Ve vlastní šťávě
Jak nejlépe uchovat chuť těch nejšťavnatějších rajčat na zimu i pro ostatní chladná období roku, kdy nejsou čerstvé sluníčkem vyhřáté červené plody po ruce? Zavařte je! Jen tak samotné, bez přidání vody, soli, cukru, koření. Jak jednoduché! Zdá se vám to moc jednoduché? Já sama tomu zprvu také nevěřila. Člověk má tendenci u jednoduchých věcí hledat pořád nějaké složitosti.
Pár prvních sklenic s takto zavařenými rajčátky jsem dostala před několika lety od své sestry. Měla je v bedýnce na chodbě, zrovna jí je přinesla jejich babička Sobotková a ještě je nestačila uklidit. Prý je babička takhle zavařuje už léta a podobných osvědčených vychytávek má v zásobě spoustu. Stále jsem se nepřestávala divit, že je to tak jednoduché, tak mi sestra pár těch sklenic strčila do ruky a dodala: "Vyzkoušej z nich polívku nebo omáčku, babička je dává i pod pečený maso." Nemohla jsem tomu stále uvěřit, dokud jsem si to sama nevyzkoušela.
Rajčata ve vlastní šťávě
............................................
Čerstvá rajčata důkladně operte a podle velikosti nakrájejte na poloviny nebo čtvrtiny. Naskládejte je do pečlivě umytých sklenic a uzavřete. Nebojte se rajčátka do sklenic napěchovat, jedno na druhé hezky zmáčkněte. Sterilujte 20 minut při teplotě 80 °C.
Rajčata na zavaření neloupu, jejich slupky jsou plné přírodního barviva lykopenu a v konečné fázi stejně polévku nebo omáčku přepasíruji přes sítko.
Takto zavařená rajčata lze použít jako polotovar, všude tam, kde se v podstatě rajčata hodí a dávají. U nás jsou nejvíc v kurzu při vaření rajské polévky nebo omáčky.
Tento časově nenáročný recept, obsahující jednu jedinou ingredienci, vás přípravou dlouho nezdrží, zato zpracovná rajčátka vám pak v zavařovacích sklenicích vydrží dlouhé měsíce.