Srdeční záležitost
Společné víkendové snídaně, to jsou chvíle k nezaplacení. Jak nám děti postupně odrůstají, vážím si těchto vzácných okamžiků čím dál víc a jsem za každou takovou společnou snídani vděčná. Přes týden je totiž zhola nemožné se u snídaně sejít, proto si ty sobotní a nedělní plně užívám.
Ořechová srdíčka nepatří mezi složité pečivo, u kterých byste chytali infarktové záchvaty. Jste-li ranní ptáčata, nezdráhejte se zadělat těsto, jakmile opustíte teplo svojí postele. Na opětovné zahřátí organismu bude ještě dost příležitostí.
Zatímco těsto odpočívá, vy se můžete věnovat třeba úpravě svého zevnějšku. Máte na to skoro hodinu než začne ta pravá ranní rozcvička. Vyvalováním těsta a tvarováním srdíček procvičíte nejméně jeden z trojhlavých svalů a při správném dýchání okysličíte plíce. Zpívání je rovněž dovoleno. Pak už je jen na vašem uvážení, zda svoje milé přilákáte ke snídani vůní čerstvě upečených ořechových buchet nebo zpěvem.
Troufám si říct, že tohle sladké pečivo chytne za hercnu i noční sovy, které by možná z brzkého ranního drnčení budíku nejspíš trefil šlak. Tito jedinci si křupavá ještě teplá ořechová srdíčka vychutnají s odpolední kávou či čajem o páté.
A není-li ořechová nádivka zrovna vaší srdeční záležitostí, zcela bez výčitek ji vyměňte za makovou či skořicovou.
Ořechová srdíčka
...................................
250 ml mléka
25 g čerstvých kvasnic
80 g másla
50 g cukru krystal
1 vejce
špetka soli
500 g hladké mouky
1 vejce na potření
náplň:
250 g mletých vlaškých ořechů
200 ml mléka
80 g třtinový cukr
mletá skořice
strouhaná citronová kůra
Do menší misky nalejte vlažné mléko (asi 150 ml), rozmíchejte v něm lžičku cukru, rozdrobte kvasnice, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte. Do mísy nasypte mouku, sůl, cukr, přilijte rozpuštěné máslo, zbytek mléka, přidejte kvásek a vymíchejte nelepivé těsto. Na teplém místě je nechte pod utěrkou kynout asi hodinu.
Mezi tím připravte náplň. Do kastrůlku nalejte mléko, přidejte cukr a přiveďte k varu, přisypte mleté ořechy promíchané se skořicí a citronovu kůrou a chvíli směs povařte. Nechte vychladnout.
Vykynuté těsto rozdělte na stejně velké kousky (cca 50 g/ks ). Utvořte bochánky a po jednom z každého vyválejte placičku.
Na placičku naneste ořechovou náplň a zarolujte do roládky.
Konce roládky pevně spojte, aby náplň nevytekla.
Oblouček z roládky ohněte konci k sobě, ty spojte a přitiskněte, vytvarujte do špičky, roládku postavte a ostrým nožem ji rozkrojte od úzkého kraje k širší straně, špičku nerozkrojujte.
Rozkrojené části rozevřete od sebe do tvaru srdíčka. Pokládejte je na plech vyložený pečicím papírem a potřete rozkvedlaným vajíčkem. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C do zlatova.