Vanilkové rohlíčky mandlové
Za nejtradičnější, nejklasičtější a nejoblíbenější vánoční cukroví se dájí bezesporu považovat vanilkové rohlíčky. Někdo je válí ručně, někdo použije formičku a jednoduše z ní tvar rohlíčku vyklepne. Povětšinou se do těsta používají mleté oříšky - lískové či vlašské, ale i z mletých mandlí budou rohlíčky moc dobré. V následujícím receptu jsem použila mandle mleté, naturální, neloupané, prostě mandle namleté i se slupkami.
Mandlové vanilkové rohlíčky
.............................................
280 g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g mletých mandlí
1 vanilkový cukr
210 g másla
2 žloutky
1 lžíce rumu
Všechny suroviny zpracujte v hladké pevné těsto. Nechte je chvíli odpočinout v lednici, ale můžete si je klidně udělat i den dopředu.
Z části těsta vyválejte váleček, ten nakrájejte na menší stejně velké kousky, z nich pak prsty válejte malé válečky a ohněte do tvaru rohlíčku. Můžete také kousky těsta vmáčknout do rohlíčkové formičky a vyklepnout. Tvar rohlíčku pak mírným zahnutím konců upravíte až na plechu. Formičku jemně vysypávejte hladkou moukou ať se vám těsto do ní nepřilepuje.