Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Chlebová polévka

Chlebová polévka

Jedno dopoledne jsem nám k práci zapnula zpravodajskou stanici v dobré víře, býti více v obraze a pustit k nám do kuchyně více informací než je naše běžná denní dávka. Skóre by se tak s poněkud zpravodajsky slabšími dny vyrovnalo a náš život by opět vesele plynul dál. Když jsem však už po osmé slyšela ty stejné zprávy a pokaždé byly proloženy rozhovorem věnující se problematice plýtvání potravinami, naznala jsem, že jsme již informacemi dostatečně zazásobeni a s chutí zmáčkla prstem na ovladači červené tlačítko off.
Na důkaz toho, že neutrpěla naše vzájemná mediální a home ofisová symbióza a že některé informace, ať již chceme nebo ne, nás nenásilně přimějí se nad sdíleným obsahem hluboce zamyslet, jsem ten den uvařila k obědu chlebovou polévku. Ze dvou krajíčků předvčerejšího chleba. Jinak by z chleba byly topinky k večeři  a nebo by jej povečeřely naše ovce. Koneckonců i tohle je přece příjemná recyklace. 

Až nenápadně nápadná shoda náhod tomu napomohla, že den před tím jsem listovala svou sbírkou receptů, řečeno přesněji - sbírkou listů vytržených z různých časopisů, a mezi nimi na mě vykoukl starý zažloutlý sešitek "Příručka pro hospodyňky - družstevnice" z roku 1940.  Na páté stránce byl recept na chlebovou polévku. Pravda, trochu jsem její původní recepturu vylepšila zeleninou a vajíčkem. Budete-li mít zbytek sýru nebo smetany v ledničce, klidně ji  těmito "zbytky" vylaďte. Polévka bude sice hutnější, pro chladná období ideální a když si ji uvaříte v letních měsících, bude vám stačit k obědu i samotná. 

 


A nakonec se s vámi ráda podělím o pár informací z oblasti plýtvání jídlem. V Brně na Mendelově univerzitě probíhá již několik let zajímavý experiment, při kterém zjišťují, kolik potravin lidé vyhodí do odpadu. Jeho výsledky pak budou sloužit i k navržení strategií, jak plýtvání omezit.
Pro přesné zjištění, kolik potravin vyhodí lidé do odpadu, je třeba správně a jednoznačně definovat, co je plýtvání potravinami. Co je možno považovat za vyplýtvanou potravinu a určit vhodnou metodiku pro měření potravinového odpadu v domácnostech. K plýtvání totiž nedochází jen v domácnostech, ale také v malo- i velkoobchodech, ve výrobě i v provozech veřejného stravování. Je tedy třeba vypočítat, jakou měrou se na celkovém znehodnocení potravin podílejí právě domácnosti.
Dle Ministerstva životního prostředí je to zhruba 31%, což představuje cca 254 tis.tun vyplýtvaného jídla ročně. Sumasumárum podle statistik to vychází, že jeden člověk v Česku vyplýtvá kolem 25 kg potravin ročně.
zdroj:  https://www.statistikaamy.cz/2021/04/20/plytvani-potravinami-v-ceskych-domacnostech

 

Chlebová polévka
..............................

chléb asi 2 krajíčky
mrkev
celer
cibule
olej
vývar hovězí
(nebo z kostí nebo voda)

vejce
česnek
bobkový list
pepř, sůl
majoránka nebo libeček

Cibuli oloupejte a nakrájejte nadrobno, chleba nakrájejte na kostičky, zeleninu očistěte a nastrouhejte.
V hrnci na oleji orestujte zeleninu, cibuli, přidejte chleba a osmažte do zlatohněda. Zalijte vývarem nebo jen vodou, osolte, opepřete, přidejte bobkový list a povařte cca 30 minut. 

 


Bobkový list vylovte z polévky ven, přidejte prolisovaný česnek a polévku rozmixujte. Dle potřeby rozřeďte vodou nebo vývarem, přiveďte ještě k varu a vidličkou v horké polévce rozkvedlejte vajíčko, krátce provařte. Dosolte dle potřeby a dochuťte majoránkou, libečkem, pažitkou nebo jinou zelenou bylinkou, kterou máte rádi.
Pokud se vám bude v lednici válet zbytek smetany nebo sýra např. parmazánu, můžete jimi také polévku vylepšit. 

 

 

 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz