Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Jako z marcipánu

Jako z marcipánu

Rebarbora je taková moje gastrokámoška už od dětství. Co se napeklo a snědlo u nás doma kynutých štrůdlů a koláčů přes letní období. A není vyjímkou, že rebarbora byla součástí mého venkovního dětského vaření včetně listů, které není radno konzumovati. Článků a receptů s rebarborou mám na blogu již několik, tak to celé zkrátím jen na fakt, že díky své kyselosti se dobře kombinuje se sladkými tóny. Nejobvyklejší a nejjednodušší je klasika v podobě sladké drobenky, náramně jí to ladí ve společnosti jahod, malin, jablíček či s vanilkou. U Britů se těší velké oblibě a tam ji dokáží použít i ve slaných pokrmech.

 


Když jsem při brouzdání internetem narazila na zahraniční recept na rebarborové muffiny s marcipánem, nezaváhala jsem ani na vteřinu. Tahle nezvyklá kombinace mě vážně zajímá!
Netušíce, jaké druhy mouky mají naši polští sousedé a který typ se přesně skrývá pod obecným názvem mouka pšeničná, sáhla jsem po naší polohrubé. Snad si s ní celé dílo nepokazím. A že se v mém pekařském šuflíku nacházejí různé věci, suroviny a pomůcky, tak zrovna mandlových lupínků se nedostávalo. Zbyl jich tam jen malý zbyteček. Napadlo mě tedy chybějící mandlový element nahradit přímo v těstě mandlovou moukou a s absencí mandlové esence se velmi dobře vypořádalo amaretto. 
Pečení je snadné a rychlé. Jednoduše se smíchají sypké a tekuké ingredience, nemůžete udělat chybu. Díky jogurtu je koláč vláčný a svěží a troufnu si říct, že mandlová mouka nebyla vůbec špatná volba.  Zajistila koláči lehkost a nadýchanost.
Rebarbora s marcipánem je jedna z nejlepších kombinací, které mně byly dosud utajeny. Přesvědčte se sami.

 


Rebarborový koláč s marcipánem

................................................

220 g polohrubé mouky
40 g mandlové mouky
2 lžičky kypřicího prášku do pečiva
150 g cukru moučka
150 g bílého jogurtu
125 ml oleje
2 vejce
100 g marcipánu
1 lžíce amareta
(nebo 1 lžička mandlového exktraktu)
300 g rebarbory
mandlové lupínky

 

Všechny suroviny by měly mít pokojovou teplotu. 
Rebarboru očistěte, oloupejte a nakrájejte na asi centimetr silné špalíčky.
V míse promíchejte cukr, jogurt, olej, vejce a mandlový likér, přidejte mouku promíchanou s kypřicím práškem, přidejte marcipán nastrouhaný nahrubo a metličkou ručně zamíchejte. Vzniklé těsto nalijte do máslem (sádlem) vymazané a moukou vysypané formy. Pokrájenou rebarboru poskládejte nahoru, můžete mírně zatlačit do těsta, posypte mandlovými lupínky.


Koláč pečte v předem nahřáté troubě při 180 ºC, koláč je upečený ve chvíli, kdy špejle zapíchnutá do těsta bude po vytažení suchá.

Z těsta můžete péct muffiny nebo je nalít do formy na chlebíček, v tomto případě nakrájenou rebarboru zamíchejte rovnou do těsta.

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz