střídavě do něj ručně metlou vmíchávejte rozpuštěné máslo a nachystanou sypkou směs.
Do chlebíčku lze přidávat jakékoliv ořechy, které máte rádi, můžete přidat i mandle, sušené brusinky.
Formu na chlebíček vymažte máslem (sádlem), vysypte polohrubou moukou a nalijte těsto, stěrkou je rovnoměrně rozetřete a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C. (dolní a horní ohřev) Vpichem špejle zjistíte, kdy je upečeno, špejle musí být po vytažení suchá. Bude-li se vám chlebíček zvrchu péct rychleji, přikryjte jej alobalem, ať se z vrchu nespálí.
Upečený chlebíček vyklopte z formy na podložku, tác, nechte vychladnout, můžete potřít celý čokoládovou polevou enbo jen lehce pocukrovat.