Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Zelenina
  4. Asparágus

Asparágus

Když jsem poprvé ochutnala chřest, říkala jsem si, co na něm všichni mají. Vůbec mě nenadchl. Jakési bílé špalíky bez chuti, bez zápachu, mdlé a nevýrazné. Kolegyně v práci o něm stále básnila. Zrovna probíhaly ivančické slavnosti chřestu. V restauraci, kam jsme chodily na meníčko, nebylo na výběr jídlo, ve kterém by nebyl kousíček chřestu. Byla jsem tehdy docela naštvaná, přesto jsem nějakou chřestovou kombinaci snědla. Ochutnala jsem i polévku a těšila se, že za týden tenhle blázinec skončí a na rok bude od chřestu klid. Další rok se situace opakovala. Nabídka restaurací jen chřestila. Ale já už věděla, co můžu a nemůžu očekávat. Chřestová polévka na zahájení sezóny by mohla stačit.


Pak mi kamarádka poradila jednoduchý recept na zapečený chřest se šunkou a sýrem. Přílohou je jen bageta a jídlo je prý luxusní. Dala jsem na její radu a doma recept hned vyzkoušela. Vezmu ty bílé klacíky na milost a dám jim ještě šanci. Měla pravdu, tehdy jsem přišla chřestu na chuť a zamilovala si ho. Od té doby se těším na chřestovou sezónu, netrpělivě očekávám, kdy se v obchodech objeví český chřest, kdy si opět pochutnám na chřestových lahůdkách.


Bohužel si na něm v naší rodině pochutnávám zatím sama. Věřím ale, že jednou tahle lahodná, zdravá zelenina osloví naše děti. Trpělivě je seznamuji a nechávám je ochutnat třeba jen malý kousíček nebo trošku polévky, na co mají chuť a odvahu. S mým mužem je to horší, což dokazuje tahle historka.  
Byli jsme spolu tehdy ještě krátce, růžové brýle zamilovanosti nás udržovali na plujícím růžovém obláčku, byl květen, lásky čas, chřestová sezóna, k večeři jsem uvařila můj oblíbený zapečený chřest. Na talíř jsem naservírovala osm pěkných buclatých tyčinek, rozpečený sýr se jen usmíval. Můj muž se také usmíval, já byla štěstím bez sebe, že mu tak chutná. On mi jídlo pochválil a já byla v sedmém nebi, že mám konečně muže, který bude se mnou jíst chřest.
Rok se s rokem sešel, nakoupila jsem chřest a......
"Udělám zapečený chřest. Víš, jak ti loni tolik chutnal."
"Hm, no, víš, Ivi...., nebyl by k tomu... kousek masa?" lezlo z něj jak z chlupaté deky.
"Co, maso?" vypadlo ze mě, "říkals, jak je to výborné."
"Chtěl jsem ti udělat radost, snědl jsem to jen kvůli tobě. Já bych si chřest letos dal, ale tak jenom dva tři malé kousky, kdyby byly na nějakém mase……."
Teď už vím, že pokud pod třemi proutky chřestu nebude pěkně tučná opečená krkovice, nemá chřest u mého muže šanci. Zato cenu Thálie by můj muž za tehdejší herecký výkon určitě zasloužil.


Recept na zapečený chřest najdete tady, V mé virtuální polívkárně nechybí ani chřestová polévka, inspiraci najdete jak z chřestu zeleného, tak bílého. 

Spoustu gurmánských zážitků s chřestem vám přeje  
                                                                                       

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz