Plně né papriky
Jakmile přestala některá slepice snášet, označila ji naše babička za staró vynešenó potvoru a její slepičí osud byl zpečetěn. Čistá a vykuchaná pak přistála mamince v kuchyni v kastrolu na stole a ona z ní uvařila výbornou slepičí polívku. Takhle to na dědině prostě chodí. Uvařené slepičí maso nakrájela maminka buď do hotové polívky a nebo je pomlela, přidala koření a vzniklou masovou směs nacpala do paprik. Plněné papriky se u nás vařily ovšem jen o prázdninách asi snad, že tehdy nebyly běžně k dostání po celý rok v obchodech čerstvé papriky, možná že v zimě slepice všeobecně moc vajíčka nenesou, tak je nechávala babička v klidu.
Zkrátka tohle prázdninové jídlo jsem milovala. Do dneška mám v živé paměti rajskou chuť říznutou štiplavou vůní paprik s jemnou masovou směsí vonící po majoránce a česneku a dlouhé neposlušné špagety, které se za žádnou cenu nechtěly namotat na vidličku, a tak jsme je se sestrou do sebe legračně vcucávaly až nám oběma tekla omáčka po bradě.
Nemáte-li po ruce vařené slepičí maso, naplňte papriky směsí vepřového a hovězího masa, lze přidat vařenou rýži, já dělám verzi bez rýže. Pokud budete chtít vyzkoušet směs z vařeného slepičího masa, můžete maso pomlít, čímž vznikne ultra jemná masová kaše, možná by ale stačilo maso nakrájet najemno. Pak už jen přidejte vajíčko, prolisovaný česnek, majoránku, sůl, pepř, strouhanku nebo rohlík nakrájený na kousky a namočený ve vodě, rukama hmotu pěkně prohňácejte a můžete začít plnit papriky. Jelikož je maso již uvařené, není pak nutné trápit papriky dlouhým vařením, stačí je v rajské omáčce jen krátce povařit, aby změkly.
Plněné papriky s rajskou omáčkou
.......................................................
400g mletého masa
(směs vepřové a hovězí)
1 menší cibule
čerstvá petrželová nať
vajíčko
sůl, pepř
stroužek česneku
strouhanka dle potřeby na zahuštění
majoránka
pro středomořský nádech dejte oregano
6 paprik -světlezelené, tenkostěnné
Do mísy dejte maso, přidejte vejce, rozetřený stroužek česneku, sůl, pepř, majoránku nebo oregano, nadrobno nakrájenou cibuli a petrželovou nať. Směs promíchejte nejlépe rukou, aby se všechny suroviny rovnoměrně spojily. Je-li směs řídká, přidejte trochu strouhanky na zahuštění. V podstatě masovou směs si můžete ochutit a namíchat, jak je libo a co vám chutná.
Papriky omyjte, u každé vyřízněte kolečko kolem stopky, opatrně vyndejte semeník a bílá žebra se semínky uvnitř, aniž byste papriky nějak porušili. Takto připravené papriky naplňte masovou směsí a vložte je do rozvařeného základu rajčatové omáčky.
Omáčka:
1 cibule
1 rajský protlak
čerstvá rajčata
nebo 1 konzerva loupaných rajčat (400g)
5 kuliček nového koření
5 kuliček celého pepře
1 bobkový list
vývar popř. voda
sůl, cukr na dochucení, dle potřeby
Cibuli nakrájejte na menší kousky a nechte v kastrolu na oleji zesklovatět, přidejte protlak, krátce orestujte a přisypte čerstvá rajčátka pokrájená na větší kousky nebo rajčata z konzervy. Zalijte vývarem a vložte naplněné papriky, přidejte koření, sůl a nechte vše pod pokličkou pozvolna dusit 45-60 minut - podle velikosti paprik. Nemáte-li vývar, můžete ho nahradit vodou. Papriky by měly být tak do půlky zatopené, občas nakoukněte pod pokličku a zkontrolujte, aby nebyly na suchu.
Papriky poté vyjměte a udržujte v teple. Hotová omáčka by neměla být příliš vodnatá, bude-li se vám zdát řídká, zahustěte ji jíškou a ještě tak 20 minut provařte. Směs rajčat a cibule přepasírujte přes cedník do nového kastrolu, vraťte do omáčky papriky a ještě je prohřejte. Na závěr přidejte do omáčky plátek másla, aby se omáčka leskla, ale už nevařte. Podávejte s těstovinami, knedlíkem, rýží, vařenými bramborami, jak máte prostě rádi.
Málem jsem nestihla papriky s omáčkou vyfotit, na poslední chvíli jsem pro objektiv foťáku zachránila tři malé kousky.
Našim dětem zůstane pokaždé na talířku ležet prázdná paprika. Můj návrh neplnit papriky a udělat jen masové kuličky se nesetkal s velkým ohlasem, prý bez papriky by to nebylo ono, nemělo by to tu chuť. A mají pravdu, souhlasím s nimi. Ostatně jako malá jsem to dělala úplně stejně.