Zelenina
Nejnovější články

07.05.2023
Zelenina
Když máme k dispozici čerstvý zelený chřest, je skoro až trestuhodné jej umučit k smrti dlouhým vařením. Svěží mladé tenké stonky někteří křoupají i jen tak samotné a rovnou zasyrova. Výhodou zeleného chřestu totiž je, že se nemusí loupat, stačí odstranit v jeho spodní části takové jakoby šupinky a

28.01.2022
Zelenina
Tak jsem ho načapala! Poletoval tak lehce, tak nevinně, bílá křidélka se mihotala v odpoledním slunci a přitom bez okolků drze koketoval s těmi naivními zelenými kudrnatými listy. Ty se mu ve své mladé nevědomosti doslova nabízely, netušíce, co je po této milostné hře čeká. Nemilosrdně jsem plácla

10.09.2019
Zelenina
Jakmile přestala některá slepice snášet, označila ji naše babička za staró vynešenó potvoru a její slepičí osud byl zpečetěn. Čistá a vykuchaná pak přistála mamince v kuchyni v kastrolu na stole a ona z ní uvařila výbornou slepičí polívku.

13.06.2019
Zelenina
Pro někoho je už samotná představa, že by měl sníst mozeček, nepředstavitelná. Přitom jsou národy, kde je mozeček považován za delikatesu. Když se u nás doma vařila králičí polévka, prostě vývar z králičích kostí a ořezu, byli největší lahůdkou tvářičky s jemňoučkým masíčkem a mozeček.

02.08.2018
Zelenina
Když se na jídelníčku ve školní jídelně objevily fazolky na kyselo, dušené maso v mrkvi nebo dušený hrášek, nejradši bych se odhlásila. Bohužel to nešlo. U mojí maminky, co by kuchařky této školní kuchyně, by tenhle nápad v žádném případě nikdy neprošel.

11.05.2018
Zelenina
Šunkou a sýrem doladěný chřest. Pro mě jednoznačně nejoblíbenější, nejrychlejší a nejchutnější jarní jídlo. Jednoduše jsem do něj zamilovaná. Naučila mě ho kamarádka a jakmile se objeví na pultech obchodů první český chřest, neváhám a cestou domů se těším na tuto gastronomickou lahůdku.
19.05.2017
Zelenina
Jela jsem v týdnu do Brna vyřizovat nějaké záležitosti na úřadech. Protože jsem přijela ještě před osmou ráno a měla do první schůzky přes půl hodiny čas, rozhodla jsem se zajít na Zelňák.

14.05.2017
Zelenina
Když jsem poprvé ochutnala chřest, říkala jsem si, co na něm všichni mají. Vůbec mě nenadchl. Jakési bílé špalíky bez chuti, bez zápachu, mdlé a nevýrazné. Kolegyně v práci o něm stále básnila. Zrovna probíhaly ivančické slavnosti chřestu.