Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Sladké pečení
  4. Křehké svatomartinské rohlíčky

Křehké svatomartinské rohlíčky

Svatomartinské rohlíčky peču již několik let podle stále stejného receptu od kamarádky. Přesto, že se do těsta přidávají čerstvé kvasnice, nemusí se čekat na žádný kvásek ani vykynutí těsta. Prostě se všechny ingredience spojí do hladké tvárné hmoty, ze které se hned válí, tvoří a motají rohlíčky. Jenže jak už to bývá, než všechny rohlíčky zamotáte, nějakou chvíli to zabere. A že má Martin svátek zrovna v období, kdy se doma již topí, dělá taková vyhřátá kuchyň s těstem doslova divy. Působí na ně velice blahodárně a těsto se s radostí a bez okolků jen buclatí. A rohlíčky pak zdánlivě připomínají kynuté a přitom nejsou a jsou tak krásně vláčné.
Letos jsem si řekla, že bych po těch sedmnácti letech mohla vyzkoušet i jiný recept. Pravda, peču tyhle rohlíčky jen jednou do roka, ale tak snad mně můj starý parťák recept tuhle malou nevěru odpustí.


Rohlíčky z tohoto šlehačkového těsta jsou po upečení křehké a chutnají sametově smetanově a máslově jemně. Že jsou nejlepší ještě horké, právě vytažené z trouby, o tom vám asi nemusím povídat, ale i druhý den si ponechávají stále svoji křehkost a jejich chuť je ještě lahodnější. Těsto mírně připomíná listové, je ale o kapánek hutnější, přesto se při každém kousnutí do rohlíčku roztomile drolí a drobí. Pro ty, co raději rohlíčky vláčnější, není tento recept to pravé ořechové.

Křehký ořechový rohlíček, malý sladký zákusek, evokuje atmosféru prvorepublikových kaváren, talířky z tenkého porcelánu, šálky s vonícím čajem či kávou, malé kulaté stolečky, tichá hudba, kterou občas přeruší skřípající jehla starého gramofonu, protkaná nenápadným prasknutím. To jak přeskočí ta stará černá vinylová deska. Noblesa, klid, pohoda  se nese po celou dobu snění. Takový teleport v čase totiž  s žádným rohlíkem, který zblajznete ve spěchu ráno cestou do práce, nezažijete.

 

Křehké svatomartinské rohlíčky
..................................................... 

asi 30 kousků
450 g hladké mouky
250 g másla
4 žloutky
150 ml smetany (30 %)
2 lžíce  cukru moučka 
špetka soli
vejce na potření

ořechová náplň: (na 30 rohlíčků)
175 g mletých vlašských ořechů
120 g  cukru moučka
1 vanilkový cukr
citronová kůra
2 bílky

maková náplň: (na 30 rohlíčků)
150 g mletého máku
mléko
cukr moučka 
citronová kůra

Mouku prosejte na vál, přidejte máslo nakrájené na kostičky, sůl, v mouce udělejte důlek, nalijte smetanu a přidejte žloutky, vše zpracujete do hladkého těsta, lze to i v robotu. Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte v lednici odpočívat alespoň půl hodiny.

Mezitím si připravte náplň.
Na ořechovou smíchejte jednoduše všechny suroviny dohromady.
Na makovou dejte vařit mléko, pomletý mák nasypte do misky a zalijte horkým mlékem. Mléko přidávejte postupně, aby náplň nebyla řídká. Nakonec vmíchejte strouhanou citronovou kůru a doslaďte cukrem dle chuti.

Odpočinuté těsto rozdělte na 4 bochánky a z každého vyválejte kulatou placku asi 3 mm silnou. Nožem rozkrojte na 8 trojúhelníků.
Z ořechové náplně tvořte malé válečky a pokládejte je na základnu (širší stranu) trojúhelníku, okraje potřete rozšlehaným vajíčkem, dole kraje na obou stranách přehněte přes náplň, abyste jakoby budoucí rohlíček uzavřeli a zarolujte jako roládku, zahněte do tvaru rohlíčku.
Zamotané rohlíčky pokládaje na plech vyložený pečicím papírem, před vložením do trouby potřete každý rohlíček rozšlehaným vajíčkem. 


Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi 15 minut nebo dozlatova. Upečené rohlíčky lehce pocukrujte.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz