friss spárga - z vlaku rovnou do hrnce
Ivančické slavnosti chřestu letos moc slavné nebyly. Páteční dopoledne bylo bez chřestu zeleného. Prý se kvůli suchu neurodil, tak si kupte chřest bílý. Co se ale hojně urodilo, byly kolotoče. Zabíraly skoro polovinu náměstí a také stánky s perníky tak barevně malovanými, co od koupě víc odrazovaly než aby lákaly. Jedna kolotočářská muzika přehrávala druhou a do toho z podia před radnicí zněl rock. Tak tohle opravdu není můj šálek kávy a páteční chřestové trhy tím pro mě ztratily kouzlo jarních trhů, na které jsem se vždycky těšívala. Zklamaně jsem odjížděla domů a o to víc se těšila na odpolední odjezd do Budapešti. Měli jsme s mužem v plánu zajít na tamní trh, kde jistě bude chřestu zeleného i bílého dostatek. A taky že bylo, stačilo si jen vybrat. Zpáteční cestu vlakem přežil chřest bez úhony a v pondělí jsme si mohli pochutnat na zelené chřestové polívce.
Polévka ze zeleného chřestu
....................................
zelený chřest
máslo
cibule
kuřecí vývar
smetana
sůl, pepř
Chřest očistěte, omyjte, odkrojte dřevnaté konce a nakrájejte ho na kousky, hlavičky odložte uvlášť. Zelený chřest, je-li čerstvý a mladý, nemusí se loupat.
V hrnci na másle jemně osmahněte cibulku, přilijte vývar, přiveďte k varu, přisypte pokrájený chřest a povařte asi tak 15 - 20 minut dokud chřest nezměkne. Odkrojené hlavičky zeleného chřestu připravte zvlášť třeba na cedníku v páře, v polévce by se zbytečně rozvařily. Do polévky je vložte až při konečném servírování.
Kuřecí nebo jiný vývar vařívám do zásoby, stačí pak jenom sáhnout do mrazáku pro konkrétní krabičku s vývarem.
Hotovou polévku rozmixujte ponorným mixérem, přilijte smetanu, dochuťte solí a pepřem, přidejte kousek másla pro zjemnění, ale už nevařte.
Vložte chřestové hlavičky, k polévcemůžete podávat krutonky z opečených rohlíků.
Tak zase za rok na shledanou u chřestového menu.