Kopřivka
Dalším letním hitem, který mě provází od dětství je tahle polévka. Vařila ji naše babička i naše maminka, říkali jsem jí mlíčná a nemá vůbec nic společného s kopřivami, jak by se mohlo zdát, nýbrž s koprem. Nadpis tohoto článku je dílem mého muže, který tuto polévku miluje na rozdíl od našich dětí, kterým se při pohledu na ni dělá málem kopřivka.
Polévka se může vařit kdykoliv během roku, ale v létě je nejlepší. Čerstvý kopr a nové brambory jí dávají ten pravý prázdninový náboj a ocet dodá v parném létě osvěžující chuť. K ovocným knedlíkům si neumím lepší polévku představit. Je sametová jako pohádka, jemná jako babiččino prázdninové pohlazení. A že je kyselá? V tomhle případě jí kyselost rozhodně sluší.
Při vaření této polévky doporučuji od hrnce raději neodcházet. Věnujte jí půlhodinku svého času, ona se vám pak odmění svou jemnou chutí. Mléko i mouka se totiž velice rádi připalují ke dnu hrnce a připálenou chuť pak už ničím nespravíte. Navíc mléko mívá občas zaječí úmysly. To se vám pak chce zaječet "Hrnečku dost"!
Polévka mléčná koprová
...........................................
brambory
drcený kmín
polévkové koření
sůl
mléko nebo smetana
hladká mouka
vejce
ocet
Brambory oloupejte, nakrájejte na kostky, propláchněte, vložte do hrnce a zalijte je vodou tak, aby byly lehce ponořené, osolte, přidejte drcený kmín, polévkové koření , přilejte asi hrnek mléka. Brambory povařte do poloměkka. V mléce (nebo smetaně) rozmíchejte hladkou mouku a vlijte do polévky, dobře promíchejte, přilijte další potřebné množství vody a podle oka mléka a vařte polévku tak dlouho, dokud nebudou brambory měkké a až se ztratí mouková chuť.
Hlídejte si polévku ať vám z hrnce nevykypí ven a pravidleně míchejte ať se vám nepřipálí. Ke konci vaření přidejte do polévky rozkvedlané vajíčko a nechte chvilku povařit. Nadrobno nakrájený kopr přimíchejte do polévky úplně nakonec a polévku dál už nevařte. Podle potřeby dochuťte solí.
Polévku přikyselte octem nebo nechte na každém strávníkovi ať si ocet přidá do polévky sám dle své chuti. Do polévky je možné přidat pro zjemnění zakysanou smetanu, ale tu až ke konci, už ji v polévce nevařte.
Možné varianty: místo rozkvedlaného vajíčka vložte do hotové polévky uvařená křepelčí vajíčka, polévka výborně chutná i s vejcem ztraceným.
Kopr - nenápadná bylinka, která má díky své nezaměnitelné chuti a vůni nezastupitelné místo v kuchyni a určitě z ní nemusíte mít kopřivku.