Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Pečivo
  4. Krucánek

Krucánek

Když je vám český rybníček inspirací krapet malý, začnete brousit ve vodách zahraničních. Je třeba roztáhnout pořádně ruce, aby se dalo dobře plavat a abyste vylovili ten správný recept mezi spoustou rozličné havěti a všude pletoucího se planktonu, které v tom obrovském moři plavou. Neméně důležité je také potom vzít v potaz, z jakéže země onen recept připlaval a jaké zvyklosti, hlavně ty stravovací, tam lidé žijící mají. U většiny úlovků je pak zcela nevyhnutelné přizpůsobit je našim poměrům, zvyklostem, chutím a hlavně surovinám. 

V případě pečiva půjde především o mouku. Proto, když se v německém receptu od blogerky lissis-passion objevily mouky typu 405 a 550, pomohl mně s jejich identifikací nejen strýček Google, ale i kamarádka žijící v Bavorsku. Chtěla jsem mít stroprocentní jistotu, že čtyřistapětka je mouka hladká a pětsetpadesátka něco jako naše polohrubá. Třeba v DM drogeriích zrovna obě mouky s tímto číselným označením koupíte. Nechci dělat reklamu a ani tohle není spolupráce s Déemkem, jen vím, že tam ty mouky prostě v regálech mají. Zajet si pro ně do města jen proto, že je zrovna teď potřebuji, se ale nejevilo jako smysluplný a ekonomicky rentabilní počin. Použila jsem tedy obyčejné běžné mouky, které mívám doma.

Jsou-li housky určeny k okamžité spotřebě, myslím tím, že je sníte ještě týž den, kdy je upečete, je polohrubá mouka dobrá volba. Pokud vám ale housky zbydou nebo přímo plánujete upéct si je den dopředu, doporučila bych vyměnit mouku polohrubou za hladkou. Druhý den housky nejsou tak krásně nadýchané a křupavé jako den první. Jistě namítnete, že tohle je zcela běžný průvodní jev u většiny pečiva z druhého dne, jenže tyhle housky se přes noc proměnily v tužší, sušší kousky, přesto že tvar měly stále dokonalý. Sami se pak můžete pouštět do různých moukových kombinací a variací, za mě nebude špatná kombinace hladké s žitnou chlebovou nebo špaldovou moukou. A nemáte-li doma po ruce slad či sladěnku, půjdou tyhle zamotané housky upéct určitě i z těsta na rohlíky.

 

 

Zamotané housky
..........................

předtěsto:
15 g čerstvého droždí

300 ml vlažné vody
1/2 lžičky cukru
200 g pšeničné mouky hladké 

Hlavní těsto:
300 g pšeničné mouky polohrubé
(záměna: 100 g žitné chlebové, 300 g hladké)
15 g sladěnky / sladovit
10 g soli
30 g rozpuštěného másla

Na předtěsto: 
Všechny suroviny umíchejte do hladkého těstíčka a přikryté nechte hodinu kynout.

Na hlavní těsto: 
K vykynutému předtěstu přidejte ostatní suroviny a pomocí kuchyňského robotu uhnětejte hladké těsto. Přikryté je nechte kynout při pokojové teplotě 30 minut.

Poté těsto rozdělte na 10 stejně velkých kousků, každý kousek vytvarujte do kulatého bochánku, opět přikryjte a nechte na vále či jiné pracovní desce 10 minut odpočinout.

Z každého odpočatého bochánku vyválejte válečkem ovál o velikosti cca 14 x 20 cm a ostrým nožem nebo kráječem na pizzu udělejte v placce 7 - 9 svislých řezů asi půl cm od sebe. Nekrájejte až do krajů, ty musí zůstat po celém obvodu vcelku.



Takto nakrájený plátek těsta srolujte od spodní pravé strany směrem šikmo nahoru, vznikne dlouhá roládka a tu pak zamotejte do uzlu, aby vznikl pěkný krucánek. Opakujte ještě 9 krát. Není vyloučeno, že u každého dalšího si řeknete: "Kruciš, jak to před tím bylo?" Každý bochánek je pak originál ručně tvořený, a to se  cení nejvíc.





Zamotané bochánky pokládejte na plech vyložený pečicím papírem, všechny opět přikryjte a nechte dalších 45 minut kynout v pokojové teplotě. 



Troubu přehřejte na 240 °C horní a spodní ohřev. Na dno trouby postavte misku s vodou.
Houstičky opatrně potřete vodou, poprašte moukou a pečte 10 minut, poté snižte teplotu na 220 °C a pečte dalších 15 minut. 
Po upečení nechte houstičky vychladnout na mřížce.

 


zdroj inspirace: https://lissis-passion.de

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz