Babka
Tahle babka nikdy nezestárne. Některá babka se ani nedožije večera, natož, aby vydržela do rána druhého dne. Upečete ji a hned po vytažení z trouby máte nutkání do ní zakrojit. Láká vás její vůně, vaše zvědavost a řeknete si ochutnám jen jeden kousek. Potom začnete sami sebe přemlouvat, že tenhle třetí ukrojený plátek bude už opravdu poslední. Aspoň pro tuhle chvíli.
Nelekejte se, že peču doma nějaké babky. Pod tímto názvem se skrývá moučník z kynutého těsta stočený do copu plněný různými náplněmi. Díky lahodné náplni a nadýchanému těstu mizí velmi rychle. A jak ke svému názvu tenhle úžasný moučník přišel, se mi zpočátku nedařilo vůbec vypátrat.
Internet na toto téma byl trošku skoupý. Většinou se omezil na krátkou větu, že se jedná moučník pocházející ze židovské nebo východoevropské kuchyně. Pročítala jsem židovské kuchařky dostupné na internetu, ale přímé informace vedoucí k vypátrání pravého původu babky prostě nebyly.
O radu jsem poprosila i svoji kamarádku z Polska, moc toho taky nevěděla, babka cynamonowa (skořicová) nebo babi kolacz je z lahodného kynutého těsta, nazývají ji také strudel a u nich doma strucla. Tak ani tady, v její údajné domovině, jsem moc nepochodila.
Svoje pekařské a cukrářské výtvory občas konzultujeme se švagrovou a v případě této záhadné babky tomu nebylo jinak. Ani ona nic nevěděla a dokonce prý tuhle buchtu nezná. Za necelých čtrnáct dnů se ozvala, jakpak jsem pokročila v pátrání po babce. Moje informace zůstaly na bodu mrazu. Ona však čirou náhodou její původ, o němž jsme se obě jen zčásti domnívaly, že je pravdivý, objevila. Dostala se jí do rukou kniha o Židech, holokaustu, hlavní rodina celého příběhu jsou pekaři a během čtení narazila na zmínku o naší hledané babce.
Moučník se pekl na oslavu chanuky. Těsto je zamotané do štrůdlu, přeložené a stočené jako když se ždíme prádlo a peče se ve formě vysypané drobenkou. Název Babka vznikl z výrazu baba, což v jidiš a polštině znamená babička a moučník připomínal nadýchané sukně babiček.
Puzzle je kompletní. Kdo by čekal rozuzlení v knižním bestselleru americké spojovatelky Jodi Picoultové místo v nějaké kuchařské knize? Pánové Hercule Poirot a Sherlock Holmes by z nás určitě měli radost a jistě by nás obě neváhali přijmout do svých služeb.
Babka
..........................................
125 ml mléka
10 g čerstvých kvasnic
40 g cukru krupice
1 vajíčko
275 g hladké mouky
40 g másla
špetka soli
strouhaná citronová kůra
Tohle je recept na základní těsto, náplně můžete různě měnit, podle vaší chuti, nálady a doma dostupných surovin.
Ve vlažném mléce rozmíchejte lžíci cukru, rozdrobte kvasnice a nechte vzejít kvásek, trvá to asi deset minut, měla by se vytvořit nabublaná pěna.
Máslo rozpusťte a nechte vychladnout.
Do mísy prosejte mouku, promíchejte zbytek cukru, sůl a strouhanou citronovou kůru, přilijte kvásek se vším mlékem, rozpuštěné máslo, přidejte vajíčko a ručně nebo v robotu vypracujte hladké vláčné nelepivé těsto, dopřejte těstu tak 15 minut hnětení. Mísu s těstem pak přikryjte utěrkou nebo folií a nechte v ledničce odpočívat 6 hodin nebo klidně i přes noc.
Odpočinuté těsto vyválejte na tenkou placku, rozměr přizpůsobte velikosti formy, čím bude delší, tím více náplně se do babky zamotá, tím více bude mít babka záhybů. Placku potřete náplní a pevně zarolujte jako roládu. Podélně rozřízněte a konce překládejte přes sebe řezem nahoru. Spletenec či zamotanec přeneste do formy vyložené pečícím papírem a nechte přikryté na teplém místě ještě vykynout asi 1 hodinu nebo prostě až zdvojnásobí svůj objem.
Pečte v předem nahřáté troubě na 175 °C asi 40 minut, dobu pečení samozřejmě upravte podle své trouby.
Hotovou upečenou babku polijte sirupem (recept viz níže) a nechte vychladnout na mřížce. Krájet babku se doporučuje až po vychladnutí, jinak se rozpadá.
Kamarádka, od které mám tento recept, mně poradila skvělý fígl. Uhnětené těsto nechte hodinu kynout v pokojové teplotě, pak vyválejte placku, potřete náplní, srolujte, rozkrojte, zamotejte, vložte do formy, zakryjte folií a takto připravené těsto nechte přes noc kynout v lednici. Ráno stačí vytáhnout, nechat chvíli aklimatizovat v pokojové teplotě, upéct a voňavé sladké překvapení ke snídani je připraveno.
Babka maková s citronem
................................................................
Maková náplň:
100 g mletého máku
200 ml mléka
70 g cukru moučka
1 vanilkový cukr
20 g másla
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
V kastrolku svařte mléko se všemi ostatními ingrediencemi, vařte tak 10 minut na hustou kaši a nechte vychladnout.
Sirup na konečné polití upečené babky:
50 ml vody
20 g cukru
2 lžíce medu
šťáva z půlky citronu
V kastrolku svařte všechny ingredience, jakmile projde sirup varem, odstavte z plotýnky.
Babka s nutelou a lískovými oříšky
........................................................................................
Vyválenou placku těsta potřete nutelou, posypejte nahrubo mletými lískovými oříšky a zarolujte, rozkrojte, zamotejte. Babku můžete oříšky posypat i na povrchu.
Měla jsem doma zbytek griliáše z vánočního pečení a skleničku čokoládového krému s lískovými oříšky od Šufánku, obojí jsem využila jako náplň.
Sirup na konečné polití upečené babky:
60 ml vody
20 g cukru
3 lžíce javorového sirupu
V kastrolku svařte vodu s cukrem a javorovým sirupem, jakmile projde sirup varem, odstavte z plotýnky.
Babka s hruškovými povidly a ořechy
...............................................................................................
Ořechová náplň:
150 g mletých vlašských ořechů
50 g cukru moučka
50 g medu
nastrouhaná kůra z 1/2 citronu
80 ml horkého mléka
Do misky nebo kastrolku dejte všechny ingredience a přelijte horkým mlékem, zamíchejte, měla by vzniknout hustší kaše, pokud je řídká přisypte na zahuštění strouhanku.
Na rozválenou placku těsta natřete hruškové povidlí a na ně natřete ořechovou nádivku.
Po upečení není třeba tuhle babku potírat sirupem. Sladká povidla společně s mletými ořechy vytvoří sladkou křupavou krustičku.
Jednoho dne k nám přišla nečekaně na návštěvu babka a zůstala už natrvalo. Pravda, je s ní trošku víc práce a chce svůj čas, ovšem tahle péče se rozhodně vyplatí. Odměnou je těsto nadýchané jako obláček.
Otevřete dvířka od trouby a přivítejte sladce vonící babku u vás doma.