Hlavně nemíchat!
Zastavila jsem se na krátkou návštěvu u mojí sestry. Měla v kuchyni na stole čtyři obrovské koláče - frgále.
"Tys dělala frgále?" ptám se zvědavě.
"Ne, to babička."
"Můžu ochutnat?"
"Jo, klidně si ukroj."
"Mňam! To jsou hrušky nebo co to je? Je to moc dobrý. To vypadá jako pomletý hrušky."
"Ne, to je hruškové povidlí," prohodila suše moje sestra, zatímco já se olizovala až za ušima a blahem byla v sedmém nebi.
"A jak se to dělá?"
"Nevím, běž se zeptat babičky, sedí venku na terase."
Ty jo, neváhala jsem ani vteřinu. Pochválila jsem babičce frgále a hned se vyptávala, jak na povidlí a v hlavě přemýšlela, kde splaším tolik hrušek. Vyměním je za flašku medu s naším sousedem. Všechno klaplo podle plánu, povidlí už je ve skleničkách a teď už jen najít správný recept na frgále a pustit se do pečení.
Hruškové povidlí
..............................
3 kg hrušek
1 kg cukru krystal
4 lžíce octa
1 lžíce skořice
1 lžíce perníkové koření nebo pár kvítků badyánu
Hrušky nemusíte loupat, jen odstraňte stopky, jádřince a bubáky. Nastrouhejte hrušky najemno, promíchejte je s cukrem, octem a kořením. Směs nalijte do hlubšího pekáče nebo kastrolu a nezakrývejte.
Pečte v troubě na 250°C přibližně 2-3 hodiny, podle toho jak chcete mít povidlí husté. Hlavně nemíchejte! Nebojte, nepřipálí se to.
Jak řekla babička, hrušky budou vonět, budou bublat, prskat a zašpiní ti celou troubu. To se naštěstí nekonalo, ale jak hladina hrušek klesala, tak se tvořil v kastrolu kolem dokola sladký okraj, který se trošku připaloval a černal. Místo umývání trouby jsem se drhla s kastrolem.
Hotové povidlí můžete ponorným mixérem rozmixovat ještě na jemnější konzistenci, já už to nedělala, nechtěla jsem z toho mít něco jako přesnídávku. Horké povidlí plňte do suchých nahřátých sklenic.
Až se zima zeptá, co jste dělali v létě, můžete říct, že povidlí :-)
Krásný voňavý hrušový den přeje
I