Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Víno a jídlo
  4. Pomalá pečeně

Pomalá pečeně

Bude to tak dva tři roky zpátky, co mně kamarádka nabídla krůtu z domácího chovu. Taková nabídka se samozřejmě neodmítá, jen jsem poprosila o nějakou menší. Slíbila, že se pro mě pokusí vzít tu nejmenší, co bude k mání a pak zavolala, že krůta má osmnáct kilo. Snažila jsem se nevypadat vyděšeně, přesto jsem vyhrkla, že snad přivezla pštrosa. Ach, ano, krůty jsou u nás hned po pštrosech druzí největší domestikovaní ptáci. V hlavě mně hned začal běžet plán, kam to všechno maso dám. I když se krůtí maso v našem jídelníčku objevuje běžně, v tomto případě by se frekvence opakovanosti nápadně zvýšila, a to by mohlo být pro některé moje strávníky kruté. Kamarádka mě uklidnila, že nemusím mít výčitky, prý s tím tak nějak počítala a pro druhou půlku krůty si zajistila odběratelku. Bylo to od ní velice milé a moudré. 

Rozporcovat půlku obrovské krůty připomínalo malou zabijačku. V určité fázi si tato operace vyžádala chlapskou ruku a přesto, že se v jednu chvíli zdálo, že proti sobě stojí dva neústupní individualisté, mistr řezník a vládkyně kuchyně, byla to nakonec báječná týmová práce kráječe a baliče. Samozřejmě se neobešla bez obvyklého informačního okénka. Od té doby si kupuji naporcované krůtí maso a vždy jen takové kousky, které hodlám zrovna vařit.

 


Krůtí maso má minimální obsah tuku a ve srovnání s jinými masy mnohem vyšší obsah bílkovin. Je tedy z hlediska zdraví velice kvalitním a zároveň lehce stravitelným masem. Nepodporuje usazování cholesterolu v cévách, vyniká i vysokým obsahem zinku a vitamínu B12. Podle některých zdrojů se krůtí maso dokonce řadí mezi superpotraviny.
Krůtí maso uspokojí i labužníky, neboť chuť masa se z různých částí liší, je jinak zbarvené, liší se i strukturou a obsahem tuku. Odtud asi pochází rčení, že krůta má devatero druhů mas.

Přesto při párování krůtího maso s vínem nemusíme otevírat hned devět druhů vína. Postačí nám jednoduše vlastní úsudek, pocity, chuť, intuice. Jednoduché pravidlo, že k červeným masům se podává červené víno a k bílým bílé, nemusí vždy platit. Zrovna krůtí tmavší maso není natolik tmavé jako hovězí či zvěřina. Naštěstí je tu pestrá nabídka vín růžových, která se můžou jevit jako skvělý kompromis a za povšimnutí rozhodně stojí i šumící bublinky sektu. Nemusíte být profesionální someliér, zaměřte se na to, co je v jídle dominantní, zda omáčka či maso, přihlédněte k použitým bylinkám a koření v pokrmu a vínem jen tuto chuť pozvedněte či dolaďte.
Chcete-li víno použít při přípravě pokrmu, držte se výše uvedených rad a při vaření použijte především takové víno, které vám chutná a lahodí, nebojte se také trochu experimentovat. Přece nepřilijete do pokrmu víno, které vám nechutná a nebo jen proto, že se chcete zbavit láhve, která vám zavazí ve sklepě.

 


Pomalu pečená krůtí stehna

..................................................................

2 krůtí stehna s kostí (tzv. palice)
máslo
snítka tymiánu
snítka rozmarýny
100 ml bílého vína 
50 ml vody
sůl
čerstvě mletý pepř 

MARINÁDA:
50 ml oleje
1 lžíce kečupu
1 lžíce medu
1 lžíce dijonské hořčice 
grilovací koření bez soli
čerstvě mletý pepř

Krůtí stehna omyjte a osušte papírovou utěrkou. Ze všech stran je osolte, opepřete a pomažte změklým máslem, máslo můžete vsunout i pod kůži. Takto připravené maso dejte do pekáčku společně s pár snítkami tymiánu a rozmarýnu. Podlijte vodou a bílým vínem a zakryté pečte na 150 °C asi hodinu. 

Mezitím si připravte marinádu smícháním oleje, kečupu, medu, hořčice, grilovacího koření a čerstvě namletého pepře.

Po hodině rozpečená stehna potřete marinádou a přikryté pečte dalších asi 70–80 minut. Pak poklici odklopte, teplotu zvyšte na 180 °C a stehna dopečte nezakrytá asi 20 minut. Během dopékání je přelévejte výpekem. 
Víno se při pomalém pečení masa postará o jeho výraznější chuť i šťavnatost.

 



Vhodnou přílohou je bramborová kaše a chcete-li si dopřát koncert chutí, přidejte zelený hrášek nebo kapustu růžičkovou. 
Zelený hrášek prohřejte nad párou, lehce promíchejte s máslem a troškou soli.
Očištěné rozpůlené kapustičky opečete na másle, nejprve řeznou stranou a pak z druhé vyboulené strany, lehce osolte, vypněte plotýnku a pod poklicí nechte kapustičky dojít do měkka. Podrobný recept najdete zde:  kapustičky na másle




 

 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz