Zelený chřestový krém s krevetami
Čerstvý hrabětický zelený chřest, který jsem si přivezla ze Zelňáku z Brna, jsme si dali hned první den s holandskou omáčkou, zbylé stonky jsem uschovala do lednice a za pár dní z nich vytvořila tuhle báječnou polévku.
Chřestová krémová polévka se smetanou je u nás již tradiční květnová klasika, ale co ji trochu ozvláštnit a místo smetany zahustit polévku bramborou? Díky bramboře získá polévka také krásně krémovou texturu a chcete-li ještě další změnu, přidejte česnek a nejen při vaření polévky, ale také při servírování v podobě opečených plátků a úplně nejvíc obměna jsou přidané orestované krevety.
Chřestový krém s krevetami
.............................................
zelený chřest
cibule
brambora
česnek
drůbeží (kuřecí) vývar
krevety
sůl, čerstvě mletý pepř
Chřest omyjte, odkrojte spodní dřevnatou část a také odkrojte hlavičky. Cibuli nakrájejte nadrobno a krátce ji osmahněte na oleji, přidejte rozmačkaný česnek a bramboru nakrájenou na malé kostičky a krátce vše orestujte, zalijte vývarem. V případě potřeby je možné dolévat také vodu. Jakmile budou brambory uvařené napůl, přidejte pokrájený chřest.
Hlavičky připravte zvlášť krátce na páře nebo lehce orestujte či je ponechte syrové.
Mezitím připravte krevety a plátky česneku. Krevety jsem použila mražené, jen jsem je přelila v misce horkou vodou a osušila papírovou utěrkou.
Na oleji opečte dozlatova plátky česneku, vyndejte je na talířek, na zbytku oleje orestujte osušené krevety, lehce osolte a opepřete.
Hotovou polévku rozmixujte dohladka. Dle potřeby přeceďte. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Polévku podávejte s opečenými krevetami, plátky opečeného česneku a hlavičkami chřestu.