Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Hrášková s cizrnou

Hrášková s cizrnou

Když děti odrostou a v týdnu se o jejich polední stravu postarají školská zařízení, vaříte pak oběd jen pro dva. V ten okamžik si můžete dovolit přidat na ostrosti, pikantnosti nebo dokonce lehce experimentovat. Doba batolecích polévek s minimálním obsahem soli, žádnou špetkou ostrého a aromatického koření, za to maximální náloží naturální zeleniny je dávno pryč. 

A nejlepší nápady mě napadají ve chvíli, kdy si vkládám lžíci polévky do úst. Mírně pálí na jazyku a přitom je svěží a jemná. Žiji si svůj vlastní příběh v hlavě, vychutnávám každé sousto. Kokosové mléko dodává polévce šmrnc, smetanový podtón hladí chuťové pohárky. Chtělo by to však něco, co dodá polévce ještě větší drive. Kdysi jsem kdesi ochutnala křupavou cizrnu. Tyhle lehce kořeněné kuličky by mohly být tou správnou volbou a hned jsem začala hledat recepty na pečenou cizrnu. A že jich bylo!
Ale že strávím několik desítek minut čištěním trouby, to v žádném z těch receptů nenapsali. Takže pozor vážení čtenáři! Cizrna, byť byla osušena a slupek zbavena, přesto v troubě lítala hlava nehlava, jak míčky v osudí při losování Sportky. Nechceme-li tedy riskovat upatlanou troubu a být šťastným výhercem, odstraňujme pečlivě všechny slupičky a cizrnu pořádně osušme.
Odměnou nám pak budou křupavé kuličky, které jsou nejen skvělým doplňkem krémových polévek, ale báječným zobáním během dne nebo večer u televize. Studená cizrna sice není již tak křupavá, přesto je pořád stejně dobrá. A hlavně bude asi zdravější než kdejaké chipsy a krekry.

 


Pikantní hrášková polévka
...............................................................

300 g zeleného hrášku (čerstvý nebo mražený)
1 menší cibule
1 pórek - bílá část
2 stroužky česneku
1 lžíce zelené kari pasty
kokosový olej 
400 ml kokosového mléka

800 ml vody
sůl, pepř


Cibuli nakrájejte nadrobno, pórek na kolečka. V hrnci rozpusťte kokosový olej a orestujte na něm cibuli a pórek, přidejte kari pastu, prolisovaný česnek a ještě krátce osmahněte. Zalijte vodou, přidejte hrášek a povařte do měkka. Poté polévku rozmixujte, vmíchejte kokosové mléko, dle potřeby dochuťte solí a pepřem.
Polévku podávejte třeba s dokřupava pečenou cizrnou.

 

Pečená kořeněná cizrna
..........................................
plechovka cizrny v nálevu
olivový olej
sůl, koření dle chuti

 

Cizrnu sceďte, propláchněte a dokonale osušte papírovou utěrkou, kousky, drobky, nevzhledné cizrny a odlupující se slupky odstraňte. Cizrna musí být co nejvíce suchá. Takto připravenou cizrnu rovnoměrně rozprostřete na plech nebo pekáček, pokapejte olivovým olejem, osolte a promíchejte, aby se cizrna obalila dobře ze všech stran. Kořenit se bude až v poslední fázi. V troubě by se koření spálilo a zhořklo.


Cizrnu pečte dokřupava v předem nahřáté troubě na 200 °C, asi půl hodiny. Během pečení s ní několikrát zahýbejte, aby se opékala rovnoměrně. Poté upečenou cizrnu posypte kořením a dobře promíchejte.

S cizrnou z plechovky je práce jednodušší a rychlejší. Dá se použít i cizrna suchá. Tu je potřeba den dopředu namočit. Druhý den ji sceďte a uvařte doměkka, ale nerozvařte. Postup je pak stejný - scedit, pořádně osušit a šup do trouby s olejem a solí.

A jaké použít koření na finále? Záleží na vaší chuti a chuti strávníků, s pečenými kuličkami cizrny se dá skvěle experimenovat. Pro pikantní a pálivé chutě použijte chilli vločky, orientální nádech zajístí kořenící směs garam masala nebo jiné indické kořenící směsi. Vyzkoušejte uzenou papriku, sušený česnek nebo čerstvé bylinky. Pokaždé si v podstatě můžeme pochutnávat na jiné příchuti.

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz