Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.

Brynzová

Poté, co se v mém životě objevil můj muž, začali se v mém jídelníčku nenápadně objevovat i nové potraviny, suroviny a dokonce celá nová jídla. Většinou to byly suroviny, o nichž jsem měla tušení, že existují, ale znala jsem je jen teoreticky z knih, časopisů nebo pořadů o vaření a z regálů obchodů, kde jsem je nechávala ležet bez povšimnutí. Právě jednou takovou potravinou byla brynza. Začalo to nevinným výletem do Beskyd, příště na Slovensko a halušky s brynzou jsem si zamilovala stejně jako jeho nebo on mě? 


 

Čerstvá brynza (na Slovensku bryndza) se řadí mezi jeden z nejbohatších přírodních zdrojů probiotik. Má velmi výraznou chuť a hodí se nejen na halušky, ale i do polévky. Polévce se říká Demikát a je typická pro slovenskou a valašskou kuchyni. Je to originální, jednoduchá, poctivá klasika a navíc snadná na přípravu. Brynza se přidává do polévky až na konec, neměla by projít varem, jednoduše se v horké polévce rozpustí, a tak si zanechává pro naše zdraví množství prospěšných látek a vitamínů. Brynza samotná je dost slaná, proto dosolujte polévku opatrně. Pro výraznější chuť polévky můžete místo vody použít i masový vývar, tradiční způsob přípravy však využíval vodu, v níž se vařily bramborové halušky. Některé verze jsou obohaceny smetanou či vajíčkem. Zdá se tedy, že kolik je kuchařů, tolik je demikátů. Vyzkoušela jsem si zatím dvě verze této polévky, jednu krémovou mixovanou a druhou nemixovanou. Tu druhou jsme objevila u paní Bohdanky na instagramu a ta mi chutná víc.

 


Krémová brynzová polévka

...........................................................
pro 4 - 6 osob
1 cibule
3 větší brambory
2 lžičky mleté sladké papriky
1 litr zeleninového vývaru nebo vody
300 g brynzy
2 - 3 lžíce zakysaná smetany 
sůl, mletý pepř
čerstvá pažitka

Cibuli nakrájejte nadrobno a nechte ji na sádle v hrnci zesklovatět, přisypte mletou papriku, nechte ji rozvonět, zalijte vývarem nebo vodou. Přidejte na malé kostky pokrájené brambory a vařte dokud  brambory nezměknou. Dle potřeby můžete dolít navíc vývar či vodu.
Polévku již nevařte, rozmíchejte v ní brynzu a zakysanou smetanu a polévku rozmixujte dohladka.
Dochuťte čerstvě mletým pepřem, dle chuti dosolte. Polévu podávejte s najemnou pokrájenou pažitkou a kopečkem zakysané smetany. 


 

Brynzová polévka
......................................
kousek slaniny
1 cibule
2 - 3 brambory
1/2 lžičky drceného kmínu
1 lžička uzené mleté papriky
1 litr vody
brynza
sladká smetana
čerstvý kopr 
sůl, mletý pepř

 

Cibuli nakrájejte nadrobno, slaninu na kostičky a na sádle je opečte v hrnci, přidejte brambory nakrájené na malé kostky a chvíli je orestujte, přidejte kmín a mletou uzenou papriku, nechte rozvonět a zalijte vodou. Vařte dokud brambory nebudou měkké, dle potřeby přilijte navíc vodu.
Polévku již nevařte, přidejte brynzu a rozmíchejte ji. Dle chuti přilijte smetanu, přidejte najemno nakrájený kopr a čerstvě mletý pepř, dosolte dle chuti a potřeby. 


 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz