Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Víno na houby

Víno na houby

Letošní houbová sezóna není vůbec na houby. Je v plném proudu a spokojení houbaři proudí z lesa s vrchovatými košíky a radostně se usmívají nad svými nálezy, úlovky i trofejemi. Dokonce i notoričtí hledači, kteří většinou odcházeli z lesa s prázdnou, se nyní vrací nadšení a s plnou náloží. Šťastní jsou v tento okamžik vesměs všichni, co tak slyším a pozoruji.
Slogan “Nechceš cuketu?” by mohl pomalu sklouznout k otázce "Nechceš houby?" Jenže to se neděje. Sběrači hub se neradi dělí o svůj úlovek, byť brblají, že hub mají přebytek. A místečko, kam na ně chodí, rozhodně neprozradí. Ani za nic na světě! Sběr hub a courání lesem tam a sem je zvláštním nevysvětlitelným jevem. I můj muž, který houby nejí, je velice rád sbírá. Možná že uklidňující energie lesa protkaná radostí z objeveného houbového nálezu je kombinace, která nás naplňuje štěstím a vyvolává hřejivý pocit na duši.



Ani sociální sítě nezústávají pozadu a plní se fotkami různých hub, hřibů a hříbků. Neviditelná ač mocná chapadla virtuálního světa ulovila i našeho čtrnáctiletého syna a jeho dva kamarády. Dobrovolně  ten náš kluk do lesa nezavítá, jak je rok dlouhý a na naši pobídku “Pojď s námi na hříbky” se tváří, jako by snědl muchomůrku křivohubou. Ale když kluci viděli na TikToku, že sbírání hub je tak zábavné a nenáročné, vzali také košíky a vyrazili do lesa. Někdy ta inspirace z virtuálního světa má i pozitivní stránku.

Naplněné košíky ale neznamenají v naší rodině naplněné bříško. Spíše naplněnou sušičku a pak rozdáváme sušené houby po rodině nebo jako jedlý dárek návštěvám. Jelikož houby u nás jím jen já, je tedy třeba vymyslet pokrm takový, abych se zavděčila všem a nestrávila půl dne u sporáku vyvařováním jídel pro každého na míru. A právě přesně takovým pokrmem je krémová česnečka. Fígl je v tom, že orestované houby se přidávají až do hotové polévky. Nikdo tak nepřijde zkrátka.
Pokud by se vám zdála kombinace hub a vína poněkud zvláštní, přiznám se, že i já byla zpočátku nedůvěřivá. Natolik neobvyklá chuť byla přímo úměrná mojí zvědavosti. Přinejhorším vyhodím jen ty houby a ne celou polévku, říkala jsem si. Skutečnost však předčila moje očekávání. 

 

Krémová česnečka s houbami restovanými na víně 
..........................................................................................
rozpis na 4 porce

olivový olej
4 palice česneku
2 větší brambory
1 větší cibule
1 litr zeleninového vývaru
1-2 lžičky lahůdkového droždí
150 ml smetany
houby, hřiby
30 ml bílého vína
čerstvě mletý pepř
sůl, tymián

Nejprve upečte česnek. Jednotlivým paličkám odřízněte vrchní část, každou pokapte olivovým olejem, mírně osolte a zabalte do alobalu. Takto zabalené česneky dejte do pekáčku a pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 20-30 minut, do změnutí. Dobu pečení přizpůsobte velikosti paliček česneku.

Cibuli nakrájejte na kostičky a orestujte na olivovém oleji. Přidejte brambory nakrájené na menší kostky, krátce orestujte, přilijte vývar, osolte, opepřete, přidejte tymián, lahůdkové droždí a vařte, dokud brambory nezměknou.
Jakmile budou brambory měkké, polévku dál nevařte, vymáčkněte do ní upečené česnekové stroužky, přilijte smetanu a vše rozmixujte dohladka. Dle chuti dosolte.

Zeleninový vývar lze nahradit vodou a dvěma vrchovatými lžičkami polévkového koření. 

Polévku podávejte třeba s orestovanými houbami na víně. Použít lze směs hub nebo jen samotné hříbky, výběr je na vás dle vaší chuti a možností. Ochucený olej z restování hub rozhodně nevyhazujte, skvěle polévku ještě více doladí.

Restované houby:
Očištěné houby nakrájejte na plátky. Na pánvi rozpalte olivový olej, přidejte nakrájené houby, tymián, sůl, mletý pepř a restujte tak 10-15 minut, dokud se nevypaří voda. Podlijte vínem a zarestujte houby do zlatova. 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz