Džindžerofka
V týdnu mně přistála na mobilu fotka s popisem Zázvorová bábovka s jablky a karamelovou polevou a pod ní vzkaz: "Ahoj, vymysli recept!"
Na moment jsem se zarazila. To mám tedy vážně dobrý rating u svých kamarádek, když po mně žádají recepty podle obrázku. Jako u kadeřnice, přinesete si obrázek a odcházíte s hlavou načesanou jako modelka. No nic. Možná bude stačit obyčejný recept na klasickou jablečnou bábovku a přidat do ní zázvor, řekla jsem si. Týden uplynul a moje kamarádka opět poslala fotku té stejné bábovky a připsala jiný vzkaz: "Dnes čerstvá. Kdy mě vyzvedneš?" Odpověděla jsem, že za hodinu a pak jsme odfrčely do nedaleké kavárny na ochutnávku bábovky. Někdy rychlá spontánní rozhodnutí jsou lepší jak ta douhodobě plánovaná.
Společně jsme pak zhodnotily kavárenskou bábovku, její konzistenci, chuť, odhalily koření v ní použité a trochu si posteskly nad karamelem. Obě bychom ocenily, kdyby ho tam bylo víc. Ten karamel se do bábovky ani ne tak vsákl jako z ní spíš částečně stekl dolů. A tak se pod bábovkou na podnose vytvořilo karamelové kolečko, lákající prstíčkem karamel nabírat a olizovat. Hostům je ovšem tento způsob konzumace zapovězen, a tak jim nezbývá než jen mlsně koukat do vitrínky a o puse plné sladkého karamelu pomaloučku se rozpouštějícím na jazyku jen snít.
Tenhle degustační zážitek se odehrál v pátek navečer a v neděli odpoledne byla moje verze připravena pro návštěvu k ochutnávce. Teď už jen čekám na kamarádčinu verzi bábovky, abychom je mohly porovnat a vytvořit pak jednu dokonale vyladěnou.
Bábovka s jablky a zázvorem
...........................................................
250 g polohrubé mouky
100 g třtinového cukru
vanilkový cukr
2 lžičky kakaa
koření Spekulatius
1 kypřicí prášek do pečiva
100 ml oleje
80 ml mléka
2 vejce
2 - 3 jablka
25 g čerstvého oloupaného zázvoru
Jablka oloupejte, zbavte jadřinců a nakrájejte na drobné kostičky. Formu na bábovku vymažte máslem, sádlem nebo jak jste zvyklí a vysypte moukou. Troubu předehřejte na 180 °C.
Do mísy nasypte suché ingredience, promíchejte je, přidejte ostatní tekuté ingredience, nakrájená jablíčka a najemno nastrouhaný zázvor. Bude-li těsto příliš hutné, zřeďte je troškou mléka. Těsto nalijte do bábovkové formy a dejte péct.
Bábovka je hotová ve chvíli, kdy do ní zapíchnutá špejle vyjde ven suchá, nezůstává na ní žádné neupečené těsto.
Bábovku nechte chvilku stát ve formě a pak vyklopte na talíř, tác, podnos. Bábovku polijte karamelem a posypejte sekanými lískovými oříšky.
Koření Spekulatius můžete nahradit následujícím kořením - mletá skořice, mletý hřebíček, mletý sušený zázvor, kardamom a pár strouhnutí muškátového ořechu. A kolik čeho? Řekla bych přidat podle oka a s citem.
Jak na karamelovou polevu:
............................................
100 g cukru krupice
40 g másla pokojové teploty
80 g smetany na šlehání (více jak 30%)
Do kastrolu nebo hluboké pánve dejte cukr a pomalu ho nechte roztavit na karamel, není nutné míchat od začátku, jakmile se začne cukr rozpouštět, můžete s kastrůlkem lehce zatřást, aby se cukr rovnoměrně roztavil nebo s ním už můžete začít míchat. Současně v jiném kastrůlku přiveďte k varu smetanu.
Do karamelu přidávejte kousek po kousku změklé máslo, rozmíchejte až se zcela kousky másla rozpustí. Snižte teplotu a za stálého míchání velmi opatrně, pomalu a po částech přilévejte horkou smetanu, dobře promíchejte, při nízké teplotě krátce povařte (asi 2 - 3 minuty).
Karamel je velmi horký, kdybyste nalili smetanu studenou, začal by karamel prskat a bublat a vytvořila by se jedna obrovská tvrdá hrouda, kterou byste už těžko rozmíchali. Karamel lze skladovat v uzavřené skleničce v lednici, před použitím ho stačí krátce prohřát v mikrovlnce.