Plněné ořechy
Kdo by neznal vánoční plněné ořechy, tradiční cukroví, které nechybí na stole ve většině domácností. Babiččin starý recept jsem trochu pozměnila a ořechy naplnila griliášovým krémem. Na první pohled se jeho příprava zdá složitá, ale jakmile olíznete hotový krém, rázem na složitou přípravu zapomenete. Na chvíli také zapomenete, že byste měli krémem plnit ořechy a ne vaši pusu. Griliášová náplň vystřelí zdánlivě obyčejné ořechy na hvězdnou dráhu, kde chuťové buňky zažívají pocit beztíže a radostně tančí.
Plněné ořechy - ořechové
..............................................
300 g hladké mouky
200g másla
150 g cukru moučka
100 g mletých vlašských ořechů
Z uvedených surovin vypracujte těsto, plňte jimi formičky ořechů a pečte v předem nahřáté troubě na 170 - 180 °C dokud lehce nezezlátnou. Upečené ořechy nechte chvíli zchládnout ve formičce a poté je vyklepněte, horké totiž vyklepnout nejdou a kousek vždycky zůstane přilepený.
Ořechy slepujte k sobě slepujte griliášovým krémem.
Griliášový krém
.......................................
250 ml mléka
1/2 vanilkového lusku
1 lžíce krupicového cukru
20 g kukuřičného škrobu
1 žloutek
150 g změklého másla
4 lžíce griliáše
na griliáš: 50 g lískových oříšků, 100 g krupicového cukru
Griliáš můžete koupit hotový nebo si ho snadno vyrobíte sami. Lískové oříšky nejprve na sucho opražte na pánvi dozlatova, poté je promněte v utěrce, abyste je zbavili slupek. Na pánvi na mírném plameni nechte rozpustit krupicový cukr na karamel. Jakmile dosáhne zlatavé barvy, přisypejte oříšky a hmotu nalijte na plech vyložený pečícím papírem. Spíš než nalít bych řekla, že ji tam vařečkou prostě nějak přesunete a snažíte se rozetřít, aby byly oříšky v jedné vrstvě. Karamel rychle tuhl, tak o nějakém lití nemohla být ani řeč, oříšky jsem jen tak od sebe oddělila, aby nebyly na jedné kupě. Nechte vychladnout, pak nalámejte na kousky a v mixéru rozmixujte na jemno nebo v hmoždíři rozdrťte.
Vanilkový lusk podélně rozřízněte, do kastrůlku nalijte polovinu mléka, přidejte rozpůlený vanilkový lusk, cukr a za občasného míchání přiveďte k varu.
Ve zbytku mléka prošlehejte žloutek a škrob a za stálého míchání vlejte tenkým pramínkem do horkého mléka, stále míchejte a zahřívejte dokud hmota nezhoustne. Stáhněte z plotny a vmíchejte 25 g másla. Nechte vychladnout, občas promíchejte.
Zbytek másla vyšlehejte do nadýchané pěny, po lžících přidávejte vanilkový základ a nakonec griliáš. Dle chuti dosladťe moučkovým cukrem, ale myslím, že doslazování není potřeba. Krém připravujte maximálně pár dnů před Vánocemi.