Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Chlebíček z jablíček

Chlebíček z jablíček

Jenom trouba prý nedokáže koupit jablka. Hned na první pohled a následně první dotek lze poznat, zda je jablíčko uvnitř pevné, křupavé a šťavnaté a my máme doma pořád jen samá moučnatá, nešťavnatá jablka vhodná tak pro ovce na svačinu. Na takovém jabku si nelze pochutnat. 
Těmito slovy ukončil můj muž osvětu o nákupu, kvalitě a odrůdách jablek dostupných na našem trhu, když jsme spolu stáli nedávno v obchodě nad bedničkami s jablky. Sice nevyřčeno nahlas, ale asi jsem trouba. Naštěstí naše rodinné nákupy obstarávám většinou sama, tak jsem podobným přednáškám ušetřena. Ale co s takovými nevhodnými jablky, když už se u nás doma objevily? Nastrouhat do těsta a strčit do trouby.

Základní recept na jablečný chlebíček lze kdykoliv zcela nenápadně a přitom efektně obměňovat. Zajímavě jiné kořeněné chuti docílíte výměnou mleté skořice za koření na Spekulatius, ořechy můžete přidávat mleté nebo si naopak pochutnávat na drobných kouscích ořechů nahrubo nasekaných. Samotný chlebíček není moc sladký, je tak ideální snídaní v kombinaci s bílým či ovocným jogurtem. Pro slavnostnější příležitost nazdobte chlebíček šlehaným krémem z mascarpone a k dokonalosti stačí už jen malý krůček v podobě karamelové polevy.

 


Jablečný chlebíček s ořechy

.......................................
3 vejce
80 g třtinového cukru
50 g oleje
135 g polohrubé mouky
65 g hladké mouky
1 lžička jedlé sody
1 lžička mleté skořice
špetka soli
300 g nastrouhaných jablek
50 g vlašských ořechů 

Jablka oloupejte a nastrouhejte nahrubo, ořechy mohou být pomleté nahrubo nebo je nasekejte.
Vejce vyšlehejte s cukrem do husté pěny, pomalu tenkým pramínek zašlehávejte do olej, poté po částech přidávejte mouky promíchané s ostatními sypkými ingrediencemi a nakonec do těsta zamíchejte ručně metlou jablka a ořechy. Těsto nalijte do vymazané a moukou vysypané formy na chlebíček.
Pečte v předem nahřáté troubě na 170 °C asi 30 - 40 minut. Vpichem špejle ověříte, zda je chlebíček propečený.
Po upečení nechte chlebíček zčásti vychladnout ve formě, potom ho opatrně vyklopte na chladicí mřížku.

 

Karamelová poleva:
............................................
100 g cukru krupice
40 g másla pokojové teploty
80 g smetany na šlehání (více jak 30%)

Do kastrolu nebo hluboké pánve dejte cukr a  pomalu ho nechte roztavit na karamel, není nutné míchat od začátku, jakmile se začne cukr rozpouštět, můžete s kastrůlkem lehce zatřást, aby se cukr rovnoměrně roztavil nebo s ním už můžete začít míchat. Současně v jiném kastrůlku přiveďte k varu smetanu.
Do karamelu přidávejte kousek po kousku změklé máslo, rozmíchejte až se zcela kousky másla rozpustí. Snižte teplotu a za stálého míchání velmi opatrně, pomalu a po částech přilévejte horkou smetanu, vždy dobře promíchejte, při nízké teplotě krátce povařte (asi 2 - 3 minuty).
Karamel je velmi horký, kdybyste nalili smetanu studenou, začal by karamel prskat a bublat a vytvořila by se jedna obrovská tvrdá hrouda, kterou byste už těžko rozmíchali.
Karamel lze skladovat v uzavřené skleničce v lednici, před použitím ho stačí krátce prohřát v mikrovlnce.

Krém
............................................
200 g mascarpone
200 ml smetany na šlehání (více jak 30%)
velká lžíce moučkového cukru

Mascarpone a cukr lehce promíchejte, přilijte smetanu a na nízké otáčky lehce prošlehejte, aby se suroviny spojily, pak zvyšte otáčky na maximum a vyšlehejte tuhý krém. Netrvá to dlouho, raději od mixéru neodcházejte ať nemáte místo krému zdrclé máslo.


 


Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz