Logo
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Polívkárna
  4. Krémová polévka z bílého chřestu

Krémová polévka z bílého chřestu

Chřest - špargl - asparágus - jeho sezóna právě začala a jelikož je dosti krátká, užíváme si chřestu, co to jde. Polévka z bílého chřestu u nás doma nesmí rozhodně chybět. V podstatě si ji vařím jenom pro sebe, ale to vůbec nevadí, děti jsou ještě malé, ty na chřestovou chuť teprve dozrají a můj muž neví, o co přichází.

Jestli máte rádi krémové polévky, určitě chřestovou vyzkoušejte. Příprava není složitá ani časově náročná a pokud jste ještě nepřišli chřestu na chuť, myslím, že není lepší seznámení se s chřestem než tahle polévka. Ostatně mě také chvíli trvalo než jsem si chřest oblíbila. S mým mužem to bude ovšem složitější. Jak jsem ho chřestem málem otrávila si můžete přečíst v mém článku asparágus, kde se přesvědčíte, že rčení "Láska prochází žaludkem" má něco do sebe.

První zmínky o této klasické zelenině, která patřila mezi oblíbené pochutiny císaře Františka I. či Ludvíka XIV., jsou staré více než 4500 let. Chřest má celou řadu blahodárných pozitivních účinků: má detoxikační a čistící schopnosti, vysoký obsah vlákniny a příznivý vliv na nervy a psychiku. Má velký obsah vitamínů C, K, E, B1-6, kyseliny listové, hořčíku, vápníku i železa. Od nemapěti je považován za afrodisiakum. Má nízký obsah cukrů a nízkou energetickou hodnotu (pouhých 20 kalorií na 100 g). 

Co se ale nikde nepíše, chřest má svou typickou nezaměnitelnou vůni, kterou objevíte jen tam, kam i král chodí sám. 


Polévka z bílého chřestu

.................................................

 

Než se pustíte do samotného vaření, malou chvilku vám zabere příprava chřestu:
stonky omyjte, dřevnaté konce odkrojte nebo odlomte (odlomí se přesně v místě, kde se setkává čerstvá část s tou zdřevnatělou) a chřest oloupejte. Bílý chřest se loupe celý asi 1-2 cm od hlavičky, hlavička se neloupe. Připravený chřest nakrájejte na menší špalíčky, hlavičky odložte stranou, budou se připravovat v páře zvlášť.
Dřevnaté konce chřestu a slupky nevyhazujte, dejte je vařit společně s trochou soli, cukru, malou lžičkou citronové šťávy a kousíčkem másla. Povařte cca 15 minut, připravíte si tak lehký vývar jako základ polévky.

 


O tom, že polévka z bílého chřestu je mojí oblíbenou, svědčí i to, že jsem již vyzkoušela několik verzí, jak ji uvařit. Všechny byly chutné, všechny mají nespočet nápaditých doplňků, jedno společné však mají, a to lehký chřestový vývar a smetanu.  
Na polévku kupuji silnější stonky, většinou ji vařím z jednoho balíčku.

1. varianta - Chřestový krém zahuštěný máslovou jíškou
..............................................................................................................................
bílý chřest
chřestový vývar

máslo
hladká mouka
smetana 12%
sůl, mletý pepř
muškátový ořech

V hrnci vymíchejte z másla a hladké mouky světlou jíšku, zalijte ji chřestovým vývarem přidejte kousky chřestu (bez hlaviček) a povařte dokud nebude chřest měkký, obvykle stačí pár minut. Přilijte smetanu.
Hlavičky chřestu připravte jako delikatesu zvlášť v páře, použijí se pak na konečné zdobení polévky.
Hotovou polévku rozmixujte do hladkého krému. Bude-li se vám zdá, že jsou v ní vlákna z chřestu, polévku přeceďte. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a přistrouhněte trochu muškátového oříšku.

2. varianta - Chřestový krém s bramborou
..............................................................................................
bílý chřest
chřestový vývar

máslo
brambora
šalotka
smetana 12%
sůl, mletý pepř
muškátový ořech

V hrnci nechte na másle zesklovatět nadrobno nakrájenou šalotku, přidejte na kostičky nakrájenou bramboru, krátce orestujte, zalijte chřestovým vývarem, přidejte kousky chřestu, hlavičky nedávejte a připravte zvlášť na páře jako delikatesu. Polévku povařte než budou chřest a brambory měkké. Přilijte smetanu a rozmixujte dohladka. Dle potřeby dochuťte solí, pepřem a přistrouhněte trochu muškátového oříšku.

 

3. varianta - Chřestový krém s bílým vínem
................................................................................................
bílý chřest
chřestový vývar
máslo
šalotka
bílá část pórku
bílé víno suché
hladká mouka
smetana 12%

sůl, mletý pepř
muškátový ořech

Šalotku a bílou část pórku nakrájejte na drobno a a nechte je na rozpuštěném másle v hrnci zesklovatět, přidejte kousky chřestu, ještě chvíli restujte, podlijte bílým vínem, míchejte, nechte odpařit alkohol a přilijte chřestový vývar a povařte.
Z másla a hladké mouky připravte světlou jíšku, vmíchejte do vroucí polévky, přilijte smetanu a nechte vařit dokud nebude chřest měkký a polévka ztratí moukovou chuť. Během vaření míchejte.
Polévku rozmixujte popř. přeceďte, v případě potřeby dochuťte solí, pepřem, přistrouhněte muškátový oříšek.
Hlavičky chřestu připravte jako delikatesu zvlášť v páře.

 
U všech variant lze místo chřestového vývaru použít vývar kuřecí.
Do polévky pak při servírování nezapomeňte přidat chřestové hlavičky a polévku si libovolně doplňte dle své chuti, preferencí a možností, např. krutonkami z osmaženého rohlíku, orestovanou slaninkou nebo šunkou, parmazánem, pestem z medvědího česneku, opraženými mandlovými lupínky, bramborovou slámou, pažitkou apod.

 

 


 

 

                                                                 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky na mém blogu
Můžete se kdykoli odhlásit.
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz