Rohlíky s nutelou
I když jsem příznivcem spíše klasických buchtových náplní a na dvojctihodné koláče s tvarohem, povidly a drobenkou nedám dopustit, občas se nechám unést a vnesu do našich stojatých kynutých vod trochu vzruchu a provětrám nejen náplně, ale i ingredience v těstě.
Zakysanou smetanu jsem přidávala zatím jen do těsta na langoše, které jsou díky ní po usmažení krásně nadýchané a vláčné. Ale přidat zakysanku do sladkého kynutého pečiva jsem zkusila teprve nedávno.
S těstem se krásně pracuje, je poddajné, nikam neutíká a drží krásně tvar. Proto jsem si také dovolila ozdobné naříznutí a rohlíčky tak získaly zcela nový vzhled. O chuti ani nemluvím, pro milovníky čokolády je tato varianta neodolatelně přitažlivá.
Kynuté rohlíčky s nutellou
...................................................
rozpis na 8 ks
275 g hladké mouky
125 ml mléka
12 g čerstvých kvasnic
30 g cukru krupice
1 vanilkový cukr
30 g zakysané smetany
40 g másla
1 žloutek
špetka soli
na dokončení:
Nutella
1 vajíčko na potření
Ve vlažném mléce, rozmíchejte lžičku cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek. Máslo rozpusťte. Do mísy prosejte mouku, přidejte ostatní ingredience, přilijte kvásek i s mlékem a ručně nebo v robotu vymíchejte hladké těsto. Ručně ještě dohněťte těsto na vále, utvořte z něj bochánek, vložte do mísy, přikryjte čistou utěrkou a nechte na teplém místě vykynout (trvá to asi hodinu).
Z těsta vyválejte kruh a rozdělte na 8 trojúhelníků. Na spodní širokou stranu trojúhelníku naneste lžičkou nutelu, u špičky nařízněte těsto vlevo i vpravo, ale neprořízněte špičku. Boky rohlíčku zahněte dovnitř a rohlíček zarolujte.
Zamotané rohlíčky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, přikryjte je čistou utěrkou a nechte ještě dalších cca 30 minut kynout. Před vložením do trouby potřete rohlíčky vajíčkem rozšlehaným s trochou mléka.
Rohlíčky pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C do zlatova (asi 20 minut). Po upečení nechte rohlíčky vychladnout a lehce pocukrujte moučkovým cukrem.