Zamotaná mrkev
Říká se "Do třetice všeho dobrého!" a když je to třetice druhá v pořadí, tak to platí dvojnásob. Docela jsme si u nás doma oblíbili mrkvový dort. Možná pro jeho vláčnou konzistenci, možná pro lehký dotek perníkové příchutě, možná pro osvěžující krém z mascarpone a tvarohu. A možná také pro to, že to všechno společně dohromady vytváří příjemně lahodnou kombinaci, která naše chuťové buňky lehce poškádlí a pak výtečně uspokojí.
Zkusit změnu v podobě rolády byla pro mě jasná volba. Nerozmýšlela jsem se nijak dlouho a pustila se do pečení. A to doslova hned několikrát. Cesta k dokonalé roládě byla ovšem delší než jsem čekala. Teprve šestý pokus vyšel podle mých představ, přesto ještě zbývá doladit pár drobných kosmetických vad. Roláda při zamotávání buď praskla nebo jsem těsto při rolování v utěrce přimáčkla více než sneslo a ve výsledku vypadalo zdrcle a zdrble. I já z toho byla celá zdrblá. V jednom případě byla příčinou neúspěchu hodně šťavnatá mrkev. Držet se rčení, že "Méně je více", v tomto případě platí dvojnásob a příliš mrkvové šťávy nadělá víc neplechy než užitku. Najít optimální poměr mrkve v těstě si v podstatě říkalo o těch několik pokusů.
A bude-li se vám zdát podivné nechávat teplou roládu po celou dobu chladnutí zamotanou v utěrce a strachovat se, že se upečené těsto srazí, tak nebojte, nesrazí. Nechte ji opravdu s klidným srdcem v té utěrce vychladnout. Moučkový cukr, kterým jste utěrku před tím lehce poprášili, vykouzlí na hotové roládě zcela nepatrný, neviditelný lehce křupavý film, který poznáte jedině až s prvním soustem vloženým do pusy.
Roláda z mrkvového těsta
...........................................
3 vejce
100 g třtinového cukru
2 lžíce oleje
2 střední mrkve
100 g hladké mouky
špetka soli
1 lžička kypřicího prášku do pečiva
1,5 lžičky mleté skořice
1/4 lžičky mletého kardamomu
1/4 lžičky mletého hřebíčku
místo všeho koření lze použít koření perníkové,
milovníci zázvoru přidají 1/4 lžičky sušeného
Očištěné a omyté mrkve nastrouhejte najemno, šťávu z nich vymačkejte, do těsta ji nedávejte.
Mouku promíchejte s kořením a ostatními sypkými surovinami.
Vejce s cukrem vyšlehejte do pěny, opatrně tenkým pramínkem zašlehávejte olej, přimíchejte sypké suroviny a nakonec lehce vmíchejte nastrouhanou mrkev.
Těsto rozetřete rovnoměrně na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v předem nahřáté troubě na 180 °C asi tak 10-15 minut, popř. dobu pečení upravte podle svých zkušeností s vlastní troubou. Upečené těsto by mělo být pružné.
Zatímco se roláda peče, připravte si čistou utěrku a po celé ploše ji pomocí sítka pocukrujte moučkovým cukrem. Upečené těsto rovnou z plechu vyklopte na pocukrovanou utěrku, opatrně sloupněte pečicí papír, pomocí utěrky těsto zarolujte a nechte takto zamotané zcela vychladnout. Na vychladlé těsto natřete krém a roládu znovu zarolujte.
krém:
200 g měkkého tučného tvarohu (ve vaničce)
250 g mascarpone
1 - 2 lžíce cukru moučka
citronová šťáva
Mascarpone vyšlehejte s cukrem do hladké pěny, po lžičkách zašlehávejte tvaroh a citronovou šťávu. Tvaroh a citron přidávejte dle vaší chuti.
A kdo si myslí, že mrkev patří jen do polévky, ten se plete. Mrkev díky své nenucené sladkosti a křehkosti dokáže načechrat a zvláčnit nejeden moučník či zákusek. Nebojte se a objevujte nové chutě! Zvláště pak, jsou-li takto tajně zamotané v piškotovém těstě.