Lískooříškové čtverečky
Další vánoční cukroví z receptů naší noveské prababičky. Dovolila jsem si změnit polevu a máslový krém, základní těsto zůstato stejné. Na polevu jsem zvolila mix dvou čokolád - mléčné a hořké, kdy mléčné byl větší poměr, tmavá hořká měla dobarvovací úlohu. Samotná mléčná se mně zdála býti světlá a tmavá zase moc tmavá. K naplnění čtverečků jsem klasický máslový oříškový krém vyměnila za krém griliášový. Prostě lískové oříšky, kam se podíváš.
Lískooříškové čtverečky
..................................................................
100 g hladké mouky
100 g cukru moučka
100 g mletých lískových oříšků
100 g změklého másla
1 žloutek
Všechny suroviny zpracujte do těsta, těsto nechte půl hodinky odpočinout v chladu, poté z těsta vyválejte placku a vykrajujte čtverečky nebo jiné tvary dle libosti. Vykrojené tvary pokládejte na plech vyložený pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě na 180 C do lehce zlatavé barvy.
Polovinu upečených čtverečků ozdobte čokoládovou polevou, půlkou lískového oříšku a nechte polevu zaschnout.
Čtverečky poté slepujte dva k sobě klasickým máslovým krémem, do kterého přimícháte mleté lískové oříšky nebo můžete použít krém griliášový, recept najdete tady u plněných ořechů.
Protože je z tohoto receptu griliášového krému docela hodně, rozvrhněte si upečení a plnění různých druhů cukroví tak, abyste mohli krém použít do více druhů a tak jej zcela plně využili.